Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Effect of Crop Residues and Green Manures on Yield and Quality Characteristics of Durum Wheat

Yıl 2016, Cilt: 25 Sayı: ÖZEL SAYI-1, 6 - 11, 29.11.2016
https://doi.org/10.21566/tarbitderg.279716

Öz

The trial was conducted in arid conditions during
2003-2004 and 2004-2005 growing seasons to investigate the effect of green
manure and fallow treatments on the yield and quality of durum wheat. Durum
wheat was sown with fertilized (6 kg N/da) and non-fertilized (0 kg N/da) after
ten different treatments which are hairy vetch, triticale, safflower,
stubble+stalk addition, vetch+triticale mixture, winter lentil, common vetch,
summer lentil, traditional fallow (late March) and late fallow (late June). As
a result, durum wheat grown especially after hairy vetch was showed better
results, followed by common vetch and traditional fallow while the lowest
results were obtained from durum wheat sown after triticale and winter lentil.
In addition, higher values were obtained with 6 kg N/dafertilizing
at all yield and quality parameters except semolina yield.

Kaynakça

  • Anonim, 1996. Ekolojik Tarım. ETO, İzmir
  • Anonymous, 1990. AACC Approved Methods. American Association of Cereal Chemist. St. Paul. MN., USA
  • Anonymous, 1990. MSTAT Users Guide Michigan State University, East Lansing, Chapter 3.1.1., 33-37
  • Anonymous, 2002a. ICC Standarts. International Association for Cereal Science and Technology, Vienna
  • Anonymous, 2002b. Standard Practice for Obtaining Spectrophotometric Data for Object-Color Evaluation. American Society for Testing and Materials (ASTM) Method No: E 116
  • Açıkgöz E., 2001. Yem Bitkileri. Uludağ Üniversitesi, Güçlendirme Vakfı Yayınları, 82, Vipaş A.Ş. Yayınları, 58, Bursa
  • Atlı A., 1990. Buğday ve Ürünleri Kalitesi. Orta Anadolu’da Hububat Tarımının Sorunları ve Çözüm Yolları Sempozyumu, 8-11 Haziran 1990, Konya, 498-506
  • Brandt S.A., 1996. Alternatives to summer fallow and subsequent wheat and barley yield on a dark brown soil. Canadian Journal of Plant Science, 76:223-228
  • Kahnt G., 1983. Grün-düngung. DLG-Verlag, Frankfurt
  • Karakurt E., 2009. Toprak Verimliliği Yönünden Yeşil Gübreler ve Gübreleme. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 18 (1-2):48-54
  • Köksel H., Sivri D., Özboy Ö., Başman A ve Karacan H.D., 2000. Tahıl Laboratuarı El Kitabı. Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları No:47, Ankara
  • Talgre L., Lauringson E., Roostalu H. and Astover A., 2009. The effects of green manures on yields and yield quality of spring wheat. Agronomy Research, 7(1):125-132
  • Williams P, Haremein FJ, Nakkoul H, Rihawi S, 1988. Crop Quality Evaluation Methods and Guidelines. ICARDA, Aleppo, Syria
  • Wivstad M., Salomonsson L. and Salomonsson A.C., 1996. Effects of green manure, organic fertilizers and urea on yield and grain quality of spring wheat. Acta Agric. Scand., Sect. B, Soil and Plant Sci., 46: 169-177
  • Zabunoğlu S. ve Karaçal İ., 1986. Gübreler ve Gübreleme. Ankara Üni. Ziraat Fak. Yay., 993, Ankara

Bitki Artıkları ve Yeşil Gübrelemenin Makarnalık Buğday Verim ve Kalite Özelliklerine Etkisi

Yıl 2016, Cilt: 25 Sayı: ÖZEL SAYI-1, 6 - 11, 29.11.2016
https://doi.org/10.21566/tarbitderg.279716

Öz

Kıraç
şartlarda ve çakılı olarak 2003-2004 ve 2004-2005 yetiştirme yıllarında
yürütülen denemede; yeşil gübreleme ve nadas uygulamalarının makarnalık
buğdayın verim ve kalitesi üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Denemede; tüylü
fiğ, tritikale, aspir, anız+sap ilavesi, fiğ+tritikale karışımı, kışlık
mercimek, yaygın fiğ, yazlık mercimek, geleneksel nadas (Mart sonu) ve geç
nadas (Haziran sonu) olmak üzere on farklı uygulama sonrası makarnalık buğday,
gübreli (6 kg N/da) ve gübresiz (0 kg N/da) olarak yetiştirilmiştir. Çalışma
sonucunda, özellikle tüylü fiğ sonrası makarnalık buğday yetiştirilmesinde daha
iyi sonuçlar alınmış, bu uygulamayı yaygın fiğ ve geleneksel nadas takip
etmiştir. En düşük değerler ise tritikale ve kışlık mercimek sonrası ekilen
buğdaylardan elde edilmiştir. Ayrıca, 6 kg N/dagübre uygulaması ile
irmik verimi hariç diğer bütün verim ve kalite özelliklerinde daha yüksek
değerler elde edilmiştir.

Kaynakça

  • Anonim, 1996. Ekolojik Tarım. ETO, İzmir
  • Anonymous, 1990. AACC Approved Methods. American Association of Cereal Chemist. St. Paul. MN., USA
  • Anonymous, 1990. MSTAT Users Guide Michigan State University, East Lansing, Chapter 3.1.1., 33-37
  • Anonymous, 2002a. ICC Standarts. International Association for Cereal Science and Technology, Vienna
  • Anonymous, 2002b. Standard Practice for Obtaining Spectrophotometric Data for Object-Color Evaluation. American Society for Testing and Materials (ASTM) Method No: E 116
  • Açıkgöz E., 2001. Yem Bitkileri. Uludağ Üniversitesi, Güçlendirme Vakfı Yayınları, 82, Vipaş A.Ş. Yayınları, 58, Bursa
  • Atlı A., 1990. Buğday ve Ürünleri Kalitesi. Orta Anadolu’da Hububat Tarımının Sorunları ve Çözüm Yolları Sempozyumu, 8-11 Haziran 1990, Konya, 498-506
  • Brandt S.A., 1996. Alternatives to summer fallow and subsequent wheat and barley yield on a dark brown soil. Canadian Journal of Plant Science, 76:223-228
  • Kahnt G., 1983. Grün-düngung. DLG-Verlag, Frankfurt
  • Karakurt E., 2009. Toprak Verimliliği Yönünden Yeşil Gübreler ve Gübreleme. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 18 (1-2):48-54
  • Köksel H., Sivri D., Özboy Ö., Başman A ve Karacan H.D., 2000. Tahıl Laboratuarı El Kitabı. Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları No:47, Ankara
  • Talgre L., Lauringson E., Roostalu H. and Astover A., 2009. The effects of green manures on yields and yield quality of spring wheat. Agronomy Research, 7(1):125-132
  • Williams P, Haremein FJ, Nakkoul H, Rihawi S, 1988. Crop Quality Evaluation Methods and Guidelines. ICARDA, Aleppo, Syria
  • Wivstad M., Salomonsson L. and Salomonsson A.C., 1996. Effects of green manure, organic fertilizers and urea on yield and grain quality of spring wheat. Acta Agric. Scand., Sect. B, Soil and Plant Sci., 46: 169-177
  • Zabunoğlu S. ve Karaçal İ., 1986. Gübreler ve Gübreleme. Ankara Üni. Ziraat Fak. Yay., 993, Ankara
Toplam 15 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Erol Karakurt

Asuman Kaplan Evlice Bu kişi benim

Aliye Pehlivan Bu kişi benim

Derya Sürek Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 29 Kasım 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 25 Sayı: ÖZEL SAYI-1

Kaynak Göster

APA Karakurt, E., Kaplan Evlice, A., Pehlivan, A., Sürek, D. (2016). Bitki Artıkları ve Yeşil Gübrelemenin Makarnalık Buğday Verim ve Kalite Özelliklerine Etkisi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 25(ÖZEL SAYI-1), 6-11. https://doi.org/10.21566/tarbitderg.279716
AMA Karakurt E, Kaplan Evlice A, Pehlivan A, Sürek D. Bitki Artıkları ve Yeşil Gübrelemenin Makarnalık Buğday Verim ve Kalite Özelliklerine Etkisi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. Kasım 2016;25(ÖZEL SAYI-1):6-11. doi:10.21566/tarbitderg.279716
Chicago Karakurt, Erol, Asuman Kaplan Evlice, Aliye Pehlivan, ve Derya Sürek. “Bitki Artıkları Ve Yeşil Gübrelemenin Makarnalık Buğday Verim Ve Kalite Özelliklerine Etkisi”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 25, sy. ÖZEL SAYI-1 (Kasım 2016): 6-11. https://doi.org/10.21566/tarbitderg.279716.
EndNote Karakurt E, Kaplan Evlice A, Pehlivan A, Sürek D (01 Kasım 2016) Bitki Artıkları ve Yeşil Gübrelemenin Makarnalık Buğday Verim ve Kalite Özelliklerine Etkisi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 25 ÖZEL SAYI-1 6–11.
IEEE E. Karakurt, A. Kaplan Evlice, A. Pehlivan, ve D. Sürek, “Bitki Artıkları ve Yeşil Gübrelemenin Makarnalık Buğday Verim ve Kalite Özelliklerine Etkisi”, Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 25, sy. ÖZEL SAYI-1, ss. 6–11, 2016, doi: 10.21566/tarbitderg.279716.
ISNAD Karakurt, Erol vd. “Bitki Artıkları Ve Yeşil Gübrelemenin Makarnalık Buğday Verim Ve Kalite Özelliklerine Etkisi”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 25/ÖZEL SAYI-1 (Kasım 2016), 6-11. https://doi.org/10.21566/tarbitderg.279716.
JAMA Karakurt E, Kaplan Evlice A, Pehlivan A, Sürek D. Bitki Artıkları ve Yeşil Gübrelemenin Makarnalık Buğday Verim ve Kalite Özelliklerine Etkisi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2016;25:6–11.
MLA Karakurt, Erol vd. “Bitki Artıkları Ve Yeşil Gübrelemenin Makarnalık Buğday Verim Ve Kalite Özelliklerine Etkisi”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 25, sy. ÖZEL SAYI-1, 2016, ss. 6-11, doi:10.21566/tarbitderg.279716.
Vancouver Karakurt E, Kaplan Evlice A, Pehlivan A, Sürek D. Bitki Artıkları ve Yeşil Gübrelemenin Makarnalık Buğday Verim ve Kalite Özelliklerine Etkisi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2016;25(ÖZEL SAYI-1):6-11.