Araştırma Makalesi

Anadolu Halk İnanışlarında Kötü Ruhlar ve Nazar: G. E. White’ın Gözlemleri Üzerine Bir Çeviri ve İnceleme

Cilt: 11 Sayı: 1 24 Mart 2026
PDF İndir
EN TR

Anadolu Halk İnanışlarında Kötü Ruhlar ve Nazar: G. E. White’ın Gözlemleri Üzerine Bir Çeviri ve İnceleme

Öz

20. yüzyıl başlarında Anadolu coğrafyası, zengin etnik ve dinî yapısıyla Batılı misyonerler için önemli bir inceleme sahası olmuştur. Bu çalışma, söz konusu döneme ışık tutan tarihsel bir metni merkeze almaktadır. Amerikalı misyoner ve eğitimci George Edward White’ın 1919 tarihli Evil Spirits and the Evil Eye in Turkish Lore adlı makalesi, bu araştırmanın temelini oluşturur. Çalışma, bu tarihsel metnin Türkçe çevirisini ve eleştirel incelemesini içermektedir. White’ın saha gözlemleri ile dönemin köylüleri, dervişleri ve din adamlarından derlediği anlatılar Anadolu'daki doğaüstü inançları detaylı biçimde aktarır. Yazar, cin, kötü ruh ve nazar gibi olguların salt rasyonel dışı hurafeler olmadığını ortaya koyar. Ona göre bu inanışlar, toplumsal dayanışmayı güçlendiren işlevsel bir sistemdir. Bu sistemin temelinde dönemin yetersiz tıbbî ve bilimsel imkânları karşısında halkın görünmez tehditlere karşı geliştirdiği koruyucu ritüeller yatmaktadır. Demir halkadan geçme, okuyup üfleme, kutsal suyla arınma ve ruh çağırma gibi eylemler bu savunma mekanizmasının parçasıdır. Bu uygulamalar, toplumda yaşanan korku kültürünü psikolojik olarak yönetilebilir kılmıştır. Benzer şekilde nazar inancı da mavi boncuk, sarımsak ve maşallah levhalarıyla desteklenen bir sosyal kontrol mekanizması işlevi görmüştür. Metinde öne çıkan en önemli bulgulardan biri, Müslüman ve Hristiyan toplulukların aynı korkulara karşı ortak savunma mekanizmaları geliştirmesidir. Kurumsal dinlerin teolojik sınırlarını aşan bu ortak pratikler, Anadolu'da senkretik bir 'halk dindarlığı' havzası inşa etmiştir. White'ın tarihsel tanıklığını Türkçe literatüre kazandıran bu çalışma, salt bir çeviri faaliyetiyle sınırlı kalmamıştır. Yazarın oryantalist bir perspektifle kendi bağlamından kopardığı inanç pratikleri, dinin toplumsal tezahürleri ve yerel dinamikleri ekseninde yeniden okunmuştur. Böylelikle din sosyolojisi ile halkbilimin kesiştiği alanlarda yürütülecek çalışmalara eleştirel, karşılaştırmalı ve disiplinler arası bir veri tabanı sunulması amaçlanmaktadır.

Anahtar Kelimeler

Etik Beyan

Bu çalışma, Evil Spirits and the Evil Eye in Turkish Lore (White, 1919a) başlıklı makalenin çevirisi ve incelemesidir. Makalede White'a ait orijinal metinler alıntı blokları hâlinde verilmiş, her bloğun ardına konuyu zenginleştirmek amacıyla tarafımızca hazırlanan güncel literatür destekli sosyolojik ve halkbilimsel değerlendirmeler eklenmiştir.

Kaynakça

  1. Abdullah, A., Yüksel, M. A., ve Abdullah, B. (2025). Tefsir ve edebiyat kitaplarındaki cin tasviri. Aydın Arapça Araştırmaları Dergisi, 6(1), 57–85.
  2. Ağırman, F. (2019). Türk halk inanışlarında büyü ve efsun. Bingöl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, (13), 227–248.
  3. Ayaz, F., ve Günaydın, Y. (2019). Seyahatnameler ışığında klasik dönem Osmanlı toplumunda yaygın olan hurafeler ve batıl inanışlar. Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 18(1), 405–434.
  4. Balaban, T. (2013). Kurtağzı bağlama geleneği ve dinî dayanağı üzerine: Amasya ili örneği. Dede Korkut Türk Dili ve Edebiyatı Araştırmaları Dergisi, 2(4), 12–17.
  5. Balaban, T. (2015). Türk mitolojisinde yer-su iyesinin halk kültürüne yansıması: Amasya ili örneği. Uluslararası Türk Dünyası Kültür Araştırmaları Dergisi, 1(3), 51–68.
  6. Begiç, H. N. (2022). Anadolu nazar inancı ve nazarlıklar. Hars Akademi, 5(Aydın Uğurlu ve Geleneksel Sanatlar Özel Sayısı), 170–187.
  7. Çağrıcı, M. (1992). Beddua. TDV İslâm Ansiklopedisi içinde (Cilt 5, s. 299–300). Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları.
  8. Çelebi, İ. (2008). Rukye. TDV İslâm Ansiklopedisi içinde (Cilt 35, s. 221–222). Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Din Sosyolojisi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Erken Görünüm Tarihi

24 Mart 2026

Yayımlanma Tarihi

24 Mart 2026

Gönderilme Tarihi

28 Aralık 2025

Kabul Tarihi

27 Şubat 2026

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2026 Cilt: 11 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Işık, Ş. (2026). Anadolu Halk İnanışlarında Kötü Ruhlar ve Nazar: G. E. White’ın Gözlemleri Üzerine Bir Çeviri ve İnceleme. Turkish Academic Research Review, 11(1), 85-102. https://doi.org/10.30622/tarr.1850955
AMA
1.Işık Ş. Anadolu Halk İnanışlarında Kötü Ruhlar ve Nazar: G. E. White’ın Gözlemleri Üzerine Bir Çeviri ve İnceleme. tarr. 2026;11(1):85-102. doi:10.30622/tarr.1850955
Chicago
Işık, Şule. 2026. “Anadolu Halk İnanışlarında Kötü Ruhlar ve Nazar: G. E. White’ın Gözlemleri Üzerine Bir Çeviri ve İnceleme”. Turkish Academic Research Review 11 (1): 85-102. https://doi.org/10.30622/tarr.1850955.
EndNote
Işık Ş (01 Mart 2026) Anadolu Halk İnanışlarında Kötü Ruhlar ve Nazar: G. E. White’ın Gözlemleri Üzerine Bir Çeviri ve İnceleme. Turkish Academic Research Review 11 1 85–102.
IEEE
[1]Ş. Işık, “Anadolu Halk İnanışlarında Kötü Ruhlar ve Nazar: G. E. White’ın Gözlemleri Üzerine Bir Çeviri ve İnceleme”, tarr, c. 11, sy 1, ss. 85–102, Mar. 2026, doi: 10.30622/tarr.1850955.
ISNAD
Işık, Şule. “Anadolu Halk İnanışlarında Kötü Ruhlar ve Nazar: G. E. White’ın Gözlemleri Üzerine Bir Çeviri ve İnceleme”. Turkish Academic Research Review 11/1 (01 Mart 2026): 85-102. https://doi.org/10.30622/tarr.1850955.
JAMA
1.Işık Ş. Anadolu Halk İnanışlarında Kötü Ruhlar ve Nazar: G. E. White’ın Gözlemleri Üzerine Bir Çeviri ve İnceleme. tarr. 2026;11:85–102.
MLA
Işık, Şule. “Anadolu Halk İnanışlarında Kötü Ruhlar ve Nazar: G. E. White’ın Gözlemleri Üzerine Bir Çeviri ve İnceleme”. Turkish Academic Research Review, c. 11, sy 1, Mart 2026, ss. 85-102, doi:10.30622/tarr.1850955.
Vancouver
1.Şule Işık. Anadolu Halk İnanışlarında Kötü Ruhlar ve Nazar: G. E. White’ın Gözlemleri Üzerine Bir Çeviri ve İnceleme. tarr. 01 Mart 2026;11(1):85-102. doi:10.30622/tarr.1850955

Turkish Academic Research Review 
Creative Commons Lisansı Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.