Çalışma atık olarak geri dönüştürülebilen ve su tutma oranı yüksek olan kabak çekirdeği zarı (PSM), hedef-dışı canlılar açısından kullanılması ve direnç oluşumuna etkisinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Beslenme yoluyla yağ alımının giderek arttığı günümüzde, artan yağ kullanımı bireyi strese karşı savunmasız hale getirmektedir. Obez bireylerde ek alınan atık/besin maddelerinin oksidatif stres üzerindeki etkisi de çalışma ile belirlenmiştir. Çalışmada model organizmada yağlı diyet ve kabak çekirdeği etkisi denenmiştir. Drosophila melanogaster diyetine %20 yağ ve farklı oranlarda PSM (0.05-2 g) eklenerek larva, pupa ve yetişkin bireylerde Malondialdehit (MDA) ve toplam oksidasyon (TOS) miktarı, toplam antioksidan etki (TAS) ve glutatyon-S-transferaz (GST) aktivitesi hesaplanmıştır. Elde edilen verilere göre: Oksidatif stres indeksinin (OSI) en yüksek olduğu dönemin pupa (pupa>larva>dişi>erkek) olduğu, kadınlarda lipid peroksidasyon (MDA) miktarının daha yüksek olduğu, ayrıca üçüncü larva en dirençli evre olduğu belirlenmiştir. Sonuçlar, kullanım sınırlaması nedeniyle tohum zarı atıklarının in vivo besin maddesi olarak yararlı olamayacağını göstermiştir.
Drosophila, glutatyon-S-transferaz, lipid peroksidasyonu, Fındık-Kabak, oksidatif stres indeksi
The pumpkin seed membrane (PSM), which is high in water retention in the study, was recycled as waste, intended to be used in terms of target-non-target creatures and to determine its effect on resistance formation. Nowadays, when fat intake is steadily increasing through nutrition, increased use of fat makes an individual vulnerable to stress. The study determined the effect of additional taken waste/nutrients on oxidative stress in obese individuals. The fatty diet and pumpkin seed effect were trialed in the model organism in the study. The amount of Malondialdehyde (MDA) and total oxidation (TOS) and total antioxidant effect (TAS) and glutathione-S-transferase (GST) activity in larvae, pupae, and adult of Drosophila melanogaster were calculated by adding different proportions of PSM (0.05-2 g) and fat (20%) to the diet. According to the data obtained: It was determined that the period with the highest oxidative stress index (OSI) is the pupae (pupae> larvae> female> male), the amount of lipid peroxidation (MDA) is higher in females, moreover, the third larvae is the most resistant stage. The results have shown that waste of seed mambrane can't be useful in vivo as a nutrient due to usage limitation.
Drosophila, glutathione-S-transferase, lipid peroxidation, Nuts-Pumpkin, oxidative stress index
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Biyoloji |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar |
|
Destekleyen Kurum | - |
Proje Numarası | - |
Teşekkür | - |
Yayımlanma Tarihi | 30 Ekim 2021 |
Yayınlandığı Sayı | Yıl 2021, Cilt 47, Sayı 2 |
Bibtex | @araştırma makalesi { sufefd957837, journal = {Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi}, issn = {}, eissn = {2458-9411}, address = {Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü 3. Kat No: 324, Selçuklu, 42250, KONYA}, publisher = {Selçuk Üniversitesi}, year = {2021}, volume = {47}, pages = {168 - 180}, doi = {10.35238/sufefd.957837}, title = {Evaluation of the Pumpkin Seed Membrane as a Nutrient in the Fruit Fly Model, Fed With High Fat Diet}, key = {cite}, author = {Güneş, Eda and Biçer Bayram, Şerife} } |
APA | Güneş, E. & Biçer Bayram, Ş. (2021). Evaluation of the Pumpkin Seed Membrane as a Nutrient in the Fruit Fly Model, Fed With High Fat Diet . Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi , 47 (2) , 168-180 . DOI: 10.35238/sufefd.957837 |
MLA | Güneş, E. , Biçer Bayram, Ş. "Evaluation of the Pumpkin Seed Membrane as a Nutrient in the Fruit Fly Model, Fed With High Fat Diet" . Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi 47 (2021 ): 168-180 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/sufefd/issue/65581/957837> |
Chicago | Güneş, E. , Biçer Bayram, Ş. "Evaluation of the Pumpkin Seed Membrane as a Nutrient in the Fruit Fly Model, Fed With High Fat Diet". Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi 47 (2021 ): 168-180 |
RIS | TY - JOUR T1 - Evaluation of the Pumpkin Seed Membrane as a Nutrient in the Fruit Fly Model, Fed With High Fat Diet AU - Eda Güneş , Şerife Biçer Bayram Y1 - 2021 PY - 2021 N1 - doi: 10.35238/sufefd.957837 DO - 10.35238/sufefd.957837 T2 - Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 168 EP - 180 VL - 47 IS - 2 SN - -2458-9411 M3 - doi: 10.35238/sufefd.957837 UR - https://doi.org/10.35238/sufefd.957837 Y2 - 2021 ER - |
EndNote | %0 Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi Evaluation of the Pumpkin Seed Membrane as a Nutrient in the Fruit Fly Model, Fed With High Fat Diet %A Eda Güneş , Şerife Biçer Bayram %T Evaluation of the Pumpkin Seed Membrane as a Nutrient in the Fruit Fly Model, Fed With High Fat Diet %D 2021 %J Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi %P -2458-9411 %V 47 %N 2 %R doi: 10.35238/sufefd.957837 %U 10.35238/sufefd.957837 |
ISNAD | Güneş, Eda , Biçer Bayram, Şerife . "Evaluation of the Pumpkin Seed Membrane as a Nutrient in the Fruit Fly Model, Fed With High Fat Diet". Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi 47 / 2 (Ekim 2021): 168-180 . https://doi.org/10.35238/sufefd.957837 |
AMA | Güneş E. , Biçer Bayram Ş. Evaluation of the Pumpkin Seed Membrane as a Nutrient in the Fruit Fly Model, Fed With High Fat Diet. sufefd. 2021; 47(2): 168-180. |
Vancouver | Güneş E. , Biçer Bayram Ş. Evaluation of the Pumpkin Seed Membrane as a Nutrient in the Fruit Fly Model, Fed With High Fat Diet. Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi. 2021; 47(2): 168-180. |
IEEE | E. Güneş ve Ş. Biçer Bayram , "Evaluation of the Pumpkin Seed Membrane as a Nutrient in the Fruit Fly Model, Fed With High Fat Diet", Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi, c. 47, sayı. 2, ss. 168-180, Eki. 2021, doi:10.35238/sufefd.957837 |