UNESCO DÜNYA KÜLTÜREL MİRAS LİSTESİNDE YER ALAN GELENEKSEL TÜRK EBRU SANATI’NDA YENİ YORUMLAR

Sayı: 37 1 Haziran 2016
  • Hacer Nurgül Begiç
TR EN

UNESCO DÜNYA KÜLTÜREL MİRAS LİSTESİNDE YER ALAN GELENEKSEL TÜRK EBRU SANATI’NDA YENİ YORUMLAR

Öz

Dünyadaki iletişim ağının hızlanması, sanayi ve teknoloji alanındaki gelişmeler ve ticaretin küreselleşmesi kültürlerin giderek tek tipleşme tehlikesini beraberinde getirmektedir. Dünyanın en önemli zenginliklerden biri olan kültürel çeşitlilik bu gelişmelerden etkilenerek yok olmakla karşı karşıya kalmaktadır. Bu bağlamda, toplumlar kendi geleneksel değerlerini koruyabilmek için bir taraftan kendi içlerinde, bir taraftan da UNESCO gibi uluslararası kurumlarla birlikte çalışarak kültürel değerlerini kayıt ve koruma altına almaktadırlar. UNESCO tarafından 2014 yılı Kasım ayında alınan kararla Ebru Sanatı dünya kültürel miras listesinde yerini almıştır. Bu gelişme ile Ebru sanatı Türk kültürünün dünya kültür mirasına kazandırdığı bir zenginlik olarak tescil ve ilan edilmiştir. Kısaca bir tür kâğıt süsleme sanatı olarak tanımlanan Ebru, suyun kitre veya benzeri maddelerle yoğunluğunun arttırılıp üzerine fırça yardımıyla boya serpildikten sonra, oluşan kompozisyonun kâğıt üzerine aktarılması yöntemiyle yapılan sanata verilen addır. Diğer geleneksel sanatlarda olduğu gibi teknolojik gelişmeler Ebru sanatını da etkilemektedir. Klasik uygulamaların yanında yeni arayışlar için değişik uygulamalar yapılmaktadır. Böylece geleneksel sanatlar ait olduğu dönemin şartlarına göre yeni biçimler almaktadır. Bu bağlamda, Ebru sanatı da yeni uygulamalarla değişime uğrayarak işlevsellik alanını genişletmektedir. Kâğıt dışında keçe, kumaş, ahşap, deri, metal, cam ve seramik gibi birçok değişik yüzeye ve farklı objelere uygulanmaktadır. Bu gelişmeler Ebru sanatının bilinirliğini arttıran, sürdürülebilirliğini sağlayan ve kültürümüzdeki yerini daha da sağlamlaştıran çalışmalar olarak değerlendirilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. ARITAN, Ahmet Saim (1999), “Türk Ebru San’atı ve Bugünkü Durumu”. SBED,Konya, s.5: 441-469.
  2. ARITAN, Ahmet Saim (2002), “Türk Ebru San’atı”, Türkler Ansiklopedisi. c.12: 328- 340.
  3. AY, Mehmet (1994), “Ebru ve Kimya, Bilim ve Teknik Dergisi”, S.316. Ankara.
  4. ÇOKTAN, A. Ahmet (1992), Türk Ebrû Sanatı, İstanbul.
  5. DERE, Ö. Faruk (2007), Ebrû Sanatı. İstanbul: İsmek Yayınları.
  6. DERMAN, M. Uğur (1977), Türk Sanatında Ebrû, İstanbul: Ak Yayınları.
  7. DERMAN, M. Uğur, “Ebru” maddesi. İslam Ansiklopedisi”. c: X: 80-82.
  8. DEVELİOĞLU, Ferit (1970), Osmanlıca-Türkçe Ansiklopedik Lugat, Ankara: Doğuş Matbaası.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Sanat ve Edebiyat

Bölüm

-

Yazarlar

Hacer Nurgül Begiç Bu kişi benim
ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ, GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ, MODA VE TEKSTİL TASARIMI BÖLÜMÜ

Yayımlanma Tarihi

1 Haziran 2016

Gönderilme Tarihi

1 Haziran 2016

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2015 Sayı: 37

Kaynak Göster

APA
Begiç, H. N. (2016). UNESCO DÜNYA KÜLTÜREL MİRAS LİSTESİNDE YER ALAN GELENEKSEL TÜRK EBRU SANATI’NDA YENİ YORUMLAR. Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi, 37, 587-605. https://doi.org/10.21563/sutad.187066
AMA
1.Begiç HN. UNESCO DÜNYA KÜLTÜREL MİRAS LİSTESİNDE YER ALAN GELENEKSEL TÜRK EBRU SANATI’NDA YENİ YORUMLAR. SUTAD. 2016;(37):587-605. doi:10.21563/sutad.187066
Chicago
Begiç, Hacer Nurgül. 2016. “UNESCO DÜNYA KÜLTÜREL MİRAS LİSTESİNDE YER ALAN GELENEKSEL TÜRK EBRU SANATI’NDA YENİ YORUMLAR”. Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi, sy 37: 587-605. https://doi.org/10.21563/sutad.187066.
EndNote
Begiç HN (01 Haziran 2016) UNESCO DÜNYA KÜLTÜREL MİRAS LİSTESİNDE YER ALAN GELENEKSEL TÜRK EBRU SANATI’NDA YENİ YORUMLAR. Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi 37 587–605.
IEEE
[1]H. N. Begiç, “UNESCO DÜNYA KÜLTÜREL MİRAS LİSTESİNDE YER ALAN GELENEKSEL TÜRK EBRU SANATI’NDA YENİ YORUMLAR”, SUTAD, sy 37, ss. 587–605, Haz. 2016, doi: 10.21563/sutad.187066.
ISNAD
Begiç, Hacer Nurgül. “UNESCO DÜNYA KÜLTÜREL MİRAS LİSTESİNDE YER ALAN GELENEKSEL TÜRK EBRU SANATI’NDA YENİ YORUMLAR”. Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi. 37 (01 Haziran 2016): 587-605. https://doi.org/10.21563/sutad.187066.
JAMA
1.Begiç HN. UNESCO DÜNYA KÜLTÜREL MİRAS LİSTESİNDE YER ALAN GELENEKSEL TÜRK EBRU SANATI’NDA YENİ YORUMLAR. SUTAD. 2016;:587–605.
MLA
Begiç, Hacer Nurgül. “UNESCO DÜNYA KÜLTÜREL MİRAS LİSTESİNDE YER ALAN GELENEKSEL TÜRK EBRU SANATI’NDA YENİ YORUMLAR”. Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi, sy 37, Haziran 2016, ss. 587-05, doi:10.21563/sutad.187066.
Vancouver
1.Hacer Nurgül Begiç. UNESCO DÜNYA KÜLTÜREL MİRAS LİSTESİNDE YER ALAN GELENEKSEL TÜRK EBRU SANATI’NDA YENİ YORUMLAR. SUTAD. 01 Haziran 2016;(37):587-605. doi:10.21563/sutad.187066

Cited By

Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.