Araştırma,
2010 ve 2011 yıllarında, Süne-buğday çeşidi ilişkisini belirlemek amacıyla, 23
farklı ekmeklik buğday çeşidi, Tekirdağ Ziraat Fakültesi’nin deneme alanında
üstü açık ve kapalı olarak yetiştirilmişlerdir. Ekmeklik buğday çeşitlerinde
nifm sayısı, süne emgi oranı, embriyo kararması, protein oranı, danede nem
oranı, sedimantasyon değeri, beklemeli sedimantasyon değeri, gluten değeri, gluten
indeksi ve dane verimi özellikleri incelenmiştir. Açık alanda yetiştirilen
çeşitlerde en yüksek süne emgisi %3.08 ile Tekirdağ çeşidinde olmuş, bu çeşidi Alka,
Renan, Sadova, Geya 1 ve Krasnodarskaya-99 çeşitleri izlemiştir. En düşük süne
emgisi ise %1.60 ile Enola ve Dropia çeşitlerinde, %1.63 ile Krasunia odes’ka
çeşidinde elde edilmiştir. Üstü kapatılarak yetiştirilen ekmeklik buğday
çeşitlerinde süne emgi oranı önemli bir artış göstererek %4.93-12.75 arasında
değişmiştir. İki yıl ortalamasına göre en yüksek süne emgisi sırasıyla
Tekirdağ, Geya 1, Renan ve Sadova çeşitlerinde elde edilmiş, en düşük değerler
ise Gelibolu, Kate A-1, Krasunia odes’ka ve Dropia çeşitlerinde olmuştur.
Kalite özellikleri incelendiğinde gluten, gluten indeksi, sedimantasyon ve
beklemeli sedimantasyon değerleri açık alandaki değerlere göre büyük oranda
azalma göstermiştir. Beklemeli sedimantasyon değerleri ise tüm çeşitlerde
ürünün kullanılamayacak düzeyde olmasına sağlayacak oranda düşük düzeyde
olmuştur.
The research was conducted with 23 different varieties
in field condition and closed area in
2010 and 2011. 23 different varieties of bread wheat were grown in open fields
and closed areas in Tekirdağ Faculty of Agriculture testing regions. In the
bread wheat, nifm number, sunn pest damage ratio, black point, protein ratio,
moisture ratio, sedimentation rate, gluten rate and index and particle
productivity features were analyzed. With the samples grown outdoors, the
highest parasitism rate of sunn pest was in Tekirdağ sample with 3.08 % and
followed by Alka, Renan, Sadova, Geya 1 and Krasnodarskaya-99 samples. The
lowest parasitism rate was obtained from Enola and Dropia with 1.60%; Krasunia
odes’ka with 1.63%. In bread wheat samples grown in closed areas, the
parasitism of sunn pest rate increased considerably and measured between 4.93-12.75%.
According to the average of two seasons, the highest parasitism rate was
obtained respectively from Geya 1, Tekirdağ, Renan and Sadova samples. The
lowest parasitism rates was obtained from Gelibolu, Kate A-1, Krasunia odes’ka
and Dropia samples. When the quality features were analysed, gluten, gluten
index, Zeleny sedimentation and retarted sedimentation values reduced
substantially in comparison with values obtained outdoors. Retarted
sedimentation values in all samples were at a quite low level that making the
crop useless.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Kasım 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 25 Sayı: ÖZEL SAYI-1 |