TR
EN
Kazıdan Müzeye: Tekfur Sarayı Müzesi
Öz
İstanbul, Fatih İlçesi, Eğrikapı yakınlarında bulunan Tekfur Sarayı, bir Bizans Dönemi yapısı olarak, Osmanlı Dönemi’nde değişik amaçlar için kullanılmıştır. On sekizinci yüzyılda Sultan III. Ahmet tarafından burada başlatılan çini imalatı da yapının adı ile anılmaktadır. Sarayda 1993−1995 ve 2000−2001 yılları arasında yapılan kazı çalışmaları, çini fırınlarını ortaya çıkarmış ve imalat süreci hakkında ayrıntılı bilgiler edinilmesini sağlamıştır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından 2014 yılında onarımı tamamlanan yapı, 2019 yılında Tekfur Sarayı Müzesi olarak açılmıştır. Kazıdan çıkan malzemelerin sergilendiği müzede interaktif uygulamalar ile eğitici bir sergileme amaçlanmıştır. Bu yazıda kazı ile ilgili genel bilgi verildikten sonra, yapının müzeleştirme süreci ve kazı malzemelerinin nasıl sergilendiği ele alınacaktır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- [Altınay], Ahmet Refik. “İznik Çinileri.” Darülfünun Edebiyat Fakültesi Mecmuası 8, no. 4 (1932): 36–53.
- Bakırer, Ömür. “Tekfur Sarayı Cam Buluntuları.” In V. Ortaçağ ve Türk Dönemi Kazı ve Araştırmalar Sempozyumu: Bildiriler; 19–20 Nisan 2001, edited by Sema Alpaslan, 41–56. Ankara: Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü, 2001.
- ---. “Tekfur Sarayı Kazı Buluntularından Bir Cam Kap.” In VII. Ortaçağ ve Türk Dönemi Kazı ve Araştırmaları Sempozyumu Bildirileri: 7–8–9 Nisan 2003, İstanbul, edited by Gülgün Koroğlu, 42–48. Istanbul: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, 2003.
- Mamboury, Ernest. İstanbul Touristique. Istanbul: Çituri Biraderler Basımevi, 1951.
- Öney, Gönül. Türk Çini Sanatı / Turkish Tile Art. Istanbul: Yapı ve Kredi Bankası, 1976.
- Yenişehirlioğlu, Filiz. “Archaeology in Istanbul and the Excavations at Tekfur Palace, Byzantine and Ottoman Istanbul in the 15th century.” In İstanbul Üniversitesi 550. Yıl Uluslararası Bizans ve Osmanlı Sempozyumu (XV. yüzyıl): 30–31 Mayıs 2003 / 550th Anniversary of the Istanbul University International Byzantine and Ottoman Symposium (XVth century): 30–31 May 2003, edited by Sümer Atasoy, 265–79. Istanbul: İstanbul Üniversitesi, 2004.
- ---. “İstanbul-Tekfur Sarayı-Osmanlı Çini Fırınları ve Eyüp Çömlekçiler Mahallesi Yüzey Araştırmaları.” Araştırma Sonuçları Toplantısı 12 (1995): 535–66.
- ---. “Tekfur Sarayı Çini Fırınları Plan Özellikleri.” In V. Ortaçağ ve Türk Dönemi Kazı ve Araştırmalar Sempozyumu: Bildiriler; 19–20 Nisan 2001, edited by Sema Alpaslan, 179–92. Ankara: Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü, 2001.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Osmanlı Arkeolojisi
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Erken Görünüm Tarihi
29 Aralık 2023
Yayımlanma Tarihi
29 Aralık 2023
Gönderilme Tarihi
18 Ağustos 2023
Kabul Tarihi
13 Eylül 2023
Yayımlandığı Sayı
Yıl 1970 Sayı: 3