Araştırma Makalesi

Kur’an’da Sadr ile İlgili İki Kavram: D-y-k ve Ş-r-h

Cilt: 4 Sayı: 1 30 Nisan 2020
PDF İndir
EN TR

Kur’an’da Sadr ile İlgili İki Kavram: D-y-k ve Ş-r-h

Öz

Bu çalışmada, Kur’an’da insan göğsünün iki eylemi olarak kullanılan d-y-k (ضيق ) ve ş-r-h ( ( شرح kavramaları ele alınacaktır. D-y-k kelimesi sözlükte, genişliğin zıddı olan darlık, fakirlik, cimrilik ve üzüntü gibi anlamlara gelmektedir. Mecazî olarak da kalpteki şüphe anlamında kullanılır. Kur’an’da kelimenin bu anlamlarda kullanıldığı ayetlerde iman etmeyenlerin çektiği ruhi sıkıntı, yükseğe çıkan birinin nefes almakta çektiği zorluğa benzetilmektedir. Yine Kur’an’da savaştan geri kalanlara yeryüzünün dar gelmesi, vicdanlarının kendilerini düşürdüğü zor durumu anlatmaktadır. Diğer ayetlerde peygamberlerden Hz. Lût’un halkının cinsel sapıklıklarından duyduğu ıstıraba yer verilirken, Hz. Musa’nın pelteklikten çektiği konuşma sıkıntısı ve kardeşi Harun ile desteklenme talebi dile getirilmektedir. Hz. Muhammed ile ilgili olan ayetlerde ise, müşriklerin Kur’an ayetleri hakkında ileri sürdüğü şiir ve sihir gibi iftiraların kendisine verdiği sıkıntıya karşı, “Rabbini hamd ile tespih et.” (el-Hicr 15/98) emriyle teselli edildiğini görmekteyiz. Bir ayette de eşinin evinde iddet süresini geçirmek için bekleyen boşanmış kadına “Onları sıkıştırıp kendilerine zarar vermeye kalkışmayın." (et-Talâk 65/6) ifadesiyle evden çıkıp gitmesi için baskı yapılmaması belirtilmektedir. Bunun zıddı olan ş-r-h kelimesinin lügat anlamları eti yarıp kızartmaya hazırlamak için inceltmek, bir şeyi genişletmek, mecaz olarak da kapalı ve izaha muhtaç olan şeyleri açıklayıp tefsir etmek anlamlarında kullanılmaktadır. Buradan hareketle, Allah’ın bir kişinin göğsünü genişletip yapmak istediği işe kalbini meylettirmesi, böylece Allah’ın hidayetini dilediği kişiyi İslâm nuru ile buluşturmasına değinilir. Hz. Musa’nın dilindeki bağın verdiği sıkıntıyı, “Rabbim! Gönlüme ferahlık ver." (et-Tâha 20/25) isteği ile göğüslemeye çalışmasının dile getirildiği bir ayet de bulunmaktadır. Hemşehrilerinin inat ve inkârcılıklarından bunalan Hz. Muhammed’in ise “Senin kalbini açıp genişletmedik mi?” (el-İnşirah 94/ 1-3) denilerek sırtını büken ağırlıklardan kurtarılıp isminin yüceltilmesiyle ferahlatıldığı görülmektedir.

Anahtar Kelimeler

Teşekkür

Derginizin Ekim Sayısında Yayınlamak için Değerlendirmeye almanız

Kaynakça

  1. Abdulbakî, Muhammed Fuad. el-Mu’cemu’l-müfehres li’l- elfâzı’l-Kur’ani’l-Kerîm, Beyrut: Dâru ihyâi’t-turasi’l-arabiyyi, ts.
  2. Bikâî, İbrahim b. Ömer b. Ali b. Ebî Bekir. Nazmu’d-durer fî tenâsubi’l-âyâti ve’s-suver. Kahire: Dâru’l-kitabi’l- İslâmî, ts.
  3. Cevherî, Ebu Nasr İsmail b. Hammâd. es-Sıhah fi’l-Luga ve’l-ulûm. Haz. Nedim Mar’aşlı-Üsame Mar’aşlı. Beyrut: Dâru hadareti’l-arabiyye, 1974.
  4. Ebussuûd, Muhammed b. Yavsî el-İmâdî. İrşâdu’l-akli’s-selîm ilâ mezâya’l-kitâbi’l-kerîm. Beyrut: Dâru ihyâi’t-turâsi’l- arabiyyi, 1994.
  5. Ferrâ, Ebû Zekeriyya Yahya b. Ziyad b. Abdullah. Meâni’l-Kur’an. Thk. Ahmed Yusuf en-Necâtî vd. Mısır: Dâru’l mısrıyye li’t-te’lîf ve’t-tercüme ts.
  6. Fîrûzâbâdî, Ebu’t-Tahir Mecduddin Muhammed b. Yakub. el-Kâmûsu’l-muhît. Beyrut: Müessesetu’r-risale, 1982.
  7. Hazin, Alauddin Aliyyübnü Muhammed. Lubâbu’t-te’vîl fî meâni’t-tenzîl. Tsh. Muhammed Ali Şahin, Beyrut: Dâru’l-kütübi’l- ilmiyye, 1415 h.
  8. İbn Âşûr, Muhammed Tahir. Tefsîru’t-tahrîr ve’t-tenvîr. Tunus: ed-Dâru’t-tunusiyye li’n-neşr, 1984.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Din Araştırmaları

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Yayımlanma Tarihi

30 Nisan 2020

Gönderilme Tarihi

16 Eylül 2019

Kabul Tarihi

5 Şubat 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 4 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Nair, A. (2020). Kur’an’da Sadr ile İlgili İki Kavram: D-y-k ve Ş-r-h. Tefsir Araştırmaları Dergisi, 4(1), 68-92. https://doi.org/10.31121/tader.620496
AMA
1.Nair A. Kur’an’da Sadr ile İlgili İki Kavram: D-y-k ve Ş-r-h. TADER. 2020;4(1):68-92. doi:10.31121/tader.620496
Chicago
Nair, Ahmet. 2020. “Kur’an’da Sadr ile İlgili İki Kavram: D-y-k ve Ş-r-h”. Tefsir Araştırmaları Dergisi 4 (1): 68-92. https://doi.org/10.31121/tader.620496.
EndNote
Nair A (01 Nisan 2020) Kur’an’da Sadr ile İlgili İki Kavram: D-y-k ve Ş-r-h. Tefsir Araştırmaları Dergisi 4 1 68–92.
IEEE
[1]A. Nair, “Kur’an’da Sadr ile İlgili İki Kavram: D-y-k ve Ş-r-h”, TADER, c. 4, sy 1, ss. 68–92, Nis. 2020, doi: 10.31121/tader.620496.
ISNAD
Nair, Ahmet. “Kur’an’da Sadr ile İlgili İki Kavram: D-y-k ve Ş-r-h”. Tefsir Araştırmaları Dergisi 4/1 (01 Nisan 2020): 68-92. https://doi.org/10.31121/tader.620496.
JAMA
1.Nair A. Kur’an’da Sadr ile İlgili İki Kavram: D-y-k ve Ş-r-h. TADER. 2020;4:68–92.
MLA
Nair, Ahmet. “Kur’an’da Sadr ile İlgili İki Kavram: D-y-k ve Ş-r-h”. Tefsir Araştırmaları Dergisi, c. 4, sy 1, Nisan 2020, ss. 68-92, doi:10.31121/tader.620496.
Vancouver
1.Ahmet Nair. Kur’an’da Sadr ile İlgili İki Kavram: D-y-k ve Ş-r-h. TADER. 01 Nisan 2020;4(1):68-92. doi:10.31121/tader.620496
Tefsir Araştırmaları Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.