Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

A Research on Grass Field Yield and Some Other Features of Mixture of Italian Ryegrass Forage Harvested of Different Periods and Some Legumes Crops

Yıl 2016, Cilt: 25 Sayı: ÖZEL SAYI-2, 253 - 258, 31.12.2016

Öz

This study was carried out at Bornova
Experimental fields of Ege University Faculty of Agriculture during the years
of 2012-2014. Three different harvest dates and various mixtures rates of
annual legume forage crops (Vicia sativa, Vicia villosa, Lathyrus sativus,
Trifolium resupinatum
and Pisum
arvense)
with italian ryegrass (mixture of italian ryegrass +
legume; 100+0%, 80+20%, 60+40%, 40+60%, 20+80% and 0+100%, respectively) were
investigated in the field experiment. Average of 2 years results indicated that
progressing harvest date increased plant height, hay yield and dry matter
content of Italian ryegrass but crude protein content decreased. The highest
hay yield (1308 kg/da) was obtained from pure Vicia villosa. For getting high hay yield in Ege region under
second crop forage production, common vetch or hairy vetch should be selected
and be cut on the second half period of April.

Kaynakça

  • Acar R. ve Özkaynak İ., 1995. Sulu şartlarda ikinci ürün olarak bazı baklagil yembitkileri ve tahıl karışımlarının yetiştirilme imkanları. Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniv. Fen Bil. Enst., 68s, Konya.
  • Açıkgöz N., 1993. Tarımda Araştırma ve Deneme Metodları (III.Basım). Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:478, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ofset Atölyesi, Bornova-İzmir, 202s.
  • Alizadeh K. and Teixeira da Silva J.A., 2013. Mixed cropping of annual feeed legumes with barley improves feed quantity and crude protein content under dry-land conditions. Maejo International J. of Science and Technology, 7(1): 42-47.
  • Anwar A., Ansar M., Nadeem M., Ahmad G., Khan S. and Hussain A., 2010. Performance of non-traditional winter legumes with oats for forage yield under rainfed conditions. Journal of Agric. Res., 48(2): 171-179.
  • Avcıoğlu R. ve Geren H., 1998. Hasat Dönemlerinin Bazı Değerli Yembitkilerinin verimine ve Yem kalitesine Etkileri Üzerinde Araştırmalar, Ege Üniv. Bil. Araş. Projesi No: 1997-ZRF-009 Kesin Sonuç Raporu, 44s.
  • Balabanli C., Albayrak S., Turk M. and Yuksel O., 2010. A research on determination of hay yields and silage qualities of some vetch+cereal mixtures. Turkish Journal of Field Crops, 15(2): 204-209.
  • Bayram G., Çarpıcı E.B. ve Çelik N., 2009. Arpa (Hordeum vulgare L.) ve tüylü fiğ (Vicia villosa L.) karışımlarında farklı karışım oranları ve biçim zamanlarının ot verimi ve kalitesine etkileri üzerinde bir araştırma. Türkiye 8. Tarla Bitkileri Kongresi, 19-22 Ekim 2009, s: 501-504, Hatay.
  • Carr P.M., Horsley R.D. and Poland W.W., 2004. Barley, oat and cereal–pea mixtures as dryland forages in the Northern Great Plains. Agronomy J., 96: 677-684.
  • Çeçen S., Öten M. ve Erdurmuş C., 2005. Batı Akdeniz sahil kuşağında bazı tek yıllık baklagil yembitkilerinin ikinci ürün olarak değerlendirilmesi. Akdeniz Üniv. Ziraat Fak. Dergisi, 18(3): 331-336.
  • Geren H., Avcıoğlu R. ve Soya H., 2004. Bazı fiğ (Vicia sativa) çeşitlerinin bornova koşullarındaki hasıl performansları üzerinde araştırmalar. Anadolu, J. of AARI, 14(2): 35-48.
  • Kusvuran A., Kaplan M. and Nazli R.I., 2014a. Effects of mixture ratio and row spacing in hungarian vetch (Vicia pannonica Crantz.) and annual ryegrass (Lolium multiflorum Lam.) intercropping system on yield and quality under semiaarid climate conditions. Turkish Journal of Field Crops, 19(1): 118-128.
  • Kusvuran A., Ralice Y. and Saglamtimur T., 2014b. Determining the biomass production capacities of certain forage grasses and legumes and their mixtures under Mediterranean regional conditions. Acta Advances in Agricultural Sciences, 2(2): 13-24.
  • Uzun A., Gün H. ve Açıkgöz E., 2012. Farklı gelişme dönemlerinde biçilen bazı yembezelyesi (Pisum sativum L.) çeşitlerinin ot, tohum ve ham protein verimlerinin belirlenmesi. Uludağ Üniv. Zir. Fak. Dergisi, 26(1): 27-38.
  • Soya H., Geren H. ve Avcıoğlu R., 2003. İtalyan Çimi ve Tütlü Fiğ Karışımlarında Hasat Zamanlarının Verim ve Bazı Verim Özelliklerine Etkisi Üzerinde Araştırmalar. Ege Üniv. Bil. Araş. Projesi No: 2001-ZRF-010 Kesin Sonuç Raporu, 28s.
  • Strydhorst S.M., King J.R., Lopetinsky K.J. and Harker K.N., 2008. Forage potential of intercropping barley with fabe bean, lupin or field pea. Agronomy J., 100(1): 182-190.
  • Tan M. ve Serin Y., 1996. Değişik fiğ+tahıl karışımları için en uygun karışım oranı ve biçim zamanının belirlenmesi üzerinde bir araştırma. Atatürk Üni. Ziraat Fak. Dergisi, 27(4):475-489.
  • Uzun A. ve Aşık F.F., 2009. Bezelye+yulaf karışımında farklı karışım oranları ile biçim zamanlarının otun verimi ve kalitesi üzerine etkisi. Türkiye 8. Tarla Bitkileri Kongresi, 19-22 Ekim 2009, s: 584-587, Hatay

Farklı Hasat Dönemlerinde Biçilen İtalyan Çimi ve Bazı Yıllık Baklagil Yembitkisi Karışımlarının Ot Verimi ve Diğer Bazı Özellikleri Üzerine Bir Araştırma

Yıl 2016, Cilt: 25 Sayı: ÖZEL SAYI-2, 253 - 258, 31.12.2016

Öz

2012-2014
yılları arasında Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri bölümünün
Bornova/İzmir’de bulunan deneme tarlalarında 2 yıl süre ile yürütülen bu
araştırmada, 3 farklı biçim zamanında yapılan hasatlarda, İtalyan çiminin, adi
fiğ, tüylü fiğ, mürdümük, anadolu üçgülü ve yembezelyesi ile oluşturduğu farklı
oranlardaki karışımları ele alınmıştır (karışım oranı: 100 buğdaygil, %80
buğdaygil + %20 baklagil, %60 buğdaygil + %40 baklagil, %40 buğdaygil + %60
baklagil, %20 buğdaygil + %80 baklagil ve %100 baklagil). iki yıllık ortalama
sonuçlara göre, biçim zamanının ilerlemesiyle, karışımların italyan çimi boyu,
kuru ot verimi ve kuru madde oranı değerleri artmış, buna karşın ham protein
oranı değerleri düşüş göstermiştir. En yüksek kuru ot verimi saf olarak
yetiştirilen Vicia villosa (1308 kg/da) parsellerinden; kaydedilmiştir.
Ege bölgesi’nde kışlık ikinci ürün olarak italyan
çimi+baklagil karışımı yetiştirilmek istenirse, adi veya tüylü fiğ türlerinin
tercih edilebileceği ve hasatlarının da nisan ayının ikinci yarısında
yapılabileceği önerilebilir.

Kaynakça

  • Acar R. ve Özkaynak İ., 1995. Sulu şartlarda ikinci ürün olarak bazı baklagil yembitkileri ve tahıl karışımlarının yetiştirilme imkanları. Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniv. Fen Bil. Enst., 68s, Konya.
  • Açıkgöz N., 1993. Tarımda Araştırma ve Deneme Metodları (III.Basım). Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:478, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ofset Atölyesi, Bornova-İzmir, 202s.
  • Alizadeh K. and Teixeira da Silva J.A., 2013. Mixed cropping of annual feeed legumes with barley improves feed quantity and crude protein content under dry-land conditions. Maejo International J. of Science and Technology, 7(1): 42-47.
  • Anwar A., Ansar M., Nadeem M., Ahmad G., Khan S. and Hussain A., 2010. Performance of non-traditional winter legumes with oats for forage yield under rainfed conditions. Journal of Agric. Res., 48(2): 171-179.
  • Avcıoğlu R. ve Geren H., 1998. Hasat Dönemlerinin Bazı Değerli Yembitkilerinin verimine ve Yem kalitesine Etkileri Üzerinde Araştırmalar, Ege Üniv. Bil. Araş. Projesi No: 1997-ZRF-009 Kesin Sonuç Raporu, 44s.
  • Balabanli C., Albayrak S., Turk M. and Yuksel O., 2010. A research on determination of hay yields and silage qualities of some vetch+cereal mixtures. Turkish Journal of Field Crops, 15(2): 204-209.
  • Bayram G., Çarpıcı E.B. ve Çelik N., 2009. Arpa (Hordeum vulgare L.) ve tüylü fiğ (Vicia villosa L.) karışımlarında farklı karışım oranları ve biçim zamanlarının ot verimi ve kalitesine etkileri üzerinde bir araştırma. Türkiye 8. Tarla Bitkileri Kongresi, 19-22 Ekim 2009, s: 501-504, Hatay.
  • Carr P.M., Horsley R.D. and Poland W.W., 2004. Barley, oat and cereal–pea mixtures as dryland forages in the Northern Great Plains. Agronomy J., 96: 677-684.
  • Çeçen S., Öten M. ve Erdurmuş C., 2005. Batı Akdeniz sahil kuşağında bazı tek yıllık baklagil yembitkilerinin ikinci ürün olarak değerlendirilmesi. Akdeniz Üniv. Ziraat Fak. Dergisi, 18(3): 331-336.
  • Geren H., Avcıoğlu R. ve Soya H., 2004. Bazı fiğ (Vicia sativa) çeşitlerinin bornova koşullarındaki hasıl performansları üzerinde araştırmalar. Anadolu, J. of AARI, 14(2): 35-48.
  • Kusvuran A., Kaplan M. and Nazli R.I., 2014a. Effects of mixture ratio and row spacing in hungarian vetch (Vicia pannonica Crantz.) and annual ryegrass (Lolium multiflorum Lam.) intercropping system on yield and quality under semiaarid climate conditions. Turkish Journal of Field Crops, 19(1): 118-128.
  • Kusvuran A., Ralice Y. and Saglamtimur T., 2014b. Determining the biomass production capacities of certain forage grasses and legumes and their mixtures under Mediterranean regional conditions. Acta Advances in Agricultural Sciences, 2(2): 13-24.
  • Uzun A., Gün H. ve Açıkgöz E., 2012. Farklı gelişme dönemlerinde biçilen bazı yembezelyesi (Pisum sativum L.) çeşitlerinin ot, tohum ve ham protein verimlerinin belirlenmesi. Uludağ Üniv. Zir. Fak. Dergisi, 26(1): 27-38.
  • Soya H., Geren H. ve Avcıoğlu R., 2003. İtalyan Çimi ve Tütlü Fiğ Karışımlarında Hasat Zamanlarının Verim ve Bazı Verim Özelliklerine Etkisi Üzerinde Araştırmalar. Ege Üniv. Bil. Araş. Projesi No: 2001-ZRF-010 Kesin Sonuç Raporu, 28s.
  • Strydhorst S.M., King J.R., Lopetinsky K.J. and Harker K.N., 2008. Forage potential of intercropping barley with fabe bean, lupin or field pea. Agronomy J., 100(1): 182-190.
  • Tan M. ve Serin Y., 1996. Değişik fiğ+tahıl karışımları için en uygun karışım oranı ve biçim zamanının belirlenmesi üzerinde bir araştırma. Atatürk Üni. Ziraat Fak. Dergisi, 27(4):475-489.
  • Uzun A. ve Aşık F.F., 2009. Bezelye+yulaf karışımında farklı karışım oranları ile biçim zamanlarının otun verimi ve kalitesi üzerine etkisi. Türkiye 8. Tarla Bitkileri Kongresi, 19-22 Ekim 2009, s: 584-587, Hatay
Toplam 17 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Yaşar Tuncer Kavut

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 25 Sayı: ÖZEL SAYI-2

Kaynak Göster

APA Kavut, Y. T. (2016). Farklı Hasat Dönemlerinde Biçilen İtalyan Çimi ve Bazı Yıllık Baklagil Yembitkisi Karışımlarının Ot Verimi ve Diğer Bazı Özellikleri Üzerine Bir Araştırma. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 25(ÖZEL SAYI-2), 253-258. https://doi.org/10.21566/tarbitderg.282503
AMA Kavut YT. Farklı Hasat Dönemlerinde Biçilen İtalyan Çimi ve Bazı Yıllık Baklagil Yembitkisi Karışımlarının Ot Verimi ve Diğer Bazı Özellikleri Üzerine Bir Araştırma. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. Aralık 2016;25(ÖZEL SAYI-2):253-258. doi:10.21566/tarbitderg.282503
Chicago Kavut, Yaşar Tuncer. “Farklı Hasat Dönemlerinde Biçilen İtalyan Çimi Ve Bazı Yıllık Baklagil Yembitkisi Karışımlarının Ot Verimi Ve Diğer Bazı Özellikleri Üzerine Bir Araştırma”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 25, sy. ÖZEL SAYI-2 (Aralık 2016): 253-58. https://doi.org/10.21566/tarbitderg.282503.
EndNote Kavut YT (01 Aralık 2016) Farklı Hasat Dönemlerinde Biçilen İtalyan Çimi ve Bazı Yıllık Baklagil Yembitkisi Karışımlarının Ot Verimi ve Diğer Bazı Özellikleri Üzerine Bir Araştırma. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 25 ÖZEL SAYI-2 253–258.
IEEE Y. T. Kavut, “Farklı Hasat Dönemlerinde Biçilen İtalyan Çimi ve Bazı Yıllık Baklagil Yembitkisi Karışımlarının Ot Verimi ve Diğer Bazı Özellikleri Üzerine Bir Araştırma”, Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 25, sy. ÖZEL SAYI-2, ss. 253–258, 2016, doi: 10.21566/tarbitderg.282503.
ISNAD Kavut, Yaşar Tuncer. “Farklı Hasat Dönemlerinde Biçilen İtalyan Çimi Ve Bazı Yıllık Baklagil Yembitkisi Karışımlarının Ot Verimi Ve Diğer Bazı Özellikleri Üzerine Bir Araştırma”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 25/ÖZEL SAYI-2 (Aralık 2016), 253-258. https://doi.org/10.21566/tarbitderg.282503.
JAMA Kavut YT. Farklı Hasat Dönemlerinde Biçilen İtalyan Çimi ve Bazı Yıllık Baklagil Yembitkisi Karışımlarının Ot Verimi ve Diğer Bazı Özellikleri Üzerine Bir Araştırma. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2016;25:253–258.
MLA Kavut, Yaşar Tuncer. “Farklı Hasat Dönemlerinde Biçilen İtalyan Çimi Ve Bazı Yıllık Baklagil Yembitkisi Karışımlarının Ot Verimi Ve Diğer Bazı Özellikleri Üzerine Bir Araştırma”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 25, sy. ÖZEL SAYI-2, 2016, ss. 253-8, doi:10.21566/tarbitderg.282503.
Vancouver Kavut YT. Farklı Hasat Dönemlerinde Biçilen İtalyan Çimi ve Bazı Yıllık Baklagil Yembitkisi Karışımlarının Ot Verimi ve Diğer Bazı Özellikleri Üzerine Bir Araştırma. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2016;25(ÖZEL SAYI-2):253-8.