Risk etkenleri ve psikolojik sonuçları açısından çocuğun fiziksel istismarı
Öz
Çocuğa verilen değer arttıkça hem ebeveynler hem uzmanlar çocuk yetiştirme stilleri üzerinde daha çok düşünmeye başlamıştır. Yazında en çok kabul edilen haliyle çocuğa karşı kötü muamele çocuğun optimal gelişimini engelleyen, yavaşlatan herhangi bir eylem ya da eylemsizliktir. Çocuk ihmal ve istismarının sıklığına ilişkin bildirilen oranlar çalışmalarda esas alınan tanımlara göre değişmektedir. Bununla birlikte özellikle fiziksel disiplinin çocuk yetiştirme yöntemi olarak kabul gördüğü kültürlerde çocuğun fiziksel kötüye kullanımı/istismarının sık görüldüğü öngörülmektedir. Her ne kadar anne babalar fiziksel disiplin kullanırken çocuklarını istismar etme niyetinde olmasalar da fiziksel disiplin ile istismar arasında çok ince bir çizgi olduğu ve fiziksel disiplinin sıklıkla fiziksel istismarla sonuçlandığı bilinmektedir. Günümüzde yapılan çalışmalar, fiziksel istismarın, ağır sağlık sorunları ve ölüm riskinin yanı sıra, yaşam boyu kişinin işlevselliğini olumsuz etkileyen psikolojik problemlere de yol açabildiğini bu nedenle erken dönemde ele alınmasında yarar olduğunu göstermektedir. Bu yazıda fiziksel istismarın risk etkenleri ve çocuk üzerindeki ruhsal etkileri anlatılacaktır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- 1- U.S. Department of Health and Human Services, Administration for Children and Families, Administration on Children, Youth and Families, & Children’s Bureau. Child maltreatment 2011. Washington; 2012.
- 2-Foto-Özdemir D, Özmert E, Balseven-Odabaşı A, Evinç ŞG, Tekşam Ö, Gökler B. ve ark. The Analysis of Child Abuse and Neglect Cases Assessed by A Multidisciplinary Study Group Between 2005–2008. Turk J Pediatr, 2012; 54: 333-343.
- 3- Bronfenbrenner U. Toward an experimental ecology of human development. Am Psychol, 1977; 32: 513-530.
- 4- Evinç ŞG, Gençöz T, Foto-Özdemir D, Akdemir D, Karadağ F, Ünal F (2014) Child maltreatment and associated factors among children with ADHD: A comparative study. Turk J Pediatr, 2014; 56 (1): 11-22.
- 5-Evinç, ŞG, Foto Özdemir D. Risk and Consequences of Child Abuse in Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Psikiyatride Guncel Yaklasimlar - Current Approaches in Psychiatry, 2015; 7 (2): 166-177.
- 6- Legano L, McHugh MT, Palusci VJ. Child abuse and neglect. Curr Probl Pediatr Adolesc Health Care 2009; 39: 31.e1-31.e26
- 7- Perez-albeniz A de Paul J. Gender differences in empathy in parents at high- and low-risk of child physical abuse. Child abuse & neglect, 2003; 28 (3): 289-300.
- 8- Triguero Veloz Teixeira MC, de Freitas Marino RL, Rodrigues Carreiro LR. Associations between Inadequate Parenting Practices and Behavioral Problems in Children and Adolescents with Attention Deficit Hyperactivity Disorder. The Scientific World Journal. 2015;683062. doi:10.1155/2015/683062.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Derleme
Yazarlar
Gülin Evinç
*
0000-0001-7384-531X
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
24 Ekim 2018
Gönderilme Tarihi
30 Eylül 2018
Kabul Tarihi
5 Kasım 2018
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2018 Cilt: 27 Sayı: 5