Giriş: Bu calışmanın amacı, COVID-19 pandemisi sürecinde örgün eğitimin sekteye uğraması, alışılagelmiş ya da beklenen üniversite hayatı sürecinin sekteye uğramasıyla birlikte gelişen olumsuz duyguların ve yaşanan korkunun duygusal iştah ve yeme davranışlarına etkisini değerlendirmektir.
Yöntem: Araştırma kesitsel ve tanımlayıcı tipte bir çalışmasıdır. İstanbul Okan Üniversitesi öğrencilerinden 385 öğrenci araştırmaya dâhil edilmiştir. Çalışmada katılımcılara; Covid-19 Korkusu Ölçeği, Duygusal İştah Anketi, Hollanda Yeme Davranışı ölçekleri uygulanmış olup 24 saatlik Besin Tüketim Kaydı’da alınmıştır.
Bulgular: Araştırmada COVID-19’un duygusal yeme ve dışsal üzerinde etkisinin olmadığı (p>0.05), kısıtlayıcı yeme üzerinde %1.6 arttırıcı etkisi olduğu (p<0.05) saptanmıştır. Araştırma sonuçlarında öğrencilerin duygusal iştah anlarında normalden daha az yediği, COVID-19 korkuları nedeniyle az da olsa kısıtlayıcı bir yeme yaklaşımı izledikleri, flor ve potasyum açısından yetersiz düzeyde besin alımı yaptıkları sonucuna ulaşılmıştır (p<0.05).
Sonuç: Bu sonuçlardan yola çıkarak gençlerin çoğunluğu oluşturduğu öğrencilerde sağlıklı beslenme bilgi düzeylerinde eksiklikler olabileceği düşünülmektedir. Gelecek salgınlarda alınacak önlemlere, fiziksel aktivite ve beslenme alışkanlıklarına yönelik daha çok kongre, medya desteği ile sağlık okuryazarlığının beslenmeye ilişkin kısmının artırılması önerilmektedir.
Aim: The aim of this study was to evaluate the effects of negative emotions and fear experienced due to the disruption of formal education during the COVID-19 pandemic, and the disruption of the usual or expected university life process on emotional appetite and eating behaviors.
Materials and Methods: This study is a cross-sectional and descriptive study. 385 students from Istanbul Okan University were included in the study. Participants in the study; The Covid-19 Fear Scale, Emotional Appetite Questionnaire, Dutch Eating Behavior and 24-hour Food Consumption Record were applied.
Results: In the study, it was determined that COVID-19 had no effect on emotional eating and external (p>0.05), but had an increasing effect of 1.6% on restrictive eating (p<0.05). As a result of the research, it was concluded that the students ate less than normal in their emotional appetite, they followed a slightly restrictive eating approach due to fears of COVID-19, and they had insufficient food intake in terms of fluorine and potassium (p<0.05).
Conclusion: Based on these results, it is thought that there may be deficiencies in the level of healthy nutrition knowledge in the students, who are the majority of young people. It is recommended to increase the nutritional part of health literacy with more congress and media support for the precautions to be taken in future epidemics, physical activity, and nutritional habits.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Orjinal Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 8 Mart 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 32 Sayı: 1 |