Araştırma,
kıraç koşullarda güzlük (zamanında ve geç ekim) ve yazlık olarak ekilen
buğdayın verim ve bazı kalite özelliklerinin karşılaştırılması amacıyla 2017-18
vejetasyon döneminde Isparta kıraç koşullarında yürütülmüştür. Deneme Tesadüf
Bloklarında Bölünmüş Parseller Deneme Desenine göre üç tekerrürlü olarak ana
parsellere ekim zamanları ve alt parsellere buğday çeşitleri gelecek şekilde
kurulmuştur. Alternatif tabiatlı Koç-2015, Seki, Ziyabey-98, Meta-2002 ve
Tosunbey ekmeklik buğday çeşitler kullanılmıştır.
Tane
verimi, protein oranı, yaş gluten oran, çıkış oranı ve canlı kalma oranı
bakımından ekim zamanları arasındaki fark istatistiksel olarak önemli (P≤0.05
ve P≤0.01) olmuştur. Güzlük ekimlerde elde edilen tane verimi yazlık ekimden
daha yüksek olmuştur. Buna karşın, protein oranı ve yaş gluten oranı ise yazlık
ekimde güzlük ekimlerden daha yüksek olduğu belirlenmiştir.
En
yüksek tane verimi güzlük zamanında ekimde (300,1 kg/da) belirlenmiş, bunu
güzlük geç ekim (261,7 kg/da) takip etmiş, en düşük yazlık ekimde (234,1 kg/da)
elde edilmiştir. Çeşitler karşılaştırıldığında, tane verimi 246,7 kg/da
(Tosunbey) ile 286,5 kg/da (Meta-2002) arasında değişmiştir.
Sonuç
olarak, Isparta koşullarında güzlük ekimler için buğdayın Ekim ayının ortasında
ekilmesi, çeşitler arasında ise kışlık ekimlerde Meta-2002 ve Ziyabey-98
çeşitleri, yazlık olarak ise Meta-2002, Koç-2015 ve Ziyabey-98 çeşitleri
önerilmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 8 Sayı: 1 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.