Güncel Sayı

Cilt: 30 Sayı: 1, 28.06.2024

Yıl: 2024

Araştıma

Derleme

Prof. Dr. Canan ABAY EGE UNIVERSITY
Tarım Politikaları, Tarım Ekonomisi, Tarımsal Pazarlama, Kırsal Kalkınma
Prof. Dr. Gamze SANER EGE UNIVERSITY, FACULTY OF AGRICULTURE, DEPARTMENT OF AGRICULTURAL ECONOMICS 0000-0002-2897-9543
Hayvansal Üretim, Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri, Tarım İşletmeciliği, Tarım Arazisi Yönetimi
Doç. Dr. Gökhan ÇINAR Aydın Adnan Menderes Üniversitesi 0000-0002-2559-7929
Tarım Ekonomisi
Prof. Dr. Hacer ÇELİK ATEŞ Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi 0000-0002-9391-6450
Kırsal Kalkınma, Tarımsal Yayım ve Haberleşme, Tarım Politikaları, Tarım Ekonomisi, Sürdürülebilir Tarımsal Kalkınma
Prof. Dr. Harun TANRIVERMİŞ ANKARA UNIVERSITY, FACULTY OF APPLIED SCIENCES, DEPARTMENT OF REAL ESTATE DEVELOPMENT AND MANAGEMENT
Gayrimenkul ve Değerleme Hizmetleri, Gayrimenkul Değerleme ve Finansmanı
Prof. Dr. Hasan YILMAZ ISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ 0000-0002-0487-8449
Tarımsal Yayım ve Haberleşme, Doğal Kaynak Yönetimi, Kırsal Kalkınma, Tarım Ekonomisi, Tarım Politikaları
Prof. Dr. Hasan VURAL Bursa Uludağ Üniversitesi
Mühendislik Ekonomisi, Tarım Ekonomisi
Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri, Ekolojik İktisat, Doğal Kaynak Yönetimi
Prof. Dr. Mehmet BOZOĞLU ONDOKUZ MAYIS UNIVERSITY
Tarım Ekonomisi, Tarımsal Pazarlama, Tarım Politikaları, Kırsal Kalkınma
Prof. Dr. Metin ARTUKOĞLU EGE ÜNİVERSİTESİ, ZİRAAT FAKÜLTESİ, TARIM EKONOMİSİ BÖLÜMÜ
Tarım Ekonomisi, Tarım Politikaları
Prof. Dr. Murat BOYACI EGE ÜNİVERSİTESİ, ZİRAAT FAKÜLTESİ, TARIM EKONOMİSİ BÖLÜMÜ 0000-0002-2225-1017
Tarımsal Yayım ve Haberleşme, Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri, Kırsal Sosyoloji, Tarım Ekonomisi
Prof. Dr. Osman Orkan ÖZER AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ, ZİRAAT FAKÜLTESİ, TARIM EKONOMİSİ BÖLÜMÜ 0000-0003-0926-008X
Tarım Ekonomisi (Diğer), Tarım Ekonomisi, Tarım İşletmeciliği
Prof. Dr. Tecer ATSAN ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ
Tarımsal Yayım ve Haberleşme
Prof. Dr. Zeki BAYRAMOĞLU SELÇUK ÜNİVERSİTESİ, ZİRAAT FAKÜLTESİ, TARIM EKONOMİSİ BÖLÜMÜ 0000-0003-3258-3848
Tarım Ekonomisi, Tarımsal Pazarlama, Tarım İşletmeciliği
Doç. Dr. İsmail Bülent GÜRBÜZ BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ 0000-0001-5340-3725
Sürdürülebilir Tarımsal Kalkınma, Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri, Kırsal Sosyoloji, Kırsal Kalkınma, Tarım Ekonomisi, Tarım Politikaları, Tarımsal Yayım ve Haberleşme

Tarım Ekonomisi Dergisi; tarım ekonomisi bilim alanında, tarımsal işletmecilik, tarım politikası ve yayım konularında gerçekleştirilmiş özgün, nitelikli ve önemli araştırma sonuçlarını dünyanın her bölgesine yaymayı amaçlamaktadır. 

Konu kapsamı, tüketimden arazi kullanımına ve çevreye, mikro düzeydeki birimlerden piyasalara ve makro ekonomiye kadar her ölçekteki analizler dergimiz kapsamına girmektedir. Bu çerçevede tarım ekonomisi alanında, tarım işletmeciliği, tarım politikası, doğal kaynaklar ve çevre, kırsal kalkınma, pazarlama, uluslararası ticaret, tarımsal yayım ve haberleşme alanındaki çalışmalar değerlendirilmektedir. Araştırmalarda kullanılan yöntemler arasında ekonometrik analiz ve tahminler, istatistiksel hipotez testleri, optimizasyon ve simülasyon modelleri, tanımlayıcı incelemeler ve politika analizleri yer alır.


TARIM EKONOMİSİ DERGİSİ 

YAYIM İLKELERİ ve YAZIM KURALLARI

1. Dergi Haziran ve Aralık aylarında olmak üzere yılda iki sayı olarak yayımlanır.

2. Dergide Tarım Ekonomisi alanında hazırlanan ve daha önce yayımlanmamış orijinal araştırma makaleleri ile derginin amacına uygun derleme ve/veya görüş (her sayıda maksimum 2 adet) makaleleri yayımlanır. 

3. Aynı sayıda bir yazarın isim sırası farklı olmak şartıyla en fazla iki makalesine yer verilir.

4. Makalelerin bilimsel sorumlulukları yazarlarına aittir.

5. Makale başvuruları https://dergipark.org.tr/ adresinden yapılır.

6. Makale başvuruları esnasında Türkçe ve İngilizce olarak sunulması istenen bütün alanlar (her bir yazarın adı soyadı, ORCİD numarası, mailleri, makale özeti, anahtar kelimeler ve kullanılan tüm kaynaklar v.b.) itina ile doldurulmalıdır. Dergipark sistemine veri girişi esnasında kelimelerin ilk harfi büyük geri kalanlar küçük olacak yazım tekniği kullanılmalıdır. 

7. Araştırma makaleleri Türkçe veya İngilizce dillerinden birisi ile genel olarak; Başlık, Özet (yapılandırılmış), Abstract (yapılandırılmış), İngilizce ve Türkçe Anahtar Sözcükler, Giriş, Materyal ve Yöntem, Araştırma Bulguları, Tartışma, Sonuç ve Kaynaklar ana başlıkları altında hazırlanmalıdır. İstenirse Araştırma Bulguları ve Tartışma bölümleri tek başlık altında yazılabilir.  TRDizin indeksi gereği araştırma anket, mülakat, odak grup çalışması vb. yollarla veri toplanmasını öngörüyor ise insan araştırmalarına yönelik olarak kurulmuş etik kurullarından etik kurul onayı alınmış olması ve araştırma sonunda kaynakça öncesinde "etik beyanı" başlığı belirtilmesi gerekir.

Etik Beyanı
……………………….. Etik Kurulu'nun ………. tarih ve ……….. sayılı toplantısında etik açıdan uygun bulunmuştur (Protokol No: ……….Onay No:…). v.b

Derleme makalelerde de yazım kuralları ve süreç araştırma makalesinde olduğu gibidir. Ancak Derleme makaleler, en az %75’i son 10 yıla ait olmak üzere en az 20 kaynak içermeli ve daha önce hiçbir yayın organında basılmamış olmalıdır. Ayrıca Derleme makalelerinde Giriş ve Sonuç ana başlığı hariç diğer başlıkların kullanılma zorunluluğu yoktur. Yazar derleme makalelerinde başlıkları kendi belirleyebilir, ancak özet araştırma makalesindeki gibi yapılandırılmış olarak yazılır. Bir sayıda o sayıdaki makale sayına bağlı olarak maksimum iki derleme yayınlanabilir.

8. Yapılandırılmış “Özet” ve “Abstract” için dikkat edilmesi gereken hususlar 

a. 4-7 alt başlık altında ve aşağıdaki yapıya uygun olarak sunulmalıdır 

  • Amaç (zorunlu)
  • Tasarım / metodoloji / yaklaşım (zorunlu)
  • Bulgular (zorunlu) 
  • Araştırma sınırlamaları / etkileri (varsa)
  • Pratik uygulamalar (varsa)
  • Sosyal çıkarımlar (varsa)
  • Özgünlük / değer (zorunlu)

b. “Özet” ve “Abstract” en çok 250 sözcük kullanılmalı ve yapılandırılmış olmalıdır, ana metinden ayrı olarak konumlandırılmalıdır.

c. “Özet” ve “Abstract”dan bir satır boşluk bırakıldıktan sonra 3 - 6 sözcük olmak üzere “Anahtar kelimeler” ve “Keywords” yer almalı ve başlıkta geçen kelimelerden farklı olmalıdır.

d. Anahtar kelimelerin altına makaleyi tanımlayan en az 2, en fazla 4 Jel kodu eklenmelidir.

9. Makalede yer alan ondalık sayılar nokta işareti ile ayrılmalıdır.

10. Grafik, harita, fotoğraf, resim ve benzeri sunuşlar ''Şekil'', sayısal değerlerin verilişi ''Çizelge'' olarak isimlendirilmelidir. Şekil ve Çizelgelere ait Türkçe isimlendirmelerin altında İngilizce isimlendirmeler de yer almalıdır. Verilen tüm çizelge ve resimlere metin içerisinde atıf yapılmalı ayrıca şekil ve çizelgeler makale içerisinde verilmelidir.

11. Araştırma makalelerinde literatür taramasının etkinliği açısından konu ile ilgili en az 10 adet özgün makaleye atıf yapılması tavsiye edilir.

12. Makale düzeni;

a. Microsoft Word yazılımıyla (docx format; Word 2007 ve üstü) Times New Roman yazı karakterinde ve paragrafların ilk satırına girinti yapmadan yazılmalıdır. Sayfa marjları her yönden 2,5 cm olarak ayarlanmalıdır.

b. Makalede her sayfaya numara verilmelidir

c. Makalenin Türkçe ve İngilizce başlığı koyu, 14 punto, ortalı ve ilk harfleri büyük olacak şekilde küçük harflerle yazılmalıdır.

d. En fazla 3. düzeyde bölüm başlıkları kullanılmalıdır. Birinci düzey başlıklar sola yaslı, koyu, 12 punto ve her kelimenin ilk harfi büyük olmalıdır. İkinci düzey başlıklar koyu, sola yaslı ve yalnız ilk kelimenin ilk harfi büyük olmalıdır. Üçüncü düzey başlıklar her ne kadar önerilmese de eğer gerekli ise kullanılabilir ve sola yaslı ve sadece ilk kelimenin ilk harfi büyük şekilde yazılmalıdır.

e. Metnin ana gövdesi 1,5 aralıklı, Times New Roman, 12 punto ve iki yana yaslı yazılmalıdır. Makale kaynak listesi hariç maksimum 20 sayfa ile sınırlı olmalıdır. Tüm paragraflar sol kenardan başlamalıdır. Metin tümüyle iki yana yaslı hizalanmalıdır. Hiçbir heceleme olmamalıdır. Kalın veya altı çizili yazı kullanımı ile metin vurgulama önerilmez.

f. Yazar/yazarların isimleri, makale başlığının altında bir satır boşluktan sonra ünvan belirtilmeden koyu 12 punto ile ön ismi açık ve küçük harfle, soyadı büyük harfle ve sekme (tab) ile boşluk bırakılarak yazılmalıdır.

g. Yazarlarla ilgili akademik ve/veya diğer kurumları rakam üst simgesi kullanılarak 10 punto ile belirtilmelidir. Ayrıca sorumlu yazarın elektronik posta adresi ayrı bir satırda yıldız işareti ile gösterilmelidir.

13. Makaleler Harward referans sistemi (Emerald’s Harvard referencing style), atıf ve kaynak gösterim kurallarına uygun hazırlanmalıdır. Makale içindeki atıflarda özel durumlar dışında “yazar ve tarih” sistemi kullanılmalıdır. Birden çok kaynağa aynı anda atıf yapılacaksa yayınlar noktalı virgül ile ayrılmalı ve kronolojik sıraya göre verilmelidir. Örneğin: (Soyadı, 2002; Soyadı ve ark., 2009; Soyadı, 2010; Soyadı ve Soyadı, 2012). İki yazarlı eserlerde yazar isimleri “ve” (yabancı dilde yazılmış kaynaklarda ise “and”) ile ayrılmalı, çok yazarlı eserlerde “ve ark.” (yabancı dildeki kaynaklarda ise “et al.”) kullanılmalıdır. Örneğin: (Soyadı, 2007), (Soyadı ve Soyadı, 2005), (Soyadı ve ark., 2003). Birden fazla yazarlı veya tek yazarlı yayınların çoklu kullanışların da tarihsel sıralamalı, aynı yılda birçok yayının kullanılmasında ise ilk yazara bağlı alfabetik sıra göz önüne alınmalıdır. Örneğin: (Atıcı ve Armağan, 2019; Yercan and Kınıklı, 2019). Aynı yazara/kuruma/v.b. ait aynı yılda yayınlanmış farklı kaynaklara atıf yapıldığında da yıldan sonra alfabe harfleri kullanılmalıdır.
Örnekler
……about teaching quality (Berk, 2013). ……. SET administration (Avery et al., 2006). ……..on average student ratings (Griffin et al., 2014; Nulty, 2008; Spooren et al., 2013). ……evaluate SET scores (Boysen, 2015a, 2015b; Boysen et al., 2014; Dewar, 2011).
14. Metin içinde anılan bütün literatür, “Kaynaklar Listesi”nde yer almalıdır. Metin içinde alıntı yapılmayan eser kaynak listesinde yer almamalıdır. Kaynaklar listesi alfabetik sırada ve yazar-tarih sistemine göre verilmelidir. Aynı yazarın iki veya daha fazla yayını kullanılmış ise Kaynaklar Listesinde eski tarihli yayın önce verilmelidir. Kitap ve kitap bölümünün adının her kelimesinin ilk harfi büyük harf olmalıdır. Bir kuruluşun yayınları ise yayın numarasıyla verilmeli, değilse basıldığı matbaa adı ve şehri belirtilmelidir. Literatürün yayımlandığı dergi adı kısaltma yapılmadan açık olarak yazılmalıdır. Kaynakların yazılışında ilk satır sola yaslanmalı, izleyen satırlar 0.5 cm içeri çekilmelidir. Literatür yazım şekli için örnekler aşağıda verilmiştir. (Emerald’s Harvard referencing style)

Örnekler:

Kitap:
Lodos, N. (1998), Türkiye Entomolojisi VI (Genel, Uygulamalı ve Faunistik) (I. Basım), Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No:529. İzmir.

Harrow, R. (2005), No Place to Hide, Simon & Schuster, New York, NY.

Kitap bölümü:
Ata, B. (2009), “Sosyal bilgiler ünitesi kavramı üzerine bazı düşünceler”, R. Turan, A. M. Sünbül ve H. Akdağ (Ed.), Sosyal bilgiler öğretiminde yeni yaklaşımlar, Pegem Akademi, s.45-56.

Calabrese, F.A. (2005), "The early pathways: theory to practice – a continuum", Stankosky, M. (Ed.), Creating the Discipline of Knowledge Management, Elsevier, New York, NY, pp.15-20.

Kongre bildiri yayınlanmış:
Wilde, S. and Cox, C. (2008), “Principal factors contributing to the competitiveness of tourism destinations at varying stages of development”, in Richardson, S., Fredline, L., Patiar A., & Ternel, M. (Ed.s), CAUTHE 2008: Where the 'bloody hell' are we?, Griffith University, Gold Coast, Qld, pp.115-118.

Armağan, G. ve Özden A. (2004), “Avrupa Birliği ve Türkiye'de Süt Sektörü Verimliliklerinin Karşılaştırılması”, Türkiye VI Tarım Ekonomisi Kongresi, Tokat, Türkiye, s.505-517.

Kongre bildiri yayınlanmamış:
Aumueller, D. (2005), "Semantic authoring and retrieval within a wiki", paper presented at the European Semantic Web Conference (ESWC), 29 May-1 June, Heraklion, Crete, available at: http://dbs.uni-leipzig.de/file/aumueller05wiksar.pdf (accessed 20 February 2007).

Makale:
Adanacıoğlu, H. Artukoğlu, M. ve Güneş, E. (2017), “Türkiye'de Tarımsal Kredi Performansının Çok Boyutlu Ölçekleme Yaklaşımıyla Analizi”, Tarım Ekonomisi Dergisi, 23(2), s.195-204.
Capizzi, M.T. and Ferguson, R. (2005), "Loyalty trends for the twenty-first century", Journal of Consumer Marketing, Vol. 22 No. 2, pp.72-80.

Feistauer, D., & Richter, T. (2016), How reliable are students’ evaluations of teaching quality? A variance components approach. Assessment & Evaluation in Higher Education, 42(8), pp.1263–1279.

İnternet kaynağı:
İnternet kaynaklarının erişim adreslerinin değişebilir olmasında dolayı mümkün olduğunca kullanılmaktan kaçınılmalı veya minimum düzeyde kullanılmalıdır. Web sitelerinden indirilen dosyalar için öncelikle incelenen kaynağın gösterimi esastır.

Weida, S. and Stolley, K. (2013), “Developing strong thesis statements”, available at: https://owl.english.purdue.edu/owl/resource/588/1/ (accessed 20 June 2018).

ETİK İLKELER
Tarım Ekonomisi Dergisi’nin yayın süreci etik ilkeler çerçevesinde gerçekleştirilmekte olup süreç içerisinde yer alan tüm paydaşlar Yayın Etiği Komitesi (Committee on Publication Ethics -COPE) tarafından belirtilen etik ilkelere uymak zorundadır. Aşağıda özet halinde sunulan etik ilkeler hakkında detaylı bilgiye https://publicationethics.org/ adresinden ulaşabilirsiniz.

Yazarların Dikkatine

Tarım Ekonomisi Dergisi, Tarım Ekonomisi Derneğinin hakemli bilimsel yayın organıdır.

Dergi altı ayda bir olmak üzere altıncı ve on ikinci aylarda çıkar, iki sayıda bir cilt tamamlanır.

Dergide öncelikli olarak araştırmalar, orijinal nitelikli derlemeler yayınlanabilir.

Bir yazının hakem değerlendirilmesine alınabilmesi ve yayınlanabilmesi için daha önce başka bir dergide yayınlanmamış veya başka bir dergiye gönderilmemiş olması ve Yayın Kurulu tarafından yayına uygun görülmesi gereklidir. Sempozyum ve kongrelerde sunulmuş ancak kongre kitabında basılmamış bildiriler değerlendirmeye alınabilir. Yayın Kurulu makalenin konusu ile ilgili iki hakemin (gerektiğinde üçüncü bir hakemin) değerlendirmesini aldıktan sonra yayınlama veya yayınlamama hakkına sahiptir. 

Yayınlanan yazılardaki bilimsel içerikler, sonuçlar, yazının etik kurallara uygun olup olmadığının sorumluluğu yazarlara aittir. Tarım Ekonomisi Derneği, editör ve yayın kurulu yayınlanan bilgilerden sorumlu değildir.

Dergide Türkçe ve İngilizce makaleler yayınlanır.

Yazar/ların makalelerine ait intihal oranlarını ek olarak sisteme yüklemesi istenir.

Yazar/lar makale ile beraber yayın haklarının Tarım Ekonomisi Dergisi Derneğine verildiğini, makalenin orijinal olduğunu, kongre bildirimi (sadece sunum) dışında herhangi bir yerde yayınlanmadığını (Türkçe veya İngilizce) aynı anda başka bir dergiye değerlendirilmek üzere gönderilmediğini, makalenin dergi yazım kurallarına aynen uyularak hazırlanmış olduğunu bildiren bir yazı göndermelidir.

Dergimizde ayrıca etik kurallar başlığı altında aşağıdaki hususlara uyulmaktadır.

1- Araştırma anket, mülakat, odak grup çalışması vb. yollarla veri toplanmasını öngörüyor ise insan araştırmalarına yönelik olarak kurulmuş etik kurullarından etik kurul onayı alınmış olması, bu onayın makalede belirtilmesi veya belgelendirilmesi istenir.

2- Makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilir.

3- Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekir.

Tarım Ekonomisi Dergisi, çalışmaların yayın sürecinde, yazarların, okuyucuların, araştırmacıların, hakemlerin ve editörlerin etik kurallarla ilgili esaslara uymasını bekler. 

Bilimsel araştırma ve yayın etiğine aykırı genel eylemler

a) İntihal: Başkalarının fikirlerini, metotlarını, verilerini, uygulamalarını, yazılarını, şekillerini veya eserlerini, bilimsel etik kurallarına uygun biçimde atıf yapmadan kısmen veya tamamen kendi eseriymiş gibi sunmak,

b) Sahtecilik: Araştırmaya dayanmayan veriler üretmek, sunulan veya yayınlanan eseri gerçek olmayan verilere dayandırarak düzenlemek veya değiştirmek, bunları rapor etmek veya yayımlamak, yapılmamış bir araştırmayı yapılmış gibi göstermek,

c) Çarpıtma: Araştırma kayıtları ve elde edilen verileri tahrif etmek, araştırmada kullanılmayan yöntem, cihaz ve materyalleri kullanılmış gibi göstermek, araştırma hipotezine uygun olmayan verileri değerlendirmeye almamak, ilgili teori veya varsayımlara uydurmak için veriler veya sonuçlarla oynamak, destek alınan kişi ve kuruluşların çıkarları doğrultusunda araştırma sonuçlarını tahrif etmek veya şekillendirmek,

ç) Mükerrer yayım: Bir araştırmanın aynı sonuçlarını içeren birden fazla eseri doçentlik sınavı değerlendirmelerinde ve akademik terfilerde ayrı eserler olarak sunmak,

d) Haksız yazarlık: Aktif katkısı olmayan kişileri makale yazarlarına eklemek, aktif katkısı olan kişileri yazarlar arasına dâhil etmemek, yazar sıralamasını gerekçesiz ve uygun olmayan bir biçimde değiştirmek, aktif katkısı olanların isimlerini yayım sırasında veya sonraki baskılarda eserden çıkarmak, aktif katkısı olmadığı halde nüfuzunu kullanarak ismini yazarlar arasına dâhil ettirmek,

f) Dilimleme: Bir araştırmanın sonuçlarını araştırmanın bütünlüğünü bozacak şekilde, uygun olmayan biçimde parçalara ayırarak ve birbirine atıf yapmadan çok sayıda yayın yaparak belirli sınav değerlendirmelerinde ve akademik teşvik ve terfilerde ayrı eserler olarak sunmak

Paydaşların Sorumlulukları

1. Yazarların Sorumlulukları

· Makaledeki tüm verilerin gerçek ve özgün olduğu beyan edilmelidir.

· Ön değerlendirme veya hakem değerlendirme sonucunda belirlenen intihal durumunu, hataları, şüpheli durumları ve önerilen düzeltmelerin yapılması zorunludur. 

· Makale veya araştırmanın “Kaynakça”sı eksiksiz ve dergimizin yazım kurallarına uygun olarak hazırlanmalıdır.

· İntihal ve sahte verilerden uzak durulmalıdır.

· Araştırmanın birden fazla dergide yayımlanmasına imkan verilmemelidir.

2. Hakemlerin Sorumlulukları

· Değerlendirmeler tarafsızca yapılır.

· Hakemler ile değerlendirme konusu makalenin paydaşları arasında çıkar çatışması olmaz.

3. Editörlerin Sorumlulukları

· Editör, makaleleri kabul etmek ya da reddetmek sorumluluk ve yetkisine sahiptir. Bu sorumluluk ve yetkisini yerinde ve zamanında kullanır.

· Editör, kabul ya da reddettiği makalelerle ilgili çıkar çatışması içerisinde olamaz.

· Editör, özgün ve alanına katkı sağlayacak makaleleri kabul eder.

· Editör, dergi politikası, yayım kuralları ve seviyesine uymayan eksik ve hatalı araştırmaları hiçbir etki altında kalmadan reddeder.

4. İntihal Politikası

Dergimize gelen her çalışmaların, herhangi bir intihal programında (iThenticate, intihal.net vb...) taranması ve sorumlu yazar tarafından bunun sisteme yüklenmesi istenir. Benzerlik oranının %20'nin üzerinde olması durumunda makale reddedilir.

Tez, bildiri gibi çalışmalardan türetilen makaleler için benzerlik taraması yapılırken alınacak raporda, türetildiği çalışma ile makale arasındaki benzerlik oranı da yer almalıdır.  Tezden türetilen makalelerde tez ile makale arasındaki benzerlik oranı intihal.net üzerinden alınacak raporda görülebilir. Benzerlik oranı %20'den fazla olmamalıdır. 

Makale Değerlendirme ve yayın Süreci

Dergiye gönderilen makaleler önce yazım editörü/editör/ yayın kurulu tarafından ön değerlendirmeye alınır; derginin kapsamına ve yazım koşullarına uygunluğu açısından kontrol edilir. Uygun görülen makaleler konu ile ilgili seçilmiş iki hakeme gönderilir. Hakemler “ret”, “majör revizyon”, “minör revizyon” ya da “kabul” oyu verebilirler. Değerlendirme süreci sonunda her iki hakemden kabul oyu alan makale dizgi sürecine geçer. Herhangi bir hakemden revizyon alan makale revizyon sürecine girer. Bir hakemden kabul ya da revizyon, bir hakemden ret oyu alan makale ise, değerlendirme için üçüncü bir hakeme gönderilir. Hakemlerden gelen değerlendirme raporları editör/yayın kurulu tarafından incelenerek revizyonlar yazara bildirilir. Yazar tarafından revize edilen makale editör tarafından değerlendirilir ve gerekli görüldüğü takdirde tekrar hakemlere gönderilir.  Herhangi bir makalenin hakemlerden kabul oyu alsa dahi, yapılan düzenlemelerin yeterli görülmemesi durumunda editör/yayın kurulu tarafından reddedilmesi söz konusu olabilir.

Revizyon alan bir makale, gerekli düzenlemeler yapılarak 15 gün içinde sisteme tekrar yüklenmelidir. Bu sürede düzeltmeleri yapılmayan ya da ek düzenleme süresi istenmeyen makale sistemden düşürülür. Yayına hazırlık ve dizgi aşamasında, yazarlardan düzenleme yapması istenebilir. Makalenin yayımlanabilmesi için yazarlar istenen düzenlemeleri istenilen zamanda yapmakla yükümlüdürler.

Makale metni içinde yazarların kimlikleri hakkında bilgiler bulunmamalıdır. Bu tür bilgiler ön kontrol aşamasında yazım editörleri tarafından gizlenerek makale hakemlere gönderilir. 

Dergi basımı için ücret talep edilmez

              

Dergimiz 2020 yılından itibaren Scopus veri tabanında taranmaya başlanmıştır.

Tarım Ekonomisi Dergisi, DergiPark'ın sunduğu LOCKSS sistemini kullanır. Arşivleme sistemi hakkında daha fazla bilgi için LOCKSS web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Depo Politikası : Arşiv Dünyasında, hakemli makalelere CrossRef tarafından sağlanan bir DOI numarası atanır.

 This website is licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International License.