BibTex RIS Kaynak Göster

Sicill-i Osmânî'de Yer Alan Ispartalı İlim Adamları, Devlet Adamları ve Şeyhler

Yıl 2011, Sayı: 30, 387 - 407, 01.12.2011

Öz

Bir kültür ve uygarlık beşiği olan Anadolu coğrafyasında bulunan bazı yerleşim merkezleridiğerlerine oranla kültür ve edebiyat alanında ön plana daha çok çıkmıştır. Söz konusu yerlerdenbiri olan, ‘güller ve göller diyarı’ olarak bilinen Isparta, Anadolu’nun batı yakasında bulunanönemli bir kavşaktır. Kentin tarihini, ilk çağlara kadar götürmek mümkünse de şehrinasıl gelişme dönemi Hamidoğulları Beyliği zamanındadır. Osmanlılar devrinde ise, HamidSancağı’nın merkezi hâline gelen Isparta, pek çok ilim adamı, siyasetçi, sanatkâr vb.yetiştirmiştir.Bu çalışmada, Mehmed Süreyyâ tarafından kaleme alınan Sicill-i Osmânî adlı eserde yer alanIsparta ve çevresinde yetişmiş otuz dokuz ve köken bakımından Ispartalı olan dört şahsiyettespit edilmiştir. Söz konusu isimler kadı, müderris, naip, vezir gibi değişik meslek gruplarındanilim ve devlet adamları ile şeyhlerdir. Bu şahsiyetlerin eserde hangi özellikleri ile söz konusuedildiği üzerinde durulmuştur. Aynı zamanda -diğer kaynaklardan da istifade edilerekbahsigeçen kişilerin biyografilerine dair bilgi verilmiştir.

Scholars, Sheiks and Statesmen from Isparta Taking Part in Sicill-i Osmani

Yıl 2011, Sayı: 30, 387 - 407, 01.12.2011

Öz

Some residential areas of Anatolia, the cradle of civilization and culture, have become more advanced in culture and literature than some others. One of these places, Isparta is an important crossroad, which is mostly known as the land of lakes and roses, is located on the west side of Anatolia. Although the history of the city can be traced to ancient times, the city enjoyed its main development period during the reign of Hamidogulları. The city was the center of Hamidogulları and brought up many scholars, politicians and craftsmen etc. In this article, emphasis will be put on those historical figures such as scholars, kadis and sheiks etc. who lived in Isparta and its vicinity and in Sicill-i Osmani, written by Mehmed Sureyya. Emphasized by which characteristics these figures are mentioned. At the same time, information on the biographies of above-mentioned figures will be provided by benefiting from other sources

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA29HC98RE
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Kamile Çetin Bu kişi benim

Sevim Alkan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Sayı: 30

Kaynak Göster

APA Çetin, K., & Alkan, S. (2011). Sicill-i Osmânî’de Yer Alan Ispartalı İlim Adamları, Devlet Adamları ve Şeyhler. Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi(30), 387-407.

Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.