Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Su Kaynaklarının Korunmasında Yerel Tohum Çeşitlerinin Rolü Üzerine Çiftçi Görüşleri

Yıl 2019, Cilt: 25 Sayı: 2, 133 - 139, 31.12.2019
https://doi.org/10.24181/tarekoder.654006

Öz

Tarım sektörü, tüm ülkelerin ekonomisinde önemli bir yere sahiptir. Tarımsal üretimin olmazsa olmazı olan suyun etkin kullanımı hem tarımın sürdürülebilirliği hem de gıda güvenliği açısından önemlidir. Gelecek nesiller ve şimdiki insanların sağlığı için büyük önem taşıyan tarımsal üretimin sürdürülebilirliği büyük ölçüde çiftçilerin tarım politikalarını benimsemeleri ve bu yönde davranış değişiklikleriyle mümkün olacaktır. Bu kapsamda, iklim değişikliğinin gelecekteki potansiyel etkilerinin üstesinden gelmek için, çiftçilerin iklim değişikliğine uyum ve azaltım uygulamalarına gösterdikleri tutum ve davranış değişiklikleri, yeni ve sürdürülebilir bir tarımsal kalkınma oluşturulmasında faydalı olacaktır. Çiftçilerin iklim değişikliğine hazırlıklı olmaları için tarımsal üretim uygulamalarında farkındalık yaratmanın, hem üreticilerin üretim konusunda esnekliklerini artıracağı hem de daha sürdürülebilir bir tarımsal üretim sistemi oluşturacağı düşünülmektedir. Tarımsal üretimin sürdürülebilirliğinin, iklim değişikliğine uyum uygulamalarıyla birlikte devam edebilmesi için tarım politikaları büyük önem taşımaktadır. Bu anlamda politikaların başarısı, üreticinin uyum gösterme gücüyle doğrudan ilişkilidir. Bu çalışmada da, iklim değişikliğine uyum ile ilgili politikalara yön vermesi amacıyla, En iyi-En kötü analizi yapılmıştır. İklim değişikliğine uyum politikaları açısından en etkili ve en az etkili uygulama belirlenmiş ve iklim değişikliği kapsamında yerel tohum çeşitlerinin, su kaynaklarının korunmasına yönelik olarak, en etkili ve en az etkili özelliği ortaya konmuştur. Ayrıca, üreticilerin, kuraklık etkilerini azaltmaya yönelik uygulamalar Puan Durumu Analizine göre belirlenmiştir.

Destekleyen Kurum

Ege Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu

Proje Numarası

2016-ZRF-017

Teşekkür

Ege Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu'na, 2016-ZRF-017 numaralı projemize finansal destek verdiği için teşekkür ederiz.

Kaynakça

  • Ankara Üniversitesi Su Yönetimi Enstitüsü, 2016, Tarımda Su Tasarrufu, http://suyonetimi.ankara.edu.tr/wp-content/uploads/sites/88/2016/05/TARIMDA-SU-TASARRUFU.pdf (Erişim Tarihi: 25.10.2019)
  • Chavas, J.P. and Di Falco, S., 2012, On the productive Value of Crop Biodiversity: Evidence from the Highlands of Ethiopia” Land Economics, Vol:88, Num.1, February 2012, pp.58-74.
  • DSİ., 2018, DSİ 2018 Ajandası. Ankara: Dsi Genel Müdürlüğü.
  • Goodman, S.P., Lockshin, L., Cohen, E., 2005, Best-Worst Scaling: A Simple Method To Determine Drinks and Wine Style Preferences, 2nd International Wine Marketing and Business Conference, Sonoma, CA.
  • Jarvis, A., Upadhyaya, H. D., Gowda, C. L. L., Agrawal, P. K., Fujisaka, S., Anderson, B. ,2008, Climate change and its effect on conservation and use of plant genetic resources for food and agriculture and associated biodiversity for food security. Monograph. Food and Agriculture Organization of the United Nations, UK.
  • Harris, J.M. and Roach, B. ,2018, Environmental and Natural Resource Economics, A Contemporary Approach, 4th Edition, ISBN:9781138659476
  • Ilbery, B.W., 1977, Point Score Analysis: A Methodological Framework for Analysing the Decision-Making Process in Agriculture, Tijdschrift voor economische en sociale geografie, 68(2):66-71 pp.
  • Lagerkvist, J.C., 2013, Consumer Preferences For Food Labelling Attributes: Comparing Direct Ranking and Best–Worst Scaling For Measurement of Attribute Importance, Preference Intensity and Attribute Dominance, Food Quality and Preferences, 29(2), 77–88.
  • Salalı, H. E., 2013, Ege Bölgesi’nde Tarımsal Biyoçeşitliliğin Korunması ve Sürdürülebilir Kullanımı Açısından Yerel Buğday Çeşitlerinde Üretici ve Tüketici Duyarlılıklarının Ölçülmesi, Doktora Tezi, EÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir
  • WWAP, 2015, “Birleşmiş Milletler Dünya Su Gelişim Raporu 2015”, United Nations World Water Assessment Programme, Division of Water Sciences, UNESCO, Italy
  • T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI, 2012, Tarımsal Sulama Yöntemleri, Eğitim, Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı, Çiftçi Eğitim Serisi Yayın No 2012/7,https://www.researchgate.net/publication/272163287_Tarimsal_Sulama_Yontemleri [Erişim Tarihi: 28 Ekim 2019].
Toplam 11 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Araştıma
Yazarlar

Ece Salalı

Ela Atış

Cihat Günden

Proje Numarası 2016-ZRF-017
Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2019
Gönderilme Tarihi 2 Aralık 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 25 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Salalı, E., Atış, E., & Günden, C. (2019). Su Kaynaklarının Korunmasında Yerel Tohum Çeşitlerinin Rolü Üzerine Çiftçi Görüşleri. Tarım Ekonomisi Dergisi, 25(2), 133-139. https://doi.org/10.24181/tarekoder.654006
AMA Salalı E, Atış E, Günden C. Su Kaynaklarının Korunmasında Yerel Tohum Çeşitlerinin Rolü Üzerine Çiftçi Görüşleri. TED - TJAE. Aralık 2019;25(2):133-139. doi:10.24181/tarekoder.654006
Chicago Salalı, Ece, Ela Atış, ve Cihat Günden. “Su Kaynaklarının Korunmasında Yerel Tohum Çeşitlerinin Rolü Üzerine Çiftçi Görüşleri”. Tarım Ekonomisi Dergisi 25, sy. 2 (Aralık 2019): 133-39. https://doi.org/10.24181/tarekoder.654006.
EndNote Salalı E, Atış E, Günden C (01 Aralık 2019) Su Kaynaklarının Korunmasında Yerel Tohum Çeşitlerinin Rolü Üzerine Çiftçi Görüşleri. Tarım Ekonomisi Dergisi 25 2 133–139.
IEEE E. Salalı, E. Atış, ve C. Günden, “Su Kaynaklarının Korunmasında Yerel Tohum Çeşitlerinin Rolü Üzerine Çiftçi Görüşleri”, TED - TJAE, c. 25, sy. 2, ss. 133–139, 2019, doi: 10.24181/tarekoder.654006.
ISNAD Salalı, Ece vd. “Su Kaynaklarının Korunmasında Yerel Tohum Çeşitlerinin Rolü Üzerine Çiftçi Görüşleri”. Tarım Ekonomisi Dergisi 25/2 (Aralık 2019), 133-139. https://doi.org/10.24181/tarekoder.654006.
JAMA Salalı E, Atış E, Günden C. Su Kaynaklarının Korunmasında Yerel Tohum Çeşitlerinin Rolü Üzerine Çiftçi Görüşleri. TED - TJAE. 2019;25:133–139.
MLA Salalı, Ece vd. “Su Kaynaklarının Korunmasında Yerel Tohum Çeşitlerinin Rolü Üzerine Çiftçi Görüşleri”. Tarım Ekonomisi Dergisi, c. 25, sy. 2, 2019, ss. 133-9, doi:10.24181/tarekoder.654006.
Vancouver Salalı E, Atış E, Günden C. Su Kaynaklarının Korunmasında Yerel Tohum Çeşitlerinin Rolü Üzerine Çiftçi Görüşleri. TED - TJAE. 2019;25(2):133-9.

              

Dergimiz 2020 yılından itibaren Scopus veri tabanında taranmaya başlanmıştır.

Tarım Ekonomisi Dergisi, DergiPark'ın sunduğu LOCKSS sistemini kullanır. Arşivleme sistemi hakkında daha fazla bilgi için LOCKSS web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Depo Politikası : Arşiv Dünyasında, hakemli makalelere CrossRef tarafından sağlanan bir DOI numarası atanır.

 This website is licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International License.