Konferans Bildirisi
BibTex RIS Kaynak Göster

AMERİKAN MERKEZİ HABERALMA TEŞKİLATI RAPORLARINA GÖRE KOMÜNİST BULGAR HÜKÜMETLERİNİN TÜRKLERE YÖNELİK POLİTİKALARI (1949-1954)

Yıl 2018, Cilt: 119 Sayı: 235, 125 - 140, 25.08.2018

Öz

Bulgaristan topraklarındaki Türklerin tarihini, kaderini Anadolu’daki Türklerin tarihinden, kaderinden ayrı düşünmek mümkün değildir. Balkanlardaki Türk varlığı yüzlerce yıldır kesintisiz devam etmektedir. Karadeniz’in kuzeyinden gelen farklı Türk boylarının yerleştiği Bulgaristan sahasına XIII. yüzyıldan itibaren Anadolu’dan geçen Türkler yerleşmiş ve buraların Türk va¬tanı olduğunu pekiştirmişlerdir. Ancak önemli bir geçiş güzergâhında yer alan bu topraklar Rus Çarlığı’nın sıcak denizlere inme politikasını müteakip Rusya ile Osmanlı Devleti’nin mücadele sahasına dönüşmüştür. Peş peşe patlak veren savaşlar, milliyetçi politikalarla körüklenen isyanlar sonucunda Bulgaristan 1908 yılında bağımsızlığını ilan etmiştir. Fakat bünyesindeki milyonlarca Türk’ün varlığı yeni kurulan Bulgar Devleti’nin en büyük sorunlarından biri olarak görülmüştür. Önce faşist sonra da komünist ideoloji ile yönetilen Bulgaristan’da hangi rejimin olursa olsun idarecilerin öncelikli hedeflerinden biri Bulgaristan’daki Türk varlığını silmek olmuştur. Türkleri asimile etmek için her türlü propaganda yöntemini deneyen ancak başarılı olamayan idareciler, Türk bilincini ve kimliğini kırabilmek için işkence, haksız ceza gibi insan haklarına aykırı tüm yolları kullanmaktan çekinmemişlerdir. Çalışmamızda bugüne kadar görülmemiş olan Amerikan Merkezi Haber Alma Teşkilatı’nın yayımladığı belgeler ilk defa kullanılarak Türklere yönelik uygulanan insanlık dışı muamelelere yakından bakılacaktır. Maalesef çok uzun yıllar boyunca Türklere baskı ve şiddet uygulanmıştır. Ancak bu çalışma tespit ettiğimiz ve yalnızca 1949-1954 yıllarını kapsayan belgelerden istifade edilerek kaleme alınmıştır. Elbette incelenmesi gereken ve olabildiğince detaylı tetkike muhtaç olan uzun bir dönem araştırılmayı beklemektedir.

Kaynakça

  • AHMETBEYOĞLU, Ali: “Türkistan’dan (Orta Asya) Doğu Avrupa’ya Yapılan Türk Göçleri”, Türkler, Ed. Hasan Celal Güzel - Kemal Çiçek - Salim Koca, C.2, Yeni Türkiye Yayınları, Ankara 2002.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Selcen Özyurt Ulutaş Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 25 Ağustos 2018
Gönderilme Tarihi 20 Haziran 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 119 Sayı: 235

Kaynak Göster

Chicago Özyurt Ulutaş, Selcen. “AMERİKAN MERKEZİ HABERALMA TEŞKİLATI RAPORLARINA GÖRE KOMÜNİST BULGAR HÜKÜMETLERİNİN TÜRKLERE YÖNELİK POLİTİKALARI (1949-1954)”. Türk Dünyası Araştırmaları 119, sy. 235 (Ağustos 2018): 125-40.