Bu çalışmada Sivas İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine kayıtlı işletmelerin yapısal durumları, işletme sahiplerine ilişkin genel bilgiler, eğitim seviyeleri, yem bitkileri üretimine ve teminine ilişkin bilgiler ve hayvan besleme bilgi düzeyleri incelenmiştir. Çalışmada örnekleme yöntemiyle seçilen 133 işletme sahibiyle yüz yüze anket yapılmıştır. Elde edilen veriler SPSS paket programı yardımıyla değerlendirilmiştir. İşletme sahiplerinin yarıya yakını ilkokul mezunu olup hayvancılık faaliyetinde bulunma süreleri ortalama ± standart hata, 12.17±0.58 yıl ve ortalama yaş 45.4±1.07 olarak belirlenmiştir. Yetiştiricilerin hayvancılıkla ilgili herhangi bir kursa katılım oranı % 14.29 olarak belirlenmiştir. Gençlerin yaşlılara göre, gelir düzeyi iyi olanların düşük olanlara göre, eğitim düzeyi arttıkça, hayvansal üretimi yoğun yapan ve büyük işletme sahiplerinin kurs ve seminerlere daha yoğun ilgi gösterdiği istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p < 0.01). Benzer şekilde, uzun zamandır hayvansal üretim yapanlar, tarımsal faaliyetler içinde hayvancılığın daha yoğun yapıldığı işletmeler, gelir düzeyi yükseldikçe ve işletme büyüklükleri arttıkça verime göre yemlemeye daha fazla önem verdikleri tespit edilmiştir (p < 0.01). İşletmeler, çoğunlukla seyyar süt sağım sistemi ile (%60.9), 10-15 lt inek/gün sütü (%51.1) 50 krş-1.00 TLarası maliyetle (%98.5) üretirlerken, % 87.2'si elde ettikleri sütü 1.00 TL'den yüksek bir fiyata, %10.55' i de 2.00 TL'den yüksek fiyata pazarlamaktadır. Sonuç olarak, işletmelerin sosyo-ekonomik özellikleri dikkate alınarak bilgi düzeylerinin artırılmasının gelecekte bölge hayvansal üretimine ciddi katkılar sağlayabileceği söylenebilir
Sivas, süt sığırcılığı, hayvan besleme uygulamaları, yemleme, süt pazarlaması, işletme analizi
In this study, registered member farms of Cattle Breeder's Association of Sivas are investigated according to their structural preferences, general information of breeders, educational status, forage production, and nutritional knowledge status of breeders. Research is carried out face to face with 133 farmers sampled. Obtained data is analyzed with SPSS statistical software. Almost half of breeders are graduated primary school, and performing as a breeder for 12.17±0.58 years long (mean±se), and 45.4±1.07 years old. Attendance of any course about animal production within breeders is determined as 14.29%. Younger, have higher income, well educated, and focused on animal production, bigger enterprises are found out tendency and statistically significant to attend courses compare with other groups (p < 0.01). Similarly, longer times doing animal production, have higher income, and bigger sized farms are took into consideration on feeding according to individual performances of animals (p < 0.01). It is observed that milk sales price was more than 1.00 TL(87.2%) and more than 2.00 TL (10.55%) while most of farms milking with portable milking system (60.9%) and producing 10 to 15 lt/d milk per cow (51.1%) with cost of 0.50-1 TL/lt (98.5%). Research results show that, it is able to state any increases in knowledge level with considered socio-economic status of breeders may result to improved animal production in the future
Sivas, dairy cattle, nutritional practices, feeding, milk marketing, farm analysis
Diğer ID | JA35SD95KD |
---|---|
Bölüm | Araştıma |
Yazarlar |
|
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2016 |
Başvuru Tarihi | 1 Haziran 2016 |
Kabul Tarihi | |
Yayınlandığı Sayı | Yıl 2016, Cilt 22, Sayı 1 |
Bibtex | @ { tarekoder272343, journal = {Tarım Ekonomisi Dergisi}, issn = {1303-0183}, address = {Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Bornova / İZMİR}, publisher = {Tarım Ekonomisi Derneği}, year = {2016}, volume = {22}, number = {1}, pages = {57 - 65}, title = {Sivas İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine Üye Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Bazı Teknik ve Ekonomik Özellikleri}, key = {cite}, author = {Baş Hozman, Sema and Akçay, Hulusi} } |
APA | Baş Hozman, S. & Akçay, H. (2016). Sivas İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine Üye Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Bazı Teknik ve Ekonomik Özellikleri . Tarım Ekonomisi Dergisi , 22 (1) , 57-65 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/tarekoder/issue/25829/272343 |
MLA | Baş Hozman, S. , Akçay, H. "Sivas İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine Üye Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Bazı Teknik ve Ekonomik Özellikleri" . Tarım Ekonomisi Dergisi 22 (2016 ): 57-65 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/tarekoder/issue/25829/272343> |
Chicago | Baş Hozman, S. , Akçay, H. "Sivas İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine Üye Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Bazı Teknik ve Ekonomik Özellikleri". Tarım Ekonomisi Dergisi 22 (2016 ): 57-65 |
RIS | TY - JOUR T1 - Sivas İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine Üye Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Bazı Teknik ve Ekonomik Özellikleri AU - Sema Baş Hozman , Hulusi Akçay Y1 - 2016 PY - 2016 N1 - DO - T2 - Tarım Ekonomisi Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 57 EP - 65 VL - 22 IS - 1 SN - 1303-0183- M3 - UR - Y2 - 2022 ER - |
EndNote | %0 Tarım Ekonomisi Dergisi Sivas İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine Üye Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Bazı Teknik ve Ekonomik Özellikleri %A Sema Baş Hozman , Hulusi Akçay %T Sivas İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine Üye Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Bazı Teknik ve Ekonomik Özellikleri %D 2016 %J Tarım Ekonomisi Dergisi %P 1303-0183- %V 22 %N 1 %R %U |
ISNAD | Baş Hozman, Sema , Akçay, Hulusi . "Sivas İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine Üye Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Bazı Teknik ve Ekonomik Özellikleri". Tarım Ekonomisi Dergisi 22 / 1 (Haziran 2016): 57-65 . |
AMA | Baş Hozman S. , Akçay H. Sivas İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine Üye Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Bazı Teknik ve Ekonomik Özellikleri. TED - TJAE. 2016; 22(1): 57-65. |
Vancouver | Baş Hozman S. , Akçay H. Sivas İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine Üye Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Bazı Teknik ve Ekonomik Özellikleri. Tarım Ekonomisi Dergisi. 2016; 22(1): 57-65. |
IEEE | S. Baş Hozman ve H. Akçay , "Sivas İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine Üye Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Bazı Teknik ve Ekonomik Özellikleri", Tarım Ekonomisi Dergisi, c. 22, sayı. 1, ss. 57-65, Haz. 2016 |