Araştırma Makalesi

AUGUSTİNUS’TA İKİ ŞEHRİN ANLAMI

Sayı: 43 31 Aralık 2024
PDF İndir

AUGUSTİNUS’TA İKİ ŞEHRİN ANLAMI

Öz

Bu çalışmada Augustinus’un Tanrı Şehri (De civitate Dei) adlı eserinde ortaya koyduğu “iki şehir” kavramının siyasi çözümlemesi yapılacaktır. Bu bağlamda “Tanrı Şehri ve “Yeryüzü Şehri” şeklinde yapılan ikili ayrımda, dini kaygıların mı yoksa reel-politik motivasyonların mı etkili olduğu sorgulanacaktır. İkinci ihtimale bağlı olarak, toplumsal kurumlarla (Krallık ve Kilise) doğrudan bir özdeşleştirme olup olmadığı tartışılacaktır. Bu tartışma ve değerlendirmeler Augustinus’un başta siyaset ve ahlak olmak üzere pratik sahayı din üzerine tesis ettiği iddialarını test etmemize imkân sağlayacaktır. Devamında Augustinus’un Cicero’nun halk topluluğu (res publica) tanımı üzerine geliştirdiği eleştirileri ortaya koyulup, kendisinin bir siyasi topluluğun/halkın (populus) varlığı için öngördüğü koşullar irdelenecektir. Nihayet gerek iki şehrin ayrılmasında gerekse toplumsal iyinin gerçekleşmesinde belirleyici olan iki sosyal erdem sevgi ve adaletin mahiyeti araştırılacaktır. Yazımızda Augustinus’un iki şehri birbirinden toplulukları yalnızca etik-teolojik açıdan yani iyi ve kötü düalizmi temelinde siyasi bir revizyonla yapılandırarak ayırdığını söylemenin de, onlardan birini şu veya bu siyasi topluluk veya kurumla özdeşleştirerek ayırdığını iddia etmenin de eksik bir yargılama olduğunu göstermeye çalıştık.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Adam, Armin. “Heilsgeschichtliche Soziologie Augustinus' negative Politische Theologie”, Zeitschrift für Politik, Neue Folge, Vol. 42 (1995), 149-167.
  2. Akdemir, Ferhat. “Augustınus’un Devleti İlahî mi Beşerî mi?: Tanrı Devleti (De Cıvıtate Deı) Üzerinden Eleştirel Bir Okuma Denemesi”. Dinbilimleri Akademik Araştırma Dergisi 24/1 (Mart 2024), 305-331.
  3. Augustinus, A. Des heiligen Kirchenvaters Aurelius Augustinus zweiundzwanzig Bücher über den Gottesstaat. Çev. Alfred Schröder, Kempten/München: Kösel Verlag, 1914.
  4. Augustinus, A. De civitate dei, hrsg. von Christoph Horn, Berlin: Akademie Verlag, 1997.
  5. Augustinus, A. De civitate Dei. Jochen Sauer (Hrsg.) Fachwissenschaftliche und fachdidaktische Zugänge. Heidelberg: Universitätsbibliothek. Publiziert bei Propylaeum, 2020. (https://www.propylaeum.de)
  6. Augustinus, A. Confessiones/ Bekenntnisse. Çev. Wilhelm Thimme. Einf. v. Norbert Fischer. Düsseldorf: Artemis & Winkler, 2004.
  7. Cicero, Der Staat. Lateinisch und Deutsch, hrsg. und übers. v. Karl Büchner (Sammlung Tusculum), München/Zürich 1987.
  8. Çilingir, Lokman. “Augustinus’ta Ahlak Sorunu”, Sofist, Sayı 9, 2024, 7-30 Figgis, John Neville. The Political Aspects of S. Augustine’s 'City of God'. London: Longmans, Green, And Co., 1921.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Siyaset Felsefesi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Erken Görünüm Tarihi

31 Aralık 2024

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2024

Gönderilme Tarihi

29 Kasım 2024

Kabul Tarihi

20 Aralık 2024

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2024 Sayı: 43

Kaynak Göster

APA
Çilingir, L. (2024). AUGUSTİNUS’TA İKİ ŞEHRİN ANLAMI. Tabula Rasa: Felsefe ve Teoloji, 43, 28-42. https://izlik.org/JA36SR67LY
AMA
1.Çilingir L. AUGUSTİNUS’TA İKİ ŞEHRİN ANLAMI. Tabula Rasa: Felsefe ve Teoloji. 2024;(43):28-42. https://izlik.org/JA36SR67LY
Chicago
Çilingir, Lokman. 2024. “AUGUSTİNUS’TA İKİ ŞEHRİN ANLAMI”. Tabula Rasa: Felsefe ve Teoloji, sy 43: 28-42. https://izlik.org/JA36SR67LY.
EndNote
Çilingir L (01 Aralık 2024) AUGUSTİNUS’TA İKİ ŞEHRİN ANLAMI. Tabula Rasa: Felsefe ve Teoloji 43 28–42.
IEEE
[1]L. Çilingir, “AUGUSTİNUS’TA İKİ ŞEHRİN ANLAMI”, Tabula Rasa: Felsefe ve Teoloji, sy 43, ss. 28–42, Ara. 2024, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA36SR67LY
ISNAD
Çilingir, Lokman. “AUGUSTİNUS’TA İKİ ŞEHRİN ANLAMI”. Tabula Rasa: Felsefe ve Teoloji. 43 (01 Aralık 2024): 28-42. https://izlik.org/JA36SR67LY.
JAMA
1.Çilingir L. AUGUSTİNUS’TA İKİ ŞEHRİN ANLAMI. Tabula Rasa: Felsefe ve Teoloji. 2024;:28–42.
MLA
Çilingir, Lokman. “AUGUSTİNUS’TA İKİ ŞEHRİN ANLAMI”. Tabula Rasa: Felsefe ve Teoloji, sy 43, Aralık 2024, ss. 28-42, https://izlik.org/JA36SR67LY.
Vancouver
1.Lokman Çilingir. AUGUSTİNUS’TA İKİ ŞEHRİN ANLAMI. Tabula Rasa: Felsefe ve Teoloji [Internet]. 01 Aralık 2024;(43):28-42. Erişim adresi: https://izlik.org/JA36SR67LY