Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

İSLAM ÖNCESİ TÜRK TOPLUMUNDA EĞİTİM ARACI OLARAK SPOR

Yıl 2017, Cilt: 117 Sayı: 231, 127 - 136, 16.12.2017

Öz

Hareketli hayat tarzı eski Türk eğitim-öğretim sisteminin en belirleyici un-surlarından biri olmuştur. Sürati, hürriyeti ve hâkimiyeti sembolize eden at ile teknolojiyi ifade eden demir üzerine kurulu eski Türk cemiyetinde hayatın gereği olarak doğuştan ölüme kadar eğitim, kendini yenilemek, zinde ve diri tutmak zaruri hal almıştır. Aileden başlayarak devlete kadar Türk toplum yapısında eğitim-öğretimin temel niteliği; ahlaklı, şahsiyetli, kökünü ve kimliğini bilmek gibi değerler başta olmak üzere töre ile ifade edilen unsurlarla donanmış kalifiye nesiller yetiştirmektir. Eski Türklerde küçük yaşlardan itibaren eğitim ve öğretimde, gelişimde aile yanında Boy önemli rol oynamıştır. Mekân-zaman-sulh temelinde at ve silahla özdeşleşen Türk toplumunda gündelik hayatın tabii bir parçası olarak birçok spor dalı önemli yer bulmuştur. Aksiyonun, dinamizmin yoğun olduğu ve ferdi kabiliyetlerin sergilenmesine imkân tanıyan at yarışları, ok atma yarışları, gök börü oyunu, güreş gibi spor dallarına daha rağbet gösterilmiştir.

Kaynakça

  • AKSOY, İlhan: “Türklerde Aile ve Çocuk Eğitimi”, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, Cilt: 4, Sayı: 16, Kış 2011.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Ali Ahmetbeyoğlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 16 Aralık 2017
Gönderilme Tarihi 26 Ekim 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 117 Sayı: 231

Kaynak Göster

Chicago Ahmetbeyoğlu, Ali. “İSLAM ÖNCESİ TÜRK TOPLUMUNDA EĞİTİM ARACI OLARAK SPOR”. Türk Dünyası Araştırmaları 117, sy. 231 (Aralık 2017): 127-36.