Araştırma Makalesi

Müzikle Tedavi: Tarihi, Gelişimi, Bağımlılıklarda Uygulanışı Ve Türkiye’deki Müzik Terapi Uygulamaları

Cilt: 6 Sayı: 2 25 Haziran 2021
PDF İndir
EN TR

Müzikle Tedavi: Tarihi, Gelişimi, Bağımlılıklarda Uygulanışı Ve Türkiye’deki Müzik Terapi Uygulamaları

Öz

İnsanoğlu tarih boyunca müzikten her şekilde yararlanmıştır. Müzik, savaşlarda insana cesaret vermiş, düğünlerde eğlendirmiş, kötü ruhları uzaklaştırmada, inanca göre tanrı ya da tanrılara sesini duyurmada vasıta olarak kullanılmıştır. Müziğin en etkin rolü ise tarih boyunca neredeyse bütün medeniyetlerde şifa maksatlı olmasıdır. Yaklaşık 6000 yıllık bir müzikle tedavi geleneği birikimi olan ve ilk defa hastane ortamında müziği tedavi maksatlı kullanan Türklerdir. Makamların insan üzerindeki etkileri çalışılmış, farklı hastalıklara farklı müzik makamları tedavide uygulanmıştır. Çin, Hint, Mısır gibi birçok medeniyet müziğin şifa gücünü keşfetmiş, ruhsal kaynaklı olduğunu düşündükleri hastalıklarda müziği tedavi amaçlı kullanmışlardır. Bu araştırmada müzik terapilerinin tarihi, gelişimi, metotları, madde ve davranış bağımlılığında tedavideki yeri incelenmiştir. Bu kapsamda müziğin ruh ve sinir hastalıklarının yanında madde bağımlıların tedavisinde de kullanılabilirliği ulaşılabilen yazılı kaynaklar doğrultusunda araştırılmıştır. Türk kültüründe bugün gelinen noktada müzikle terapi konusu ele alınmış, akademik çalışmaların Türk Müziği makam bilgilerine göre yapılıp yapılmadığı irdelenmiştir. Araştırma sonucunda; teknoloji ile birlikte müzikle terapi metodları geliştikçe müziğin tedavide kullanım alanı ve çeşitliliğinin arttığı, müzik terapilerinin madde ve davranışsal bağımlılarda etkin bir rol aldığı ve hastanelerde müzik terapilerini ilk başlatan Türk İslâm medeniyetinin bugün gelinen noktada yetersiz olduğu kanaatine varılmıştır. Müzik terapilerinde kullanılacak müziklerin Türk Müziği formlarından olması ve makamların tedavideki yerini araştırmış olan akademisyenlerden faydalanılması gerektiği önerilmiştir. Çalışmamız nitel çalışmadır ve tarama modeli kullanılmıştır. Evrenimiz; müzik, örneklemimiz; müzik terapileridir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Amat, M. I., Johari, K. S. K., Najib, N. M., Jais, H. M.., Pamidi, S., Mahyuddin and Muhammad Khairi. (2019). “Experience of Recovering Addicts Undergoing The 7 Steps Recovery İn Addiction Program (7-SRA) as an Aftercare Treatment.” Religion: Ş Revista De Ciencias Sociales Y Humanidades. s. 180-188.
  2. Ak, A. Ş. (2013). Avrupa ve Tük İslam Medeniyetinde Müzikle Terapi Tarihi Gelişim ve Uygulamaları. Ötüken Yayınları. İstanbul.
  3. Ak, A. Şahin. (2018). “Türk-İslam Medeniyetinde Müzikle Tedavi”. TÜRKTOB Dergisi. Sayı: 25: 57-61
  4. Andrew G. P. (1962). Music As An Aid In Psychotherapy. Eleventh Book Of Proceedings Of The National Associaton For Music Therapy. (Editor Erwin h. Schneider, ph.d.) Published by the NationalAssociation for Music Therapy. Lawrance, Kansas America. 11: 23-39.
  5. Bektaş, M. (2018). Davranışsal Bağımlılık: Tanımı, Türleri ve Sınıflandırılması. -Bir Kamu Politikası Olarak Bağımlılıkla Mücadele. (Editörler: Hamza Ateş, Ahmet Koçak). Nobel Akademik Yayıncılık. Ankara. s. 147-159.
  6. Biçer, İ., Balçık, P. Y. (2019). “Geleneksel Ve Tamamlayıcı Tıp: Türkiye ve Seçilen Ülkelerinin İncelenmesi”. Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi. 22 (1): 245-257.
  7. Boşnak, Mehmet. Kurt, Akif Hakan. Yaman, S. (2017). “Beynimizin Müzik Fizyolojisi”. KSÜ Tıp Fak Dergisi. 12 (1): 35-44.
  8. Boxberger, R. (1962). Historical Bases for The Use of Music in Therapy. Eleventh Book Of Proceedings Of The National Associaton For Music Therapy. (Editor Erwin h. Schneider, ph.d.) Published by the NationalAssociation for Music Therapy. Lawrance, Kansas America. s. 125-166

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

25 Haziran 2021

Gönderilme Tarihi

9 Mayıs 2021

Kabul Tarihi

16 Mayıs 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 6 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Yıldırım, M. (2021). Müzikle Tedavi: Tarihi, Gelişimi, Bağımlılıklarda Uygulanışı Ve Türkiye’deki Müzik Terapi Uygulamaları. Turkish Academic Research Review, 6(2), 477-497. https://doi.org/10.30622/tarr.935092
AMA
1.Yıldırım M. Müzikle Tedavi: Tarihi, Gelişimi, Bağımlılıklarda Uygulanışı Ve Türkiye’deki Müzik Terapi Uygulamaları. tarr. 2021;6(2):477-497. doi:10.30622/tarr.935092
Chicago
Yıldırım, Mustafa. 2021. “Müzikle Tedavi: Tarihi, Gelişimi, Bağımlılıklarda Uygulanışı Ve Türkiye’deki Müzik Terapi Uygulamaları”. Turkish Academic Research Review 6 (2): 477-97. https://doi.org/10.30622/tarr.935092.
EndNote
Yıldırım M (01 Haziran 2021) Müzikle Tedavi: Tarihi, Gelişimi, Bağımlılıklarda Uygulanışı Ve Türkiye’deki Müzik Terapi Uygulamaları. Turkish Academic Research Review 6 2 477–497.
IEEE
[1]M. Yıldırım, “Müzikle Tedavi: Tarihi, Gelişimi, Bağımlılıklarda Uygulanışı Ve Türkiye’deki Müzik Terapi Uygulamaları”, tarr, c. 6, sy 2, ss. 477–497, Haz. 2021, doi: 10.30622/tarr.935092.
ISNAD
Yıldırım, Mustafa. “Müzikle Tedavi: Tarihi, Gelişimi, Bağımlılıklarda Uygulanışı Ve Türkiye’deki Müzik Terapi Uygulamaları”. Turkish Academic Research Review 6/2 (01 Haziran 2021): 477-497. https://doi.org/10.30622/tarr.935092.
JAMA
1.Yıldırım M. Müzikle Tedavi: Tarihi, Gelişimi, Bağımlılıklarda Uygulanışı Ve Türkiye’deki Müzik Terapi Uygulamaları. tarr. 2021;6:477–497.
MLA
Yıldırım, Mustafa. “Müzikle Tedavi: Tarihi, Gelişimi, Bağımlılıklarda Uygulanışı Ve Türkiye’deki Müzik Terapi Uygulamaları”. Turkish Academic Research Review, c. 6, sy 2, Haziran 2021, ss. 477-9, doi:10.30622/tarr.935092.
Vancouver
1.Mustafa Yıldırım. Müzikle Tedavi: Tarihi, Gelişimi, Bağımlılıklarda Uygulanışı Ve Türkiye’deki Müzik Terapi Uygulamaları. tarr. 01 Haziran 2021;6(2):477-9. doi:10.30622/tarr.935092

Cited By

Turkish Academic Research Review 
Creative Commons Lisansı Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.