Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Kartografi ve Fotoğraf Sanatı Diyaloğu Bağlamında Psikocoğrafya Olgusu

Yıl 2021, Cilt: 2 Sayı: 3, 33 - 41, 29.12.2021

Öz

Coğrafya ve sanat, tarihin farklı dönemlerinde peyzaj dışavurumunun yönelimleri bağlamında kesişmeler yaşamış, disiplinler arası bir diyalog ortaya koyulmuştur. Kartografinin her şeyden önce bir tasarım olması durumu ve sürekli gelişen bir modellemeye ihtiyaç duyması dolayısıyla sanatın yaratıcılık stratejilerinden faydalanılmıştır. Sanatın genişleyen alanı çerçevesinde coğrafya ve sanatsal dışavurumların birlikteliği özellikle modernist dönemle birlikte kendisinin göstermiştir. Fotoğraf alanının icadıyla birlikte coğrafya disipliniyle iç içe geçen tarihsel birlikteliği kartografi dolayısıyla etkili olmuştur.

Avangard anlayışın gündelik hayat ve sanatın birleştiği noktada kent ve insan düşüncesine yönelik stratejileri Sitüasyonist Enternasyonel kurucuları tarafından Psikocoğrafya bağlamında geliştirilmiştir. Söz konusu yöntem kentsel yaşamı, küresel dönüşümler ve ideolojiler bağlamında inceler ve kentin özgürleştirici yapısını kapsar. Psikocoğrafya, kentin bireylerin duygu ve düşüncelerinin ön planda olduğu bir çerçeveden öznel haritalarını öne çıkararak ortaya koymaktadır. Bu bağlamda Fotoğraf Sanatının kent ile olan diyaloğunu, benimsenen harita tasarımı perspektifinde ortaya koymak yeni ve estetik bir özgürleştirilmiş kentsel düşünme pratiğine imkân sağlamıştır.

Söz konusu araştırma, fotoğraf tekniğinin tarihsel vizyonda harita yapımına ve coğrafi bilgi sistemlerine bilimsel amaçlarla katkılarına değinmeyi amaçlamaktadır. Harita ve sanatın karşılaşmaları, sanatçıların bu çerçeveye yönelim biçimlerine ve temsillerine bir bakış sunulacaktır. Modernizm ile birlikte dönüşen kent algısını Psikocoğrafi bakış açısıyla irdeleyerek, sanatsal pratikte ifade biçimlerini ortaya koymak hedeflemektedir. Öte yandan araştırma, güncel örmekler eşliğinde psikocoğrafi bakış açısıyla kent ve sanatsal duyarlılık bağlamında sunulan üretim biçimlerini içermektedir.

Kaynakça

  • Careri, F., (2017), Walkspaces: Walking As An Aesthetic Practice, (Steven Piccolo, Çev.), Barcelona:Clucidae.
  • Coverley, M., (2006), Psychogeography, Pocket Essentials: UK
  • Matthews, Jan, K., Ken, Debord, G. Bodson, Guy, B., Bill, (2008), Sitüasyonist Enternasyonel, (Çev: Merve Darende), İstanbul:Altıkırkbeş.
  • Solnit, R., (2019), Kaybolma Kılavuzu, (Gökçe Gündüç, Çev.), İstanbul:Encore.
  • Bishop, C., (2018), Yapay Cehennemler,Katılımcı Sanat ve İzleyici Politikası, (Mine Haydaroğlu, Çev), İstanbul: Koç Yayınları
  • Baki, G., Tunca, Y., Bir Mahallenin Hafızası: Kale, 18.11.2020-5.12.2020, Bergama, Kültür İçin Alan Projesi.
  • Barnard, A., (2000), The Legacy of the Situationist International: The Production of Situations of Creative Resistance, The Legacy of the Situationist International, pp.103-124.
  • Sylaiou, S., Chountasi, M., L., Elena, (2018), Toward a Digital Age Psychogeography and the Hybrid Flaneur, Walking Art/Walking Aesthetics, December, 2018.
Toplam 8 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Pınar Boztepe Mutlu 0000-0002-1760-7218

Yayımlanma Tarihi 29 Aralık 2021
Gönderilme Tarihi 17 Ekim 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 2 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Boztepe Mutlu, P. (2021). Kartografi ve Fotoğraf Sanatı Diyaloğu Bağlamında Psikocoğrafya Olgusu. STAR Sanat Ve Tasarım Araştırmaları Dergisi, 2(3), 33-41.