Bu çalışmada Sivas İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine kayıtlı işletmelerin yapısal durumları, işletme
sahiplerine ilişkin genel bilgiler, eğitim seviyeleri, yem bitkileri üretimine ve teminine ilişkin bilgiler ve hayvan
besleme bilgi düzeyleri incelenmiştir. Çalışmada örnekleme yöntemiyle seçilen 133 işletme sahibiyle yüz yüze
anket yapılmıştır. Elde edilen veriler SPSS paket programı yardımıyla değerlendirilmiştir. İşletme sahiplerinin
yarıya yakını ilkokul mezunu olup hayvancılık faaliyetinde bulunma süreleri ortalama ± standart hata,
12.17±0.58 yıl ve ortalama yaş 45.4±1.07 olarak belirlenmiştir. Yetiştiricilerin hayvancılıkla ilgili herhangi bir
kursa katılım oranı % 14.29 olarak belirlenmiştir. Gençlerin yaşlılara göre, gelir düzeyi iyi olanların düşük
olanlara göre, eğitim düzeyi arttıkça, hayvansal üretimi yoğun yapan ve büyük işletme sahiplerinin kurs ve
seminerlere daha yoğun ilgi gösterdiği istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p < 0.01). Benzer şekilde, uzun
zamandır hayvansal üretim yapanlar, tarımsal faaliyetler içinde hayvancılığın daha yoğun yapıldığı işletmeler,
gelir düzeyi yükseldikçe ve işletme büyüklükleri arttıkça verime göre yemlemeye daha fazla önem verdikleri
tespit edilmiştir (p < 0.01). İşletmeler, çoğunlukla seyyar süt sağım sistemi ile (%60.9), 10-15 lt inek/gün sütü
(%51.1) 50 krş-1.00 TLarası maliyetle (%98.5) üretirlerken, % 87.2'si elde ettikleri sütü 1.00 TL'den yüksek bir
fiyata, %10.55' i de 2.00 TL'den yüksek fiyata pazarlamaktadır. Sonuç olarak, işletmelerin sosyo-ekonomik
özellikleri dikkate alınarak bilgi düzeylerinin artırılmasının gelecekte bölge hayvansal üretimine ciddi katkılar
sağlayabileceği söylenebilir
Sivas süt sığırcılığı hayvan besleme uygulamaları yemleme süt pazarlaması işletme analizi
In this study, registered member farms of Cattle Breeder's Association of Sivas are investigated according to
their structural preferences, general information of breeders, educational status, forage production, and
nutritional knowledge status of breeders. Research is carried out face to face with 133 farmers sampled.
Obtained data is analyzed with SPSS statistical software. Almost half of breeders are graduated primary school,
and performing as a breeder for 12.17±0.58 years long (mean±se), and 45.4±1.07 years old. Attendance of any
course about animal production within breeders is determined as 14.29%. Younger, have higher income, well
educated, and focused on animal production, bigger enterprises are found out tendency and statistically
significant to attend courses compare with other groups (p < 0.01). Similarly, longer times doing animal
production, have higher income, and bigger sized farms are took into consideration on feeding according to
individual performances of animals (p < 0.01). It is observed that milk sales price was more than 1.00 TL(87.2%)
and more than 2.00 TL (10.55%) while most of farms milking with portable milking system (60.9%) and
producing 10 to 15 lt/d milk per cow (51.1%) with cost of 0.50-1 TL/lt (98.5%).
Research results show that, it is able to state any increases in knowledge level with considered socio-economic
status of breeders may result to improved animal production in the future
Sivas dairy cattle nutritional practices feeding milk marketing farm analysis
Diğer ID | JA35SD95KD |
---|---|
Bölüm | Araştıma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2016 |
Gönderilme Tarihi | 1 Haziran 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 22 Sayı: 1 |
Dergimiz 2020 yılından itibaren Scopus veri tabanında taranmaya başlanmıştır.
Tarım Ekonomisi Dergisi, DergiPark'ın sunduğu LOCKSS sistemini kullanır. Arşivleme sistemi hakkında daha fazla bilgi için LOCKSS web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Depo Politikası : Arşiv Dünyasında, hakemli makalelere CrossRef tarafından sağlanan bir DOI numarası atanır.
This website is licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International License.