Tüketim Toplumunda Bireyin Pozitif Özgürlüğü: Teknolojinin İrade Özgürlüğüne Etkisi Bağlamında Bir İnceleme
Öz
Bu çalışmada, kapitalizmin başlamasıyla birlikte ortaya çıkan tüketim toplumundaki bireyin özgürlük meselesi sorgulanmıştır. Kapitalizmle birlikle meydana gelen üretim yapılarındaki değişim zamanla tüketim yapılarındaki değişimi de beraberinde getirmiştir. Bireyler üzerinde oluşturulmaya çalışılan tüketim kültürü ise bireylerin özgürlüğünün sorgulanmasına sebep olmuştur.
Özgürlük meselesi bireylere devlet güvencesiyle beraber sunulan ve çeşitlilik barındıran bir meseledir. Modern toplumlarda bireyin özgür iradesine göre kullandığı bu özgürlüklerin gerçek anlamda bir özgürlük barındırması için irade kapsamında değerlendirilmesi gerekir. Teknolojinin küresel ölçekte yayılması ve bireylere sınırsız bir iletişim alanı sunması bireylerin kitle iletişim araçları aracılığıyla etkilenmesi durumunu ortaya çıkarmıştır. Bu durum da bireydeki pozitif özgürlük ve irade özgürlüğü meselesini sorgulanır hale getirmiştir. Bu kapsamda çalışmada teknolojinin bireyler üzerindeki etkisi pozitif özgürlük ve irade özgürlüğü temelinde analiz edilmiştir. Gerçekleştirilen araştırma sonucunda teknolojinin tüketim toplumunu büyük oranda desteklediği ve kitle iletişim araçlarının bireylerdeki arzu, istek ve heyecanı tetikleyen önemli bir araç olduğu tespit edilmiştir. Bireyin irade özgürlüğünün ise tüm özgürlükleri kapsayan bir kriter olduğu ve irade özgürlüğünün kullanılamaz duruma gelmesiyle diğer özgürlüklerin de kullanılamayacağı sonucuna ulaşılmıştır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Altıntaş, M. (2022). Özgür İrade Üzerine Bir İnceleme, (Erişim tarihi: 05.01.2024) https://onculanalitikfelsefe.com/ozgur-irade-uzerine-bir-inceleme-mert-altintas/#google_vignette Arendt, H. (2021). İnsanlık Durumu, İstanbul: İletişim Yayınları, 10. Baskı.
- Baudrillard, J. (2004). Tüketim Toplumu (Çev. H. Deliceçaylı & F.Keskin), İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
- Baudrillard, J. (2010). Nesneler Sistemi (O. Adanır & A. Karamollaoğlu, Çev.). İstanbul: Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi.
- Baudrillard, J. (2013). Tüketim Toplumu: Söylenceleri/Yapıları (H. Delicaçaylı ve F. Keskin, Çev.). İstanbul: Ayrıntı Yayınları
- Bauman, Z. (2012). Küreselleşme: Toplumsal Sonuçları (A. Yılmaz, Çev.). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
- Bauman, Z. (2014). Azınlığın Zenginliği Hepimizin Çıkarına Mıdır? (H. Keser, Çev.). İstanbul: Ayrıntı Yayınları
- Bayır, M. (2019). Küresel Tüketim Toplumu ve Küreselleştirici Araçları. Nosyon: Uluslararası Toplum ve Kültür Çalışmaları Dergisi, (2), 11- 33.
- Berlin, I. (2007). İki Özgürlük Kavramı, Liberal Düşünce Dergisi, (Çev: Mustafa Erdoğan) 12(45) Kış-Bahar, 59-72.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Siyaset Felsefesi, Toplum Felsefesi, Siyasal Teori ve Siyaset Felsefesi
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Erken Görünüm Tarihi
30 Haziran 2024
Yayımlanma Tarihi
30 Haziran 2024
Gönderilme Tarihi
24 Şubat 2024
Kabul Tarihi
26 Haziran 2024
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2024 Sayı: 42
APA
Canbaz Akça, K. (2024). Tüketim Toplumunda Bireyin Pozitif Özgürlüğü: Teknolojinin İrade Özgürlüğüne Etkisi Bağlamında Bir İnceleme. Tabula Rasa: Felsefe ve Teoloji, 42, 34-52. https://izlik.org/JA25XZ35SM
AMA
1.Canbaz Akça K. Tüketim Toplumunda Bireyin Pozitif Özgürlüğü: Teknolojinin İrade Özgürlüğüne Etkisi Bağlamında Bir İnceleme. Tabula Rasa: Felsefe ve Teoloji. 2024;(42):34-52. https://izlik.org/JA25XZ35SM
Chicago
Canbaz Akça, Kübra. 2024. “Tüketim Toplumunda Bireyin Pozitif Özgürlüğü: Teknolojinin İrade Özgürlüğüne Etkisi Bağlamında Bir İnceleme”. Tabula Rasa: Felsefe ve Teoloji, sy 42: 34-52. https://izlik.org/JA25XZ35SM.
EndNote
Canbaz Akça K (01 Haziran 2024) Tüketim Toplumunda Bireyin Pozitif Özgürlüğü: Teknolojinin İrade Özgürlüğüne Etkisi Bağlamında Bir İnceleme. Tabula Rasa: Felsefe ve Teoloji 42 34–52.
IEEE
[1]K. Canbaz Akça, “Tüketim Toplumunda Bireyin Pozitif Özgürlüğü: Teknolojinin İrade Özgürlüğüne Etkisi Bağlamında Bir İnceleme”, Tabula Rasa: Felsefe ve Teoloji, sy 42, ss. 34–52, Haz. 2024, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA25XZ35SM
ISNAD
Canbaz Akça, Kübra. “Tüketim Toplumunda Bireyin Pozitif Özgürlüğü: Teknolojinin İrade Özgürlüğüne Etkisi Bağlamında Bir İnceleme”. Tabula Rasa: Felsefe ve Teoloji. 42 (01 Haziran 2024): 34-52. https://izlik.org/JA25XZ35SM.
JAMA
1.Canbaz Akça K. Tüketim Toplumunda Bireyin Pozitif Özgürlüğü: Teknolojinin İrade Özgürlüğüne Etkisi Bağlamında Bir İnceleme. Tabula Rasa: Felsefe ve Teoloji. 2024;:34–52.
MLA
Canbaz Akça, Kübra. “Tüketim Toplumunda Bireyin Pozitif Özgürlüğü: Teknolojinin İrade Özgürlüğüne Etkisi Bağlamında Bir İnceleme”. Tabula Rasa: Felsefe ve Teoloji, sy 42, Haziran 2024, ss. 34-52, https://izlik.org/JA25XZ35SM.
Vancouver
1.Kübra Canbaz Akça. Tüketim Toplumunda Bireyin Pozitif Özgürlüğü: Teknolojinin İrade Özgürlüğüne Etkisi Bağlamında Bir İnceleme. Tabula Rasa: Felsefe ve Teoloji [Internet]. 01 Haziran 2024;(42):34-52. Erişim adresi: https://izlik.org/JA25XZ35SM