Türk Edebiyatında Eleştiri: Cumhuriyet Devri

Sayı: 8 1 Eylül 2006
  • Şecaattin Tural
PDF İndir
TR EN

Türk Edebiyatında Eleştiri: Cumhuriyet Devri

Öz

Kısaca bir sanat eserinin gerçek değerini ortaya koyma çabası diye nitelendirilebilecek eleştirinin ilk örnekleri Tanzimat döneminden sonra kendini göstermeye başlar. Önceleri kuram ve yöntemden uzak bir biçimde “eski-yeni” çatışmasına dayanan eleştiri tartışmaları, özellikle Servet-i Fünun döneminde yetersiz de olsa kuramsal boyutlarıyla ele alınmaya başlanır. Fakat Tanzimat’tan bu yana Türk edebiyat eleştirisi kuram ve yönteme dayanan nesnel/bilimsel eleştiriden çok, kişisel beğenilerin öne çıktığı “öznel/izlenimci” eleştiri anlayışından beslenmiştir. Nesnel eleştiri ise özellikle 1950’lerden sonra kendini göstermiş ve böylece eleştiri teorik düzeyde ele alınmaya başlanmıştır. Buna 1960’lardan sonra Marksist eleştirinin bir yansıması olan toplumcu gerçekçilik boyutu da eklenmiştir. Türk edebiyat eleştirisine her ne kadar öznel eleştiri damgasını vursa da “Yeni Eleştiri”, “Yapısalcılık”, “Biçimcilik”, “Göstergebilim” gibi Batı’da geliştirilen eleştiri kuramlarına dayanan çalışmaların varlığı unutulmamalıdır. 1990’lardan sonra ortaya çıkmaya başlayan postmodernist çizginin yansıması olan “üstkurmaca”, “metinlerarasılık” gibi yeni kavram ve terimler de eleştirimizde kendisini göstermeye başlamıştır. İşte bu makale Cumhuriyet dönemi Türk edebiyat eleştirisini gerek kitap gerekse makale boyutunda ele alan çalışmaları tespit etmenin de ötesinde onları değerlendirerek söz konusu gelişim hakkında bilgi vermek amacını taşımaktadır.

Anahtar Kelimeler

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Şecaattin Tural Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Eylül 2006

Gönderilme Tarihi

1 Eylül 2006

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2006 Sayı: 8

Kaynak Göster

APA
Tural, Ş. (2006). Türk Edebiyatında Eleştiri: Cumhuriyet Devri. Türkiye Araştırmaları Literatür Dergisi, 8, 259-310. https://izlik.org/JA96PL47TP
AMA
1.Tural Ş. Türk Edebiyatında Eleştiri: Cumhuriyet Devri. TALİD. 2006;(8):259-310. https://izlik.org/JA96PL47TP
Chicago
Tural, Şecaattin. 2006. “Türk Edebiyatında Eleştiri: Cumhuriyet Devri”. Türkiye Araştırmaları Literatür Dergisi, sy 8: 259-310. https://izlik.org/JA96PL47TP.
EndNote
Tural Ş (01 Eylül 2006) Türk Edebiyatında Eleştiri: Cumhuriyet Devri. Türkiye Araştırmaları Literatür Dergisi 8 259–310.
IEEE
[1]Ş. Tural, “Türk Edebiyatında Eleştiri: Cumhuriyet Devri”, TALİD, sy 8, ss. 259–310, Eyl. 2006, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA96PL47TP
ISNAD
Tural, Şecaattin. “Türk Edebiyatında Eleştiri: Cumhuriyet Devri”. Türkiye Araştırmaları Literatür Dergisi. 8 (01 Eylül 2006): 259-310. https://izlik.org/JA96PL47TP.
JAMA
1.Tural Ş. Türk Edebiyatında Eleştiri: Cumhuriyet Devri. TALİD. 2006;:259–310.
MLA
Tural, Şecaattin. “Türk Edebiyatında Eleştiri: Cumhuriyet Devri”. Türkiye Araştırmaları Literatür Dergisi, sy 8, Eylül 2006, ss. 259-10, https://izlik.org/JA96PL47TP.
Vancouver
1.Şecaattin Tural. Türk Edebiyatında Eleştiri: Cumhuriyet Devri. TALİD [Internet]. 01 Eylül 2006;(8):259-310. Erişim adresi: https://izlik.org/JA96PL47TP