Bu araştırma, ekmeklik buğdayda bazı kalite kriterleri (bin tane
ağırlığı, hektolitre ağırlığı, protein oranı, gluten miktarı, gluten indeksi ve
zeleny sedimentasyon) üzerine; genotip, çevre ve genotip x çevre interaksiyonun
etkilerini belirlemek amacıyla 2015–2016 yılında Edirne1, Edirne2, Keşan,
Lüleburgaz ve Tekirdağ lokasyonlarında yürütülmüştür. Yirmi beş genotipten
oluşan deneme, (beş çeşit ve yirmi hat) Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre
dört tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Araştırmada genotiplerin beş farklı
çevredeki bin tane ağırlığı, hektolitre ağırlığı, protein oranı, gluten, gluten
indeksi ve zeleny sedimentasyonu incelenmiştir. Genotip, çevre ve genotip x
çevre interaksiyonun incelenen tüm özellikler üzerine etkileri istatistiki
olarak önemli bulunmuştur. Bu özellikler üzerine genotip ve çevre etkileri
farklı düzeylerde olmuştur. Çevrenin sedimentasyona etkisi en az olurken, bin
tane ve hektolitre ağırlığı üzerine etkisi en fazla olmuştur. Genotiplerin tüm
lokasyonlardaki ortalama bin tane ağırlığı; 29.9–48.1 (39.71) g, hektolitre
ağırlığı; 78.3–85.7 (81.84) kg/hl, protein oranı; %10.0–12.9 (11.09), gluten
miktarı; %25.4–39.5 (32.20), gluten indeksi; %18.8–93.1 (66.88), sedimentasyon
ise 18.9–59.7 (41.03) ml arasında değişmiştir. İncelenen kalite özelliklerinden
protein, gluten ve bin tane ağırlığı arasında önemli bir ilişki belirlenirken,
diğer yandan da zeleny sedimentasyon, gluten indeks ve hektolitre ağırlığı
arasında da önemli ilişki tespit edilmiştir. Protein, gluten ve bin tane
ağırlığı yönünden 18, 25 ve 14 nolu genotipler ile Aldane çeşidi, zeleny
sedimentasyon, gluten indeks ve hektolitre ağırlığı bakımından ise 7 nolu
genotip en kaliteli olarak belirlenmiştir. Tekirdağ ve Edirne2 lokasyonları en
kaliteli çevre, Edirne1 lokasyonu ise kalitesi en düşük çevre olarak
belirlenmiştir. Tüm kalite özellikleri yönünden Aldane, 3, 7 ve 25 nolu
genotipler en kaliteli, 21, 19 ve 4 nolu genotipler ise kalitesi en düşük
genotipler olarak belirlenmiştir.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Kasım 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 26 |