Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

ÖZEL HASTANE ÇALIŞANLARINDA İŞ GÜVENCESİZLİĞİ ALGISI

Yıl 2017, Cilt: 117 Sayı: 230, 61 - 70, 25.10.2017

Öz

Çalışma hayatının ve işletmelerin, küreselleşme, ekonomik krizler ve artan rekabetin etkisiyle beraber önemli değişimlere uğraması, çalışanların işsizlik tehlikesiyle karşı karşıya kalmasına ve iş güvencesinde düşüşlere neden olmuştur. Bu araştırma ile özel hastane çalışanlarının iş güvencesizliği algı düzeyinin belirlenmesi ve bu algı düzeyinin demografik özelliklere göre farklılık gösterip göstermediğinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Araştırma, Mayıs 2017 - Haziran 2017 arasında Yalova’da hizmet sunan özel bir hastanede ve bağlı kuruluşlarında gerçekleştirilmiştir. Veri toplamak için anket yöntemi kullanılmış olup; 147 anket formu toplanmıştır. Araştırma sonucunda katılımcıların iş güvencesizliği algısının genel olarak düşük olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu sonuç özel hastaneler açısından istenilen bir sonuçtur. Yine araştırma sonucunda iş güvencesizliği algı düzeyinin, katılımcıların cinsiyetine, yaşına, eğitim durumuna ve medeni durumuna göre istatistiksel olarak farklılık göstermediği, hastanedeki çalışma süresine göre farklılık gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. İş güvencesizliği algısının hem çalışanlar hem de kurumlar açısından birçok konuya doğrudan etki ettiği düşünüldüğünde hastane yönetimlerinin çalışanlara iş güvencesi konusunda bazı taahhütler vermesi ve çalışanlarla gerekli psikolojik bağın kurulması yönünde çalışmalar yapması; ayrıca belirli aralıklarla iş güvencesi algısının ölçülmesi ve bu doğrultuda gerekli iyileştirmelerin yapılması da önerilmektedir.
.

Kaynakça

  • ADEWALE, A. Adekiya: “Perceived Job Insecurity: Its Individual, Organisational and Societal Effects”, European Scientific Journal, Vol: 1, December 2015, s. 100-118
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular İşletme
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Onur Yüksel Bu kişi benim

Serkan Deniz Bu kişi benim

Mesut Çimen Bu kişi benim

Beyza Koç Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 25 Ekim 2017
Gönderilme Tarihi 6 Ekim 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 117 Sayı: 230

Kaynak Göster

Chicago Yüksel, Onur, Serkan Deniz, Mesut Çimen, ve Beyza Koç. “ÖZEL HASTANE ÇALIŞANLARINDA İŞ GÜVENCESİZLİĞİ ALGISI”. Türk Dünyası Araştırmaları 117, sy. 230 (Ekim 2017): 61-70.