BibTex RIS Kaynak Göster

Mehmet Eröz’de Türklerde Totemizm İzleri

Yıl 2004, Sayı: 16, 283 - 289, 01.12.2004

Öz

Mehmet Eröz, Türk kültürünü çok farklı yönleriyle araştırıp kendinden sonra gelensosyologların hizmetine sunmuştur.Türklerde totemizm izleri meselesi, kültür ve toplum tarihindeki konulardan farklıbiri olarak dikkat çekmiştir. Totemizm, sosyoloji ve sosyal antropolojide insanlığın klandevrinden kalma birtakım anlayışlarına verilen addır. Bu anlamda, Eröz, Türklerin deeski yaşayışlarının bir uzantısı olarak totemik anlam taşıyan anlayışlarının var olduğunuöne sürmektedir. Kurt, at, koyun(özellikle koç), güvercin gibi hayvanlar bu anlayışlarınsembolik örnekleridirler.Özellikle Alevî-Bektaşî kültüründeki tavşan eti yememe ve onu uğursuz saymaadetinin bu dönemden kalma totemik iz taşıdığı konusu, Türklerdeki totemik iz taşıyanunsurlar arasında öne çıkmaktadır.

MEHMET ERÖZ’S VIEWS ON THE TRACES OF THE TOTEMISM IN THE TURKS

Yıl 2004, Sayı: 16, 283 - 289, 01.12.2004

Öz

Mehmet Eröz has contributed to Turkis sociology by studying Turkish culture in its different aspects. The problem of totemism in the Turkish culture has been important for the researchers. In sociology and anthropsloyy totemism is seen as a conception of the primitive cultural era of the human society. In this sense, Eröz claims that Turks also had totemistic understanding. Wolf, horse, ram and pigeon are conveyed as the samples of the Turkish totemism. In particular, the rabbit matter in the Alawi and Bektashi culture has represented an interesting pattern of the totemism. In this understanding, the rabbit has is related to bad luck, for that reason, meat of the rabbit is not eaten

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA32EZ59ZE
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Mustafa Talas Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2004
Yayımlandığı Sayı Yıl 2004 Sayı: 16

Kaynak Göster

APA Talas, M. (2004). Mehmet Eröz’de Türklerde Totemizm İzleri. Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi(16), 283-289.

Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.