Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Tüketicilerin Gıda Ürünleri Satın Alma Davranışının İncelenmesi: İzmir İli Örneği

Yıl 2019, Cilt: 25 Sayı: 2, 207 - 217, 31.12.2019
https://doi.org/10.24181/tarekoder.630755

Öz

Tüketici
satın alma davranışı; nihai tüketicinin yani kişisel tüketim için mal ve hizmet
satın alan hane halkı ya da bireylerin satın alma davranışıdır. Satın alma
davranışı sosyal, kültürel, psikolojik ve kişisel faktörlerden etkilendiği
için,  kişiler homojen özellik
göstermemektedirler. Bundan dolayı kişiden kişiye değişip farklı satın alma
eylemleri ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmanın ana amacı, tüketicilerin gıda
ürünleri satın alırken dikkat ettikleri temel özelliklerin belirlenmesine
yöneliktir. Bununla birlikte tüketicilerin gıda ürünlerini ilk kez satın alma
kararı vermede etkili olan faktörleri ve gıda ürünleri satın alırken marka
tercihinde gösterilen davranış şekillerini belirlemek çalışmanın amaçları
arasında yer almaktadır. Araştırma İzmir ili merkez ilçelerdeki (Karabağlar,
Buca, Bornova, Konak, Karşıyaka, Bayraklı, Çiğli, Gaziemir, Balçova, Narlıdere,
Güzelbahçe) tüketicileri kapsamaktadır. Çalışmada, 300 tüketiciden elde edilen
veriler kullanılmıştır. Tüketicilerin gıda ürünlerini satın alma davranışı
incelenirken, tüketicilerin yaş ve cinsiyetleri ile bağlantı kurulmuştur.
Tüketiciler gıda ürünlerini satın alırken dikkat ettikleri en önemli faktörün
fiyat olduğu saptanmıştır. ‘Fiyat’ kriterini, ‘doğal içerik’ ve ‘duygusal
çekicilik’ kriteri takip etmektedir. Gıda ürünlerini ilk kez satın almada ise
en önemli faktörün ‘tat’ olduğu belirlenmiştir. 

Kaynakça

  • Akpınar, M. G., Yurdakul, O. 2008. Gıda Ürünlerinde Marka Tercihini Etkileyen Faktörler, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 2008, 21(1),1-6.
  • Bahşi, N., Bostan Budak, D. 2014. Tüketicilerin Gıda Ürünlerini Satın alma Davranışı Üzerine Pazarlama İletişimi Araçlarının Etkisi, Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, Özel Sayı 1, sf. 1349-1356.
  • Bekar, A., Gövce, A. M. 2015. Tüketicilerin Gıda Satın Alma Davranışları ile Yaşam Tarzı İlişkisi, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi 8(36):946-958.
  • Canoğlu, M., Ballı, E. 2017. Restoran Markalaması: ABD'de Türk Restoranlarının İsimleri Üzerine Bir Araştırma, IJSHS, 1(1):85-95.
  • Cunha, M. L., Cabral, D., Moura, P. A., De Almeida, M. D. 2018. Application of The Food Choice Questionnaire Across Cultures: Systematic Review of Cross-Cultural and Single Country Studies, Food Quality and Preference 64: 21-36.
  • Çabuk, S., Nakıboğlu, B., Keleş, C. 2008. Tüketicilerin Yeşil Ürün Satın Alma Davranışlarının Sosyo-Demografik Değişkenler Açısından İncelenmesi, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 17(1):85-102.
  • Çınar, G., Uzmay, A., Koç, G. 2018. The Causality Effect of Interest in the Financial Crisis and Oil Market on Food Prices: A Case Study of Internet Search Engine Behavior, IX. IBANESS Congress Series, September 29-30: 354-363.
  • Demircan, V., Örmeci M. Ç., Kızılyar, G. 2011. Isparta İlinde Ailelerin Ambalajlı ve Açık Süt Tüketim Alışkanlıklarının Karşılaştırmalı Olarak İncelenmesi, Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 6 (2): 39-47.
  • Dölekoğlu C. Ö, Yurdakul O. Adana İlinde Hane Halkının Beslenme Düzeyleri ve Etkili Faktörlerin Logit Analizi ile Belirlenmesi, Akdeniz İ.İ.B.F. Dergisi 2004;8:62-86.
  • Everest, B., Niyaz, Ö., Tan, S., Yercan, M. 2018. Tüketicilerin Kooperatif Markalı Ürünleri Tercihinin İncelenmesi: Çanakkale İli Örneği, Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi 5(4): 516-522.
  • Gök, B., Salkın, M., Kenanoğlu Bektaş, Z., Kınıklı, F. 2017. Tüketicilerin Süt ve Süt Ürünler Satın Alma Tercihinde Ambalajın Etkisi: İzmir İli Örneği, Tarım Ekonomisi Dergisi 23 (2): 241-253.
  • Gökalp, F. 2007. Gıda Ürünleri Satın Alma Davranışında Ambalajın Rolü, Ege Akademik Bakış 7(1): 79-97.
  • Örmeci Kart, M. Ç., Demircan V. 2014. Dünyada ve Türkiye’de Süt ve Süt Ürünleri Üretimi , Tüketimi ve Ticaretindeki Gelişmeler, Akademik Gıda 12 (1), sf. 78-96.
  • Örücü, E., Tavşancı, S. 2001. Gıda ürünlerinde Tüketicinin Satın Alma Eğilimini Etkileyen Faktörler ve Ambalajlama, Muğla Üniversitesi SBE Dergisi Bahar sayı 3.
  • Yatağan, F., Yalçın, G., Örmeci Kart, M. Ç., Demircan, V. 2015. Isparta İlinde Dondurulmuş Gıda Ürünlerine Yönelik Tüketici Tercihleri, Gıda, 40 (2): 77-84.
  • Yılmaz, E., Oraman, Y., İnan, H. İ. 2009. Gıda Ürünlerine İlişkin Tüketici Davranışı Dinamiklerinin Belirlenmesi: ‘Trakya Örneği’, Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 6(1), sf. 1-10.
  • Durmaz, Y., Bahar, B. 2011. Tüketicilerin Satın Alma Davranışları Üzerinde Sosyolojik Faktörlerin Etkisinin İncelenmesine Yönelik Bir Çalışma, Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi 10(37), sf. 60-77.
Toplam 17 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Araştıma
Yazarlar

Melike Öncül Bu kişi benim 0000-0002-0771-6170

Yusuf Sekman Bu kişi benim 0000-0002-2627-7978

Filiz Kınıklı 0000-0001-8677-0310

Metin Artukoğlu 0000-0003-4800-5209

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2019
Gönderilme Tarihi 8 Ekim 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 25 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Öncül, M., Sekman, Y., Kınıklı, F., Artukoğlu, M. (2019). Tüketicilerin Gıda Ürünleri Satın Alma Davranışının İncelenmesi: İzmir İli Örneği. Tarım Ekonomisi Dergisi, 25(2), 207-217. https://doi.org/10.24181/tarekoder.630755
AMA Öncül M, Sekman Y, Kınıklı F, Artukoğlu M. Tüketicilerin Gıda Ürünleri Satın Alma Davranışının İncelenmesi: İzmir İli Örneği. TED - TJAE. Aralık 2019;25(2):207-217. doi:10.24181/tarekoder.630755
Chicago Öncül, Melike, Yusuf Sekman, Filiz Kınıklı, ve Metin Artukoğlu. “Tüketicilerin Gıda Ürünleri Satın Alma Davranışının İncelenmesi: İzmir İli Örneği”. Tarım Ekonomisi Dergisi 25, sy. 2 (Aralık 2019): 207-17. https://doi.org/10.24181/tarekoder.630755.
EndNote Öncül M, Sekman Y, Kınıklı F, Artukoğlu M (01 Aralık 2019) Tüketicilerin Gıda Ürünleri Satın Alma Davranışının İncelenmesi: İzmir İli Örneği. Tarım Ekonomisi Dergisi 25 2 207–217.
IEEE M. Öncül, Y. Sekman, F. Kınıklı, ve M. Artukoğlu, “Tüketicilerin Gıda Ürünleri Satın Alma Davranışının İncelenmesi: İzmir İli Örneği”, TED - TJAE, c. 25, sy. 2, ss. 207–217, 2019, doi: 10.24181/tarekoder.630755.
ISNAD Öncül, Melike vd. “Tüketicilerin Gıda Ürünleri Satın Alma Davranışının İncelenmesi: İzmir İli Örneği”. Tarım Ekonomisi Dergisi 25/2 (Aralık 2019), 207-217. https://doi.org/10.24181/tarekoder.630755.
JAMA Öncül M, Sekman Y, Kınıklı F, Artukoğlu M. Tüketicilerin Gıda Ürünleri Satın Alma Davranışının İncelenmesi: İzmir İli Örneği. TED - TJAE. 2019;25:207–217.
MLA Öncül, Melike vd. “Tüketicilerin Gıda Ürünleri Satın Alma Davranışının İncelenmesi: İzmir İli Örneği”. Tarım Ekonomisi Dergisi, c. 25, sy. 2, 2019, ss. 207-1, doi:10.24181/tarekoder.630755.
Vancouver Öncül M, Sekman Y, Kınıklı F, Artukoğlu M. Tüketicilerin Gıda Ürünleri Satın Alma Davranışının İncelenmesi: İzmir İli Örneği. TED - TJAE. 2019;25(2):207-1.

            

Dergimiz 2024  Nisan ayında Scopus veri tabanına kabul edilmiştir. Kabul edilen dergiler listesinde yer almıştır. Veri tabanı çalışmaları devam etmektedir. 

https://www.elsevier.com/products/scopus/content#4-titles-on-scopus linkten indirilebilir.

Tarım Ekonomisi Dergisi, DergiPark'ın sunduğu LOCKSS sistemini kullanır. Arşivleme sistemi hakkında daha fazla bilgi için LOCKSS web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Depo Politikası : Arşiv Dünyasında, hakemli makalelere CrossRef tarafından sağlanan bir DOI numarası atanır.

 This website is licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International License.