Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

ENERJİ KAYNAKLARINDA GÜVENLİK SORUNU VE NÜKLEER SANTRALLER: METSAMOR NÜKLEER SANTRALİ ÖRNEĞİ

Yıl 2018, Cilt: 120 Sayı: 236, 215 - 232, 25.10.2018

Öz

Ermenistan’daki Metsamor Nükleer Santrali’nin arz ettiği tehlike, Japonya’da deprem ve tsunami sonucunda meydana gelen ve bir nesli radyoaktif olarak zehirleyen Fukuşima faciasının ardından tekrar gündeme gelmiş, Metsamor’un dünyanın en tehlikeli santrallerinden biri olduğunun farkında olanların endişeleri daha da artmıştır. Bu çalışmanın konusu genel anlamda nükleer enerji üretiminin sakıncalarını ya da Ermenistan’ın yakın coğrafyada nükleer enerji üretimini, sebep olduğu radyasyon ve nükleer atık problemini ele almak değildir. Çalışmanın amacı Ermenistan’ın enerji güvenliğini bahane ederek nükleer enerji üretimini emniyet tedbirleri olmaksızın ve miadını doldurmuş teknolojiyle yapıyor olmasını vurgulamak, Metsamor’un sınırımızda her an patlamaya hazır bir atom bombası niteliği taşıdığına dikkat çekmektir. Ermenistan’ın enerji güvenliğini temin ederken yapması gereken, eskimiş teknolojiyle bulunduğu coğrafyayı tehlikeye atmak yerine, Azerbaycan’ın tarihi topraklarını işgalden ve Türkiye’ye karşı soykırım iddialarından bir an evvel vazgeçerek bölgesel barış, sorunsuz komşuluk ilişkileri ve ekonomik istikrar için somut adımlar atmaktır.

Kaynakça

  • ARAMYAN, Aram: “Uluslararası-Hukuki Açıdan Nükleer Malzemelerin Sivil Amaçlı Kullanımı”, 21. Asır Dergisi, Sayı: 2, Erivan 2013 (АРАМЯН, Арам: Международно - Правовые Аспекты Использования Ядерного Материала В Мирных Целях, 21-й ВЕК, № 2 (27), 2013г.).
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Uluslararası İlişkiler
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Aynura Baghırova

Yayımlanma Tarihi 25 Ekim 2018
Gönderilme Tarihi 27 Eylül 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 120 Sayı: 236

Kaynak Göster

Chicago Baghırova, Aynura. “ENERJİ KAYNAKLARINDA GÜVENLİK SORUNU VE NÜKLEER SANTRALLER: METSAMOR NÜKLEER SANTRALİ ÖRNEĞİ”. Türk Dünyası Araştırmaları 120, sy. 236 (Ekim 2018): 215-32.