Günümüzde insan beslenmesinde oldukça önemli olan tahıllardan elde edilen suyun sağlık amaçlı tüketimi giderek yaygınlaşmaktadır. Bu amaçla çeşitli bitki ekstraktları kullanılmaktadır. Topraksız tarım teknikleri uzun süredir bitki yetiştirme ortamı olarak kullanılmaktadır. Topraksız tarım sistemlerinden substrat kültüründe bitkiler organik (turba, kağıt vb.), inorganik (kum, vermikülit vb.) veya sentetik (poliüretan köpük vb.) materyallerde yetiştirilmektedir. Çalışmamızda hidroponik ortamda yetiştirilen arpa, buğday ve yulaf çim sularının tıbbi ve aromatik bitkilerin tohum fizyolojisi üzerine etkileri araştırılmıştır. Petri kaplarına konulan tıbbi ve aromatik bitki tohumları in vitro koşullarda çimlendirilmiştir. Tohumlara 10 ml su (kontrol), arpa çim suyu, buğday çim suyu ve yulaf çim suyu uygulanmıştır. Deneme tesadüf parselleri faktöryel deneme desenine göre yürütülmüştür. Denemede 140 adet petri kutusu kullanılmış ve tohumların çimlenme fizyolojisi ile kök ve gövde uzunlukları belirlenmiştir. Araştırma sonucunda çim suyu uygulamalarının çimlenme fizyolojisi ile kök ve gövde uzunluklarını olumsuz etkilediği belirlenmiştir.
Today, the consumption of water obtained from cereals, which is very important in human nutrition, for health purposes is becoming increasingly common. Various plant extracts are used for this purpose. Soilless farming techniques have long been used as a plant growing medium. In the substrate culture of soilless farming systems, plants are grown in organic (peat, paper, etc.), inorganic (sand, vermiculite, etc.) or synthetic (polyurethane foam, etc.) materials. In our study, the effects of barley, wheat and oat grass juices grown in hydroponic conditions on the seed physiology of medicinal and aromatic plants were investigated. Medicinal and aromatic plant seeds placed in petri dishes were germinated in vitro. 10 ml of water (control), barley grass juice, wheatgrass juice and oat grass juice were applied to the seeds. The experiment was carried out according to the randomized plots factorial design. In the experiment, 140 petri dishes were used and the germination physiology and root and stem lengths of the seeds were determined. As a result of the research, it was determined that grass water applications negatively affected germination physiology and root and stem lengths.
Barley Wheat Oat Hydroponic environment Root and stem length
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Veteriner Bilimleri (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 27 Eylül 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 27 Eylül 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.