Amaç: Bu araştırma, COVID-19 salgını kaynaklı karantina sürecinde, ev ortamındaki tüketicilerin gıda israfı tutum ve israf miktarının belirlenmesini açıklamaktadır.
Tasarım/Metodoloji/Yaklaşım: Araştırmanın evrenini, Türkiye’deki COVID-19 vakalarının yaklaşık %60’ını barındıran İstanbul’da kalabalık nüfusa sahip ilçelerde ikamet eden bireyler oluşturmaktadır. Basit tesadüfi örnekleme yöntemi kullanılarak araştırmaya 982 katılımcı dahil edilmiş ve veri toplama aracı olarak elektronik anket formları kullanılmıştır. Araştırma verileri, COVID-19 vakalarının Türkiye’de zirve yaptığı 15 Nisan – 1 Mayıs 2020 tarihleri arasında toplanmıştır. Anket formu demografik ve gıda atığına ilişkin sorular olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Araştırmada; güvenirlik analizi ile katılımcıların verdiği yanıtların belirlenmesi için ise frekans analizi kullanılmıştır. Ayrıca hanehalkı özellikleri ile gıda israfı uygulamaları arasındaki ilişkinin belirlenmesinde farklılık analizleri (tek yönlü varyans ve Kruskal Wallis) kullanılmıştır.
Bulgular: Katılımcıların büyük bir bölümünü 21-29 yaş aralığındaki bireyler ve üniversite mezunları oluşturmaktadır. Ayrıca katılımcıların %66,3’ü ebeveynleriyle yaşamakta, %46,5’inin geliri 2501-5000 lira aralığında ve %77’inin hane nüfusu üç ve daha fazla kişiden oluşmaktadır. Katılımcıların %87,7’si gıda israfını büyük bir sorun olarak gördüğünü ifade etmektedir. Karantina sürecinde en fazla israf edilen gıdaların sebze ve meyveler olduğu ve israfın en önemli nedeninin gıdaların bozulması olduğu belirlenmiştir. Karantina sürecinde katılımcılar hazır gıda tüketim oranının azaldığını ve genellikle yemeklerini evde yaptıklarını ifade etmektedir.
Araştırma sınırlamaları/Etkileri: Karantina sürecinde araştırmaya dahil etmek istenen bireylere ulaşımın güçlüğü, bu araştırmanın sınırlılıklarını oluşturmaktadır.
Özgünlük/Değer: İlgili konunun literatürde sınırlı olması ve araştırmanın İstanbul’da yürütülmesi, bu çalışmanın özgünlüğünü ortaya koymaktadır. Ayrıca araştırmanın gıda üreticileri ve tüketiciler için ortaya koyduğu sonuçlar, bu araştırmanın değerini oluşturmaktadır.
Birincil Dil | tr |
---|---|
Konular | Mühendislik, Ziraat, İşletme |
Bölüm | Araştıma |
Yazarlar |
|
Tarihler |
Yayımlanma Tarihi : 30 Aralık 2020 |
Bibtex | @araştırma makalesi { tarekoder776457,
journal = {Tarım Ekonomisi Dergisi},
issn = {1303-0183},
address = {Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Bornova / İZMİR},
publisher = {Tarım Ekonomisi Derneği},
year = {2020},
volume = {26},
pages = {157 - 165},
doi = {},
title = {COVID-19 Virüs Salgını Kaynaklı Karantina Sürecinin Evsel Gıda Atıklarına Etkileri},
key = {cite},
author = {Muştu, Çiğdem and Ceylan, Veli and Sarıışık, Mehmet}
} |
APA | Muştu, Ç , Ceylan, V , Sarıışık, M . (2020). COVID-19 Virüs Salgını Kaynaklı Karantina Sürecinin Evsel Gıda Atıklarına Etkileri . Tarım Ekonomisi Dergisi , 26 (2) , 157-165 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/tarekoder/issue/59205/776457 |
MLA | Muştu, Ç , Ceylan, V , Sarıışık, M . "COVID-19 Virüs Salgını Kaynaklı Karantina Sürecinin Evsel Gıda Atıklarına Etkileri" . Tarım Ekonomisi Dergisi 26 (2020 ): 157-165 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/tarekoder/issue/59205/776457> |
Chicago | Muştu, Ç , Ceylan, V , Sarıışık, M . "COVID-19 Virüs Salgını Kaynaklı Karantina Sürecinin Evsel Gıda Atıklarına Etkileri". Tarım Ekonomisi Dergisi 26 (2020 ): 157-165 |
RIS | TY - JOUR T1 - COVID-19 Virüs Salgını Kaynaklı Karantina Sürecinin Evsel Gıda Atıklarına Etkileri AU - Çiğdem Muştu , Veli Ceylan , Mehmet Sarıışık Y1 - 2020 PY - 2020 N1 - DO - T2 - Tarım Ekonomisi Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 157 EP - 165 VL - 26 IS - 2 SN - 1303-0183- M3 - UR - Y2 - 2020 ER - |
EndNote | %0 Tarım Ekonomisi Dergisi COVID-19 Virüs Salgını Kaynaklı Karantina Sürecinin Evsel Gıda Atıklarına Etkileri %A Çiğdem Muştu , Veli Ceylan , Mehmet Sarıışık %T COVID-19 Virüs Salgını Kaynaklı Karantina Sürecinin Evsel Gıda Atıklarına Etkileri %D 2020 %J Tarım Ekonomisi Dergisi %P 1303-0183- %V 26 %N 2 %R %U |
ISNAD | Muştu, Çiğdem , Ceylan, Veli , Sarıışık, Mehmet . "COVID-19 Virüs Salgını Kaynaklı Karantina Sürecinin Evsel Gıda Atıklarına Etkileri". Tarım Ekonomisi Dergisi 26 / 2 (Aralık 2020): 157-165 . |
AMA | Muştu Ç , Ceylan V , Sarıışık M . COVID-19 Virüs Salgını Kaynaklı Karantina Sürecinin Evsel Gıda Atıklarına Etkileri. TED - TJAE. 2020; 26(2): 157-165. |
Vancouver | Muştu Ç , Ceylan V , Sarıışık M . COVID-19 Virüs Salgını Kaynaklı Karantina Sürecinin Evsel Gıda Atıklarına Etkileri. Tarım Ekonomisi Dergisi. 2020; 26(2): 157-165. |
IEEE | Ç. Muştu , V. Ceylan ve M. Sarıışık , "COVID-19 Virüs Salgını Kaynaklı Karantina Sürecinin Evsel Gıda Atıklarına Etkileri", Tarım Ekonomisi Dergisi, c. 26, sayı. 2, ss. 157-165, Ara. 2021 |