UBD (UNDERSTANDING BY DESIGN) MODELINE GÖRE HAZIRLANMIŞ FARKLILAŞTIRILMIŞ FEN VE TEKNOLOJI DERSI ÖĞRETIM PLANI: TÜRKIYE ÖRNEĞI

Sayı: 1 17 Mayıs 2016
  • Nihal Yurtseven
  • Selçuk Doğan
  • Sertel Altun
TR EN

UBD (UNDERSTANDING BY DESIGN) MODELINE GÖRE HAZIRLANMIŞ FARKLILAŞTIRILMIŞ FEN VE TEKNOLOJI DERSI ÖĞRETIM PLANI: TÜRKIYE ÖRNEĞI

Öz

UbD modeli ve farklılaştırılmış öğretimin eğitim ortamlarında kullanılması son yıllarda adından sıkça söz ettirmeye başlamıştır. İkisinin öğretimi planlama ve süreci farklılaştırma konusundaki birlikteliği birçok eğitimciye ilham kaynağı olmuştur. Bu araştırmanın amacı Ubd modeline göre hazırlanmış farklılaştırılmış fen öğretiminin etkisini incelemektir. Araştırmanın modeli karma model olup, nitel ve nicel verilerin harmanlanmasıyla oluşmuştur. Araştırmanın çalışma grubunu 14 altıncı sınıf öğrencisi, bir fen bilgisi öğretmeni ve bir gözlemci oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak bir akademik başarı testi, öğretmen görüşmesi, öğrenci görüşmesi, öğrencilerin yansıtma notları ve gözlemcinin notları kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda Ubd modeline göre hazırlanmış farklılaştırılmış fen öğretiminin, öğrencilerin akademik başarılarında anlamlı farklılık olduğunu ortaya çıkmıştır. Ayrıca, araştırmanın nitel verileri de bu sonucu desteklemiş ve uygulamanın avantajları ve dezavantajları konusunda ipuçları sunmuştur. Öğretmen, öğrencilerin derse aktif katılımının önemli olduğunu vurgulamış ve Türkiye'de yapılan genel sınavların Ubd ve farklılaştırılmış öğretim üzerinde olumsuz sonuçları olduğunun altını çizmiştir. Öğrenciler, eğlenceli öğrenme ortamının, öğrenmeyi kolaylaştırdığını ifade etmişlerdir. Araştırmadan elde edilen sonuçlar, etkili bir öğretmen eğitimi yardımıyla, öğretmenlerin Ubd'yi kullanarak ve farklılaştırılmış öğretimi dahil ederek bir tasarım oluşturabileceğini göstermektedir. Bu şekilde gerçekleştirilecek bir tasarım, hem tüm öğrencileri daha iyi öğrenme fırsatlarına yakınlaştıracak, hem de akademik açıdan daha donanımlı ve topluma katkıda bulunan bireyler olmalarını sağlayacaktır.

Kaynakça

  1. Abbati, D. G. (2012). Differentiated Instruction: Understanding the personal factors and organizational conditions that facilitate differentiated instruction in elementary mathematics classrooms (Unpublished doctoral dissertation). University of California at Berkeley, USA.
  2. Afacan, Ö., & Nuhoğlu, H. (2008). Canlılar bilimi konusunda TIMSS-R (1999) sorulari ile LGS (1999) sorularinin karşilaştirmali analizi. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi (KEFAD), 9(1) 31-43.
  3. Andre, T. (1979). Does answering higher-level questions while reading facilitate productive learning? Review of Educational Research, 49, 280-318.
  4. Anıl, D. (2009). Uluslararası öğrenci başarılarını değerlendirme programı (PISA)’ında Türkiye’deki öğrencilerin fen bilimleri başarılarını etkileyen faktörler. Eğitim ve Bilim, 34 (152), 87-100.
  5. Avcı S., Yüksel A., Soyer M., Balıkçıoğlu S. (2009) Şiir bilgisi konusu için tasarlanmiş farklilaştirilmiş sinif ortaminin öğrenciler üzerinde yarattiği bilişsel ve duyuşsal değişimler. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, 9(3).
  6. Bayraktar, Ş. (2010). Uluslararasi fen ve matematik çalişmasi (TIMSS 2007) sonuçlarina göre Türkiye’ de fen eğitiminin durumu: Fen başarisini etkileyen faktörler. Selçuk Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Dergisi, 30, 249-270.
  7. Beler, Y. & Avcı, S. (2011) Öğretimin farklılaştırılmasında etkili bir strateji: Katlı Öğretim. Ahi Evran Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 12(3), 109-126.
  8. Berberoğlu, G. (2007).Türk Bakış Açısından Pisa Araştırma Sonuçları. Konrad Adanouer Stiftung Vakfı. Retrieved from:http://www.konrad.org.tr/Egitimturk/07girayberberoglu.pdf

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Nihal Yurtseven Bu kişi benim

Selçuk Doğan Bu kişi benim

Sertel Altun Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

17 Mayıs 2016

Gönderilme Tarihi

17 Mayıs 2016

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2013 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Yurtseven, N., Doğan, S., & Altun, S. (2016). UBD (UNDERSTANDING BY DESIGN) MODELINE GÖRE HAZIRLANMIŞ FARKLILAŞTIRILMIŞ FEN VE TEKNOLOJI DERSI ÖĞRETIM PLANI: TÜRKIYE ÖRNEĞI. Siirt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 1. https://izlik.org/JA33FU39CW
AMA
1.Yurtseven N, Doğan S, Altun S. UBD (UNDERSTANDING BY DESIGN) MODELINE GÖRE HAZIRLANMIŞ FARKLILAŞTIRILMIŞ FEN VE TEKNOLOJI DERSI ÖĞRETIM PLANI: TÜRKIYE ÖRNEĞI. Siirt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2016;(1). https://izlik.org/JA33FU39CW
Chicago
Yurtseven, Nihal, Selçuk Doğan, ve Sertel Altun. 2016. “UBD (UNDERSTANDING BY DESIGN) MODELINE GÖRE HAZIRLANMIŞ FARKLILAŞTIRILMIŞ FEN VE TEKNOLOJI DERSI ÖĞRETIM PLANI: TÜRKIYE ÖRNEĞI”. Siirt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy 1. https://izlik.org/JA33FU39CW.
EndNote
Yurtseven N, Doğan S, Altun S (01 Mayıs 2016) UBD (UNDERSTANDING BY DESIGN) MODELINE GÖRE HAZIRLANMIŞ FARKLILAŞTIRILMIŞ FEN VE TEKNOLOJI DERSI ÖĞRETIM PLANI: TÜRKIYE ÖRNEĞI. Siirt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 1
IEEE
[1]N. Yurtseven, S. Doğan, ve S. Altun, “UBD (UNDERSTANDING BY DESIGN) MODELINE GÖRE HAZIRLANMIŞ FARKLILAŞTIRILMIŞ FEN VE TEKNOLOJI DERSI ÖĞRETIM PLANI: TÜRKIYE ÖRNEĞI”, Siirt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy 1, May. 2016, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA33FU39CW
ISNAD
Yurtseven, Nihal - Doğan, Selçuk - Altun, Sertel. “UBD (UNDERSTANDING BY DESIGN) MODELINE GÖRE HAZIRLANMIŞ FARKLILAŞTIRILMIŞ FEN VE TEKNOLOJI DERSI ÖĞRETIM PLANI: TÜRKIYE ÖRNEĞI”. Siirt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 1 (01 Mayıs 2016). https://izlik.org/JA33FU39CW.
JAMA
1.Yurtseven N, Doğan S, Altun S. UBD (UNDERSTANDING BY DESIGN) MODELINE GÖRE HAZIRLANMIŞ FARKLILAŞTIRILMIŞ FEN VE TEKNOLOJI DERSI ÖĞRETIM PLANI: TÜRKIYE ÖRNEĞI. Siirt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2016. Available at https://izlik.org/JA33FU39CW.
MLA
Yurtseven, Nihal, vd. “UBD (UNDERSTANDING BY DESIGN) MODELINE GÖRE HAZIRLANMIŞ FARKLILAŞTIRILMIŞ FEN VE TEKNOLOJI DERSI ÖĞRETIM PLANI: TÜRKIYE ÖRNEĞI”. Siirt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy 1, Mayıs 2016, https://izlik.org/JA33FU39CW.
Vancouver
1.Nihal Yurtseven, Selçuk Doğan, Sertel Altun. UBD (UNDERSTANDING BY DESIGN) MODELINE GÖRE HAZIRLANMIŞ FARKLILAŞTIRILMIŞ FEN VE TEKNOLOJI DERSI ÖĞRETIM PLANI: TÜRKIYE ÖRNEĞI. Siirt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi [Internet]. 01 Mayıs 2016;(1). Erişim adresi: https://izlik.org/JA33FU39CW

Siirt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.