Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

A Qualitative Research On The Problems Of Small Family Farmers Durıng The Pandemic Period: The Case Of Torbali

Yıl 2022, , 67 - 75, 31.07.2022
https://doi.org/10.24181/tarekoder.1071228

Öz

Puspose: This study aims to explore the agricultural and food policies, which grew in importance in our agenda with the pandemic, affect the small producers
Design/Methodology/Approach: The main purpose of the study is to find out the attitudes of small-scaled family farmers in Torbalı against the new situation occurred following the pandemic. In the study qualitative analysis method is used, and the data obtained through in-depth interviews with twenty-five producers in ten villages of Torbalı were comparatively analyzed and various findings were reached
Finding: Mostly the vegetable producers and dairy farms are negatively affected from the pandemic, however, it is found that the main concern is the structural reasons in agriculture
Originality/Value: This work will be necessary to be necessary in the chain of food intake in the pandemic.

Destekleyen Kurum

BAP

Proje Numarası

2021.KB.SOS.005

Kaynakça

  • Adaman F. vd (2020) İklim Değişikliği Bağlamında Tarimda Dönüşümün Politik Ekolojisi. İstanbul Politikalar Merkezi-Sabancı Üniversitesi-Stiftung Mercator Girişimi, https://ipc.sabanciuniv.edu/Content/Images/CKeditorImages/20201125-22115500.pdf Erişim: 14.10.2021
  • Arslan, G.E., (2020), Pandeminin Hatırlattıkları: Eğitim, Tarım ve Sağlık, Ufuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 9(17), 47-68.
  • Brady, G. Korzenszky, A., Bini, E.C. and Campolina, A. (2020). Coronavirus disease 2019 (COVID-19) and family farming. http, //www.fao.org/familyfarming/detail/en/c/1300574/
  • BDUTAEM (2021) , Covid-19 Salgınının Konya İlinde Tarım İşletmelerine Etkisinin İncelenmesi , Küçükçongar M., Özdemir F., Karakurt C., Özdemir E., Önder M., Topal İ., Pekergin Z.B., Öztürk E. (2021). BDUTAEM, Konya/Türkiye.
  • Calus, M., & Van Huylenbroeck, G. (2010). The Persistence of Family Farming: A Review of Explanatory Socio-economic and Historical Factors. Journal of Comparative Family Studies, 41(5), 639–660. http://www.jstor.org/stable/41604397 Erişim: 12.01.2022
  • Campolina, A., Cungu, A. He, J., Hani, M. Benni, N., Gazzoli, V.B. and Vetlou, Y. (2020). COVID-19 and smallholder producers’ access to markets. http, //www.fao.org/family-farming/detail/en/c/1272443/
  • Cortignani, R., Carulli, G., Dono, G. (2020). COVID-19 and labour in agriculture: Economic and productive impacts in an agricultural area of the Mediterranean. Italian Journal of Agronomy, 15(2), 172-181.
  • Dahir A.L. (2020), “Instead of Coronovirus, the Hunger Will Kill Us” A Global Food Crisis Loom” New York Times ‘Instead of Coronavirus, the Hunger Will Kill Us.’ A Global Food Crisis Looms. - The New York Times (nytimes.com) Erişim: 17.01.2022
  • Elizabeth Garner and Ana Paula de la O Campos. (2014). Identifying the “family farm”: an informal discussion of the concepts and definitions. ESA Working Paper No. 14-10. Rome, FAO.
  • FAO. (2014). The State of Food and Agriculture 2014. Innovation in family farming.
  • FAO and IFAD. ( 2019). United Nations Decade of Family Farming 2019-2028. Global Action Plan. Rome.
  • Kan, A. ve Kan, M. (2020), Sürdürülebilirlik Çerçevesinde “Yeni Normal”de Aile Çiftçiliğinin Önemi, Editörler: Osman Yılmaz, Ufuk Karadavut, Mustafa Kan, Kriter Yayınevi, Birinci Baskı, İstanbul.
  • Kayabaşı, E.T. (2020), Covid 19’un Tarımsal Üretime Etkisi, Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi (ASEAD), 7(5), 38-45.
  • Keyder, Ç. ve Yenal, Z. (2013) Bildiğimiz Tarımın Sonu: Küresel İktidar ve Köylülük. İletişim Yayınları İstanbul Keskin, G., Kaplan, G., Başaran, H. (2017), Türkiye’de Aile Çiftçiliği, İşgücü Prodüktivitesi ve Sürdürülebilirlik, Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 21(2), 209-218.
  • STM Teknolojik Düşünce Merkezi (2020), Covid 19 Sonrası Dünyada ve Türkiye’de Gıda Güvenliği, Trend Analizi, https://thinktech.stm.com.tr/tr/covid-19-sonrasi-dunyada-ve-turkiyede-gida-guvenligi, Erişim: 31.01.2022.
  • Önal, N.E. ve Özalp, B. (2018) “Sustainability in Agriculture and Alienation in Agriculture: Arguments Derived from the Case of Turkey”, Beykoz Akademi Dergisi, 6(2): 158-168.
  • Özuğurlu M (2011) Küçük Köylülüğe Sermaye Kapanı Türkiye'de Tarım Çalışmaları ve Köylülük Üzerine Gözlemler, Nota BeneYayınları, Ankara
  • TARDES KKB Tarım Kredi Değerlendirme Sistemi (2020), Koronavirüsün (Covid 19) Tarım ve Gıda Sektörüne Etkileri
  • TÜSİAD (2020) Tarım ve Gıda 2020: Sürdürülebilir Büyüme Bağlamında Tarım ve Gıda Sektörünün Analizi. TÜSİAD, İstanbul.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2008). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri, Ankara: Seçkin Yayıncılık
  • Yılmaz, E., Turgut, U., Tosun, D., Gümüş, S. (2020), İzmir İlindeki Çiftçilerin Kırsal Nüfusun Yaşlanma Eğilimi ve Tarımsal Faaliyetlerin Devamlılığına İlişkin Görüşleri, Tarım Ekonomi Dergisi, 26 (2), 109-119

Pandemi Döneminde Küçük Aile Çiftçilerinin Sorunları Üzerine Nitel Bir Araştırma: Torbalı Örneği

Yıl 2022, , 67 - 75, 31.07.2022
https://doi.org/10.24181/tarekoder.1071228

Öz

Amaç: Bu çalışma pandemi ile gündemimizde önemi artan tarım ve gıda politikalarının küçük üreticiyi nasıl etkilediğini araştırmayı amaçlamıştır.
Tasarım/Metodoloj/Yaklaşım: Pandemi süreci devam ederken Torbalı`da üretim yapan küçük ölçekli aile çiftçilerinin bu yeni durum karşısında tutumlarını anlamak çalışmanın temel amacı olmuştur. Çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmış ve Torbalının 10 köyünde 25 üretici ile `derinlemesine mülakat` görüşmesiyle elde edilen veriler karşılaştırılarak analiz edilmiştir.
Bulgular: Pandemiden en çok sebze ve süt üreticilerinin etkilendiği, ancak asıl sorunun tarımdaki yapısal nedenler olduğu bulgularına ulaşılmıştır.
Özgünlük: Bu çalışma pandemi sürecinde gıda arz zincirinde oluşabilecek sorunların üstesinden gelmeye yardımcı olabilir

Proje Numarası

2021.KB.SOS.005

Kaynakça

  • Adaman F. vd (2020) İklim Değişikliği Bağlamında Tarimda Dönüşümün Politik Ekolojisi. İstanbul Politikalar Merkezi-Sabancı Üniversitesi-Stiftung Mercator Girişimi, https://ipc.sabanciuniv.edu/Content/Images/CKeditorImages/20201125-22115500.pdf Erişim: 14.10.2021
  • Arslan, G.E., (2020), Pandeminin Hatırlattıkları: Eğitim, Tarım ve Sağlık, Ufuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 9(17), 47-68.
  • Brady, G. Korzenszky, A., Bini, E.C. and Campolina, A. (2020). Coronavirus disease 2019 (COVID-19) and family farming. http, //www.fao.org/familyfarming/detail/en/c/1300574/
  • BDUTAEM (2021) , Covid-19 Salgınının Konya İlinde Tarım İşletmelerine Etkisinin İncelenmesi , Küçükçongar M., Özdemir F., Karakurt C., Özdemir E., Önder M., Topal İ., Pekergin Z.B., Öztürk E. (2021). BDUTAEM, Konya/Türkiye.
  • Calus, M., & Van Huylenbroeck, G. (2010). The Persistence of Family Farming: A Review of Explanatory Socio-economic and Historical Factors. Journal of Comparative Family Studies, 41(5), 639–660. http://www.jstor.org/stable/41604397 Erişim: 12.01.2022
  • Campolina, A., Cungu, A. He, J., Hani, M. Benni, N., Gazzoli, V.B. and Vetlou, Y. (2020). COVID-19 and smallholder producers’ access to markets. http, //www.fao.org/family-farming/detail/en/c/1272443/
  • Cortignani, R., Carulli, G., Dono, G. (2020). COVID-19 and labour in agriculture: Economic and productive impacts in an agricultural area of the Mediterranean. Italian Journal of Agronomy, 15(2), 172-181.
  • Dahir A.L. (2020), “Instead of Coronovirus, the Hunger Will Kill Us” A Global Food Crisis Loom” New York Times ‘Instead of Coronavirus, the Hunger Will Kill Us.’ A Global Food Crisis Looms. - The New York Times (nytimes.com) Erişim: 17.01.2022
  • Elizabeth Garner and Ana Paula de la O Campos. (2014). Identifying the “family farm”: an informal discussion of the concepts and definitions. ESA Working Paper No. 14-10. Rome, FAO.
  • FAO. (2014). The State of Food and Agriculture 2014. Innovation in family farming.
  • FAO and IFAD. ( 2019). United Nations Decade of Family Farming 2019-2028. Global Action Plan. Rome.
  • Kan, A. ve Kan, M. (2020), Sürdürülebilirlik Çerçevesinde “Yeni Normal”de Aile Çiftçiliğinin Önemi, Editörler: Osman Yılmaz, Ufuk Karadavut, Mustafa Kan, Kriter Yayınevi, Birinci Baskı, İstanbul.
  • Kayabaşı, E.T. (2020), Covid 19’un Tarımsal Üretime Etkisi, Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi (ASEAD), 7(5), 38-45.
  • Keyder, Ç. ve Yenal, Z. (2013) Bildiğimiz Tarımın Sonu: Küresel İktidar ve Köylülük. İletişim Yayınları İstanbul Keskin, G., Kaplan, G., Başaran, H. (2017), Türkiye’de Aile Çiftçiliği, İşgücü Prodüktivitesi ve Sürdürülebilirlik, Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 21(2), 209-218.
  • STM Teknolojik Düşünce Merkezi (2020), Covid 19 Sonrası Dünyada ve Türkiye’de Gıda Güvenliği, Trend Analizi, https://thinktech.stm.com.tr/tr/covid-19-sonrasi-dunyada-ve-turkiyede-gida-guvenligi, Erişim: 31.01.2022.
  • Önal, N.E. ve Özalp, B. (2018) “Sustainability in Agriculture and Alienation in Agriculture: Arguments Derived from the Case of Turkey”, Beykoz Akademi Dergisi, 6(2): 158-168.
  • Özuğurlu M (2011) Küçük Köylülüğe Sermaye Kapanı Türkiye'de Tarım Çalışmaları ve Köylülük Üzerine Gözlemler, Nota BeneYayınları, Ankara
  • TARDES KKB Tarım Kredi Değerlendirme Sistemi (2020), Koronavirüsün (Covid 19) Tarım ve Gıda Sektörüne Etkileri
  • TÜSİAD (2020) Tarım ve Gıda 2020: Sürdürülebilir Büyüme Bağlamında Tarım ve Gıda Sektörünün Analizi. TÜSİAD, İstanbul.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2008). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri, Ankara: Seçkin Yayıncılık
  • Yılmaz, E., Turgut, U., Tosun, D., Gümüş, S. (2020), İzmir İlindeki Çiftçilerin Kırsal Nüfusun Yaşlanma Eğilimi ve Tarımsal Faaliyetlerin Devamlılığına İlişkin Görüşleri, Tarım Ekonomi Dergisi, 26 (2), 109-119
Toplam 21 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği, İşletme
Bölüm Araştıma
Yazarlar

Esin Candan Demirkol 0000-0002-6419-9990

Proje Numarası 2021.KB.SOS.005
Yayımlanma Tarihi 31 Temmuz 2022
Gönderilme Tarihi 10 Şubat 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022

Kaynak Göster

APA Candan Demirkol, E. (2022). Pandemi Döneminde Küçük Aile Çiftçilerinin Sorunları Üzerine Nitel Bir Araştırma: Torbalı Örneği. Tarım Ekonomisi Dergisi, 28(1), 67-75. https://doi.org/10.24181/tarekoder.1071228
AMA Candan Demirkol E. Pandemi Döneminde Küçük Aile Çiftçilerinin Sorunları Üzerine Nitel Bir Araştırma: Torbalı Örneği. TED - TJAE. Temmuz 2022;28(1):67-75. doi:10.24181/tarekoder.1071228
Chicago Candan Demirkol, Esin. “Pandemi Döneminde Küçük Aile Çiftçilerinin Sorunları Üzerine Nitel Bir Araştırma: Torbalı Örneği”. Tarım Ekonomisi Dergisi 28, sy. 1 (Temmuz 2022): 67-75. https://doi.org/10.24181/tarekoder.1071228.
EndNote Candan Demirkol E (01 Temmuz 2022) Pandemi Döneminde Küçük Aile Çiftçilerinin Sorunları Üzerine Nitel Bir Araştırma: Torbalı Örneği. Tarım Ekonomisi Dergisi 28 1 67–75.
IEEE E. Candan Demirkol, “Pandemi Döneminde Küçük Aile Çiftçilerinin Sorunları Üzerine Nitel Bir Araştırma: Torbalı Örneği”, TED - TJAE, c. 28, sy. 1, ss. 67–75, 2022, doi: 10.24181/tarekoder.1071228.
ISNAD Candan Demirkol, Esin. “Pandemi Döneminde Küçük Aile Çiftçilerinin Sorunları Üzerine Nitel Bir Araştırma: Torbalı Örneği”. Tarım Ekonomisi Dergisi 28/1 (Temmuz 2022), 67-75. https://doi.org/10.24181/tarekoder.1071228.
JAMA Candan Demirkol E. Pandemi Döneminde Küçük Aile Çiftçilerinin Sorunları Üzerine Nitel Bir Araştırma: Torbalı Örneği. TED - TJAE. 2022;28:67–75.
MLA Candan Demirkol, Esin. “Pandemi Döneminde Küçük Aile Çiftçilerinin Sorunları Üzerine Nitel Bir Araştırma: Torbalı Örneği”. Tarım Ekonomisi Dergisi, c. 28, sy. 1, 2022, ss. 67-75, doi:10.24181/tarekoder.1071228.
Vancouver Candan Demirkol E. Pandemi Döneminde Küçük Aile Çiftçilerinin Sorunları Üzerine Nitel Bir Araştırma: Torbalı Örneği. TED - TJAE. 2022;28(1):67-75.

              

Dergimiz 2020 yılından itibaren Scopus veri tabanında taranmaya başlanmıştır.

Tarım Ekonomisi Dergisi, DergiPark'ın sunduğu LOCKSS sistemini kullanır. Arşivleme sistemi hakkında daha fazla bilgi için LOCKSS web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Depo Politikası : Arşiv Dünyasında, hakemli makalelere CrossRef tarafından sağlanan bir DOI numarası atanır.

 This website is licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International License.