Cumhuriyet Üniversitesi, Sivas Meslek Yüksekokulu, Bitkisel ve Hayvansal
Üretim Bölümü Araştırma Deneme Alanında, 2013-2014 yetiştirme sezonunda
yürütülen bu araştırmada; ülkemizin farklı bölgelerinden toplanmış olan toplam
130 adet yerel bezelye genotipi ile 4 ticari çeşit Sivas ekolojik koşullarında kışa dayanıklılık düzeylerinin saptanması amacı
ile materyal olarak kullanılmıştır. Araştırmada, soğuğa dayanıklılık
(1-5), bitki boyu, ilk bakla yüksekliği, bitkide bakla sayısı, bitkide tane
sayısı, 100 tane ağırlığı ve tane verimi gibi agronomik ve morfolojik
özellikler incelenmiştir. İstanbul, Kars, Diyarbakır, Bolu ve Sivas orijinli
toplam 5 adet bezelye yerel genotipi soğuğa yüksek düzeyde dayanıklı, Adıyaman,
Elazığ, Kastamonu, Malatya, Sakarya, Tokat, Afyon, Bingöl, Konya, Karaman, Van,
Hakkari ve Şırnak orijinli bezelye genotipleri soğuğa dayanıklı oldukları
saptanmıştır. Denizli, Edirne, Kırklareli, Manisa, Kahramanmaraş, Giresun, Ordu
orijinli bezelye genotipleri ve Ulubatlı, Kirazlı bezelye
çeşitleri soğuğa orta düzeyde toleranslı oldukları belirlenmiştir.
Karina ve Jof çeşitleri soğuğa tolerans gösterememiş ve
tüm bitkiler ölmüştür.
The
study was conducted to select cold tolerant accessions of pea genotypes in the
Middle Anatolia Region (Sivas) of Turkey. A total of 130 local genotypes and
four commercial varieties were screened for cold
tolerance. Accessions were evaluated by using a 1–5 scale. Five accessions of
pea from İstanbul, Kars, Diyarbakır, Bolu and Sivas were highly cold tolerant
and 13 accessions from Adıyaman, Elazığ, Kastamonu, Malatya, Sakarya, Tokat, Afyon,
Bingöl, Konya, Karaman, Van, Hakkari ve Şırnak were cold tolerant. 7 accessions
from Denizli, Edirne, Kırklareli, Manisa, Kahramanmaraş, Giresun, Ordu and 2 commercial varieties (Ulubatlı, Kirazlı) were
intermediate (Some leaves, between 25 and 50%, were withered and then turned
black by freezing but there was no plant killing). On the other hand, Karina
and Jof commercial
varieties were killed. The cold tolerant accessions of pea were superior
to the best cultivar as far as hardiness is concerned.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Kasım 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 25 Sayı: ÖZEL SAYI-1 |