Editoryal
BibTex RIS Kaynak Göster

TEKRARLAYAN ENFEKSİYONLAR

Yıl 2020, Cilt: 14 Sayı: 1, 1 - 1, 27.01.2020
https://doi.org/10.12956/tchd.679561

Öz

Çocukların doktora getirilmesine neden olan en önemli nedenlerden biri, tekrarlayan ve kronik enfeksiyonlardır. Bu durum çocuk hekimi için de ayırd edici tanı açısından zorlayıcı bir nedendir. Ancak tekrarlayan enfeksiyonla gönderilen çocukların büyük bir kısmı normaldir. Tekrarlayan enfeksiyonlarla değerlendirilen çocuklarda düşünülmesi gereken diğer nedenler atopik hastalıklar, çeşitli anatomik ve fonksiyonel bozukluklar ve primer ve sekonder immün yetmezliklerdir.
Önceleri primer immün yetmezlik hastalıklarının nadir olduğu düşünülürken son yıllarda yeni tanı yöntemleri sayesinde bunların çok daha sık olduğu anlaşılmaktadır. Tekrarlayan enfeksiyonları olan çoğu çocukta ciddi bir immünite eksikliği çıkmamakla birlikte, primer immün yetmezliklerin erken ve doğru olarak tanı alması, erkenden, hayat kurtarıcı ve en uygun tedavilerin verilebilmesi için çok gerekli olduğundan dolayı araştırılmayı gerekli kılmaktadır.
Bu nedenlerle tekrarlayan enfeksiyonları olan çocuklara yaklaşımda, primer immün yetmezliğin uyarıcı belirti ve bulgularına dikkat ederek medikal hikaye ve fizik muayene alınması primer immün yetmezliklerin yakalanabilmesi için gereklidir. Tekrarlayan enfeksiyonları tanımlarken çocuk hekiminin enfeksiyonların yıllık sayısı kadar ciddiyet, süre, tedaviye direnç, izole edilen mikroorganizma türü kadar bunların beklenmeyen komplikasyonları da önemlidir (1).
Dergimizde yayınlanan Cansever M. ve ark (2) çalışmasında da Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Alerji ve İmmünoloji Bilim Dalında sık enfeksiyon geçirme öyküsü ile gelen hastaların kayıtları geriye dönük olarak değerlendirilerek sık enfeksiyona yol açan risk faktörleri, primer immün yetmezlik uyarı bulgularına da dikkat ederek incelenmiştir.
Yazarlar çalışmanın sonucunda sık enfeksiyon geçiren çocuklarda ayırd edici tanı ve primer immün yetmezliklerin yakalanabilmesi için doğumdan itibaren alınan detaylı bir öykü, fizik muayene ve birincil basamak tarama testlerinin yapılmasının gereğini vurgulayarak çocuk hekimlerinin primer immün yetmezlikler açısından farkındalıklarına katkı sunmaktadırlar.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular İç Hastalıkları
Bölüm Editoryal
Yazarlar

Ayşe Metin Bu kişi benim 0000-0003-2261-4364

Yayımlanma Tarihi 27 Ocak 2020
Gönderilme Tarihi 24 Ocak 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 14 Sayı: 1

Kaynak Göster

Vancouver Metin A. TEKRARLAYAN ENFEKSİYONLAR. Türkiye Çocuk Hast Derg. 2020;14(1):1-.

13548  21005     13550