Cold war, changes in the balances of power, economic crises, poverty and hunger have been the most important
discussion topics in the new century. Among those, reducing poverty is become one of the main objectives.
According to the international poverty line of one-fifth of the world's population has a daily income of less than 2
US Dollars. Despite progress, the Asia-Pacific, Sub-Saharan Africa and in Latin America-Caribbean hunger is
still a major problem. The total number of people suffering hunger in the World is more than the combined
populations of USA, Canada and the European Union. Enough food is produced worldwide to feed all the people
in the World. However, despite this truth, nearly millions people are suffering from chronic hunger today. There
are a wide range of factors that contribute to this problem, but perhaps one of the most significant is poor food
distribution and also food waste. It is estimated that one third of all food produced is wasted from farm to fork.
This waste is equivalent to 5 to 6 year of total food production of Sub-saharan Africa. Whatever the socioeconomic
classification of country, all countries have food loss/waste problem. Large amounts of food is still lost
during the production process in developing countries, however, due to lack of infrastructure and poor
equipment. In developed countries food waste is mostly a big problem at consumption and retail stage. Different
solutions are recommended for these countries; in the developed world, they include consumer awareness
raising and stakeholders partnerships. The developing countries' drivers include raising of farmers education,
improve the infrastructure, and supported better technology.
Yeni yüzyılın en önemli tartışma konuları soğuk savaş, güç dengelerinin değişmesi, ekonomik krizler ve
yoksulluk, açlık olmuştur. Ve yeni yüzyılda gerçekleştirilmesi gereken temel hedeflerin başında yoksulluğun
azaltılması kayıtlara geçmiştir. Uluslararası yoksulluk sınırına göre dünya nüfusunun hala 1/5'i günde 2
ABD$'nın altında gelirle yaşamaktadır. İyileşmelere rağmen Asya-Pasifik, Sahra Altı Afrikası ve Latin
Amerika-Karaiplerde açlık önemli boyuttadır. Aç nüfus sayısı ABD, Kanada ve AB'nin toplam nüfusuna eşittir.
Dünyada aç nüfusu besleyecek gıda yeterli düzeyde üretilmektedir. Bu gıdaların adil bölüşümünün olmaması ile
birlikte tüm ülkelerde değişen nedenlerle ortaya çıkan gıda savurganlığı da önlenmesi gereken bir sorundur.
Dünyada her yıl üretilen gıdanın1/3'ü (1.3 milyon ton) çeşitli nedenlerle tarladan çatala kaybolmaktadır.
Kaybolan bu gıda Sahra altı Afrika'nın yaklaşık 5-6 yıllık toplam gıda üretimine eşdeğerdir. Sosyo-ekonomik
sınıflandırması ne olursa olsun tüm ülkelerde gıda zincirinde israf/kayıp yaşanmaktadır. Gelişmiş ülkelerde
tüketici, perakendeci düzeyinde yaşanan kayıplar gelişmekte olan ülkelerde hasat ve depolamada
yaşanmaktadır. Ve bu ülkeler için de farklı çözümler söz konusudur. Gelişmiş ülkelerde tüketici
bilinçlendirilmesi ve paydaşların işbirliği; gelişmekte olan ülkelerde üreticinin eğitimi, altyapının
iyileştirilmesi, daha iyi teknoloji kullanımı için üreticinin desteklenmesi önceliklidir.
Konular | İşletme |
---|---|
Bölüm | Araştıma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2017 |
Gönderilme Tarihi | 24 Mayıs 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 23 Sayı: 2 |
Dergimiz 2020 yılından itibaren Scopus veri tabanında taranmaya başlanmıştır.
Tarım Ekonomisi Dergisi, DergiPark'ın sunduğu LOCKSS sistemini kullanır. Arşivleme sistemi hakkında daha fazla bilgi için LOCKSS web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Depo Politikası : Arşiv Dünyasında, hakemli makalelere CrossRef tarafından sağlanan bir DOI numarası atanır.
This website is licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International License.