This research was undertaken to determine the effect of nitrogen fertilization on the spaghetti cooking quality. At three locations, different nitrogen levels were applied to Çakmak 79 and Kunduru 1149 durum wheat varieties which were analyzed in this study. Nitrogen fertilization showed significant increases in the protein content but reduced the total organic matter for both varieties. Çakmak 79 had unacceptable spaghetti quality even at the high level of nitrogen application at all locations, while Kunduru 1149 showed acceptable cooking quality level at Corum location.
Araştırma azotlu gübre uygulamasının makarna pişme kalitesine etkisini belirlemek amacı ile yapılmıştır. Çalışmada; farklı azot dozları ile Kuzey Geçit bölgesinde 3 yerde yürütülen denemelerden alınan Çakmak 79 ve Kunduru 1149 makarnalık buğday çeşitleri kullanılmıştır. Azotlu gübre uygulaması protein miktarını artırırken, toplam organik madde miktarını azaltmıştır. Fakat Çakmak 79 çeşidinde 3 lokasyonda da yüksek azot dozlarında bile arzu edilen kalite düzeyi bulunamazken, Kunduru 1149 çeşidinde Çorum lokasyonunda kalitenin arzu edilen düzeyde olduğu belirlenmiştir.
Aktan, B., & Atlı, A. (1992). EFFECT OF NITROGEN FERTILIZATION ON THE SPAGHETTI COOKING QUALITY OF ÇAKMAK 79 AND KUNDURU 1149 DURUM WHEAT VARIETIES. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 2(1).
AMA
Aktan B, Atlı A. EFFECT OF NITROGEN FERTILIZATION ON THE SPAGHETTI COOKING QUALITY OF ÇAKMAK 79 AND KUNDURU 1149 DURUM WHEAT VARIETIES. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. Haziran 1992;2(1).
Chicago
Aktan, Bülent, ve Ayhan Atlı. “EFFECT OF NITROGEN FERTILIZATION ON THE SPAGHETTI COOKING QUALITY OF ÇAKMAK 79 AND KUNDURU 1149 DURUM WHEAT VARIETIES”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 2, sy. 1 (Haziran 1992).
EndNote
Aktan B, Atlı A (01 Haziran 1992) EFFECT OF NITROGEN FERTILIZATION ON THE SPAGHETTI COOKING QUALITY OF ÇAKMAK 79 AND KUNDURU 1149 DURUM WHEAT VARIETIES. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 2 1
IEEE
B. Aktan ve A. Atlı, “EFFECT OF NITROGEN FERTILIZATION ON THE SPAGHETTI COOKING QUALITY OF ÇAKMAK 79 AND KUNDURU 1149 DURUM WHEAT VARIETIES”, Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 2, sy. 1, 1992.
ISNAD
Aktan, Bülent - Atlı, Ayhan. “EFFECT OF NITROGEN FERTILIZATION ON THE SPAGHETTI COOKING QUALITY OF ÇAKMAK 79 AND KUNDURU 1149 DURUM WHEAT VARIETIES”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 2/1 (Haziran 1992).
JAMA
Aktan B, Atlı A. EFFECT OF NITROGEN FERTILIZATION ON THE SPAGHETTI COOKING QUALITY OF ÇAKMAK 79 AND KUNDURU 1149 DURUM WHEAT VARIETIES. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 1992;2.
MLA
Aktan, Bülent ve Ayhan Atlı. “EFFECT OF NITROGEN FERTILIZATION ON THE SPAGHETTI COOKING QUALITY OF ÇAKMAK 79 AND KUNDURU 1149 DURUM WHEAT VARIETIES”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 2, sy. 1, 1992.
Vancouver
Aktan B, Atlı A. EFFECT OF NITROGEN FERTILIZATION ON THE SPAGHETTI COOKING QUALITY OF ÇAKMAK 79 AND KUNDURU 1149 DURUM WHEAT VARIETIES. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 1992;2(1).