With the Industrial Revolution, which started in the second half of the 19th century, the consumption and pollution of natural resources increased at a great pace compared to previous centuries. The unconscious use of water resources, which are among the natural elements, has made it necessary to carry out studies in the field of savings and sustainability. As a result of the studies, it has been determined how much water is used in the stages from the production of commodities to the production of commodities and the concept of water footprint has been introduced. The decrease in usable water resources negatively affects sustainability. Water is extremely important not only for food safety and hygiene, but also for nutrition. A lot of water is used in the kitchen for both food production and cleaning. In this study, the water footprints of the products used in the patisserie, which is a part of the kitchen, were determined, how much water was consumed to produce one portion of the product was calculated through the recipes taken from the business, and the water footprint of the product was tried to be determined. According to the data obtained, it was revealed that the products with the lowest water footprint in the patisserie were salty and sweet cookie types, while the products with the highest water footprint were chocolate products such as crispy bowl and chocolate mousse. At the same time, it was determined how much water was used for cleaning in the selected patisserie and suggestions were made to businesses to save water.
19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren başlayan Sanayi Devrimi’yle birlikte doğal kaynakların tüketimi ve kirlenmesi önceki yüzyıllara oranla büyük bir hızda artmıştır. Doğal unsurlar arasında yer alan su kaynaklarının bilinçsiz kullanımı tasarruf ve sürdürülebilirlik alanında çalışmaların yapılmasını zorunlu kılmış, çalışmalar sonucunda metaların üretimine kadar geçen aşamalarda ne kadar su kullanıldığı tespit edilmiş ve su ayak izi kavramı ortaya konulmuştur. Kullanılabilir su kaynaklarının azalması sürdürülebilirliği olumsuz yönde etkilemektedir. Su, sadece gıda güvenliği ve hijyen için değil aynı zamanda beslenme açısından da son derece önemli bir yere sahiptir. Mutfakta gerek yiyecek üretimi gerekse temizlik için bol miktarda su kullanılmaktadır. Bu çalışmada mutfağın bir bölümü olan pastanede kullanılan ürünlerin su ayak izleri tespit edilmiş, işletmeden alınan reçeteler aracılığıyla bir porsiyon ürünün üretilmesi için ne kadar su tüketildiği hesaplanmış ve ürünün su ayak izi tespit edilmeye çalışılmıştır. Elde edilen verilere göre pastanedeki en düşük su ayak izine sahip ürünlerin tuzlu ve tatlı kurabiye çeşitleri, en yüksek su ayak izine sahip ürünlerin ise çikolatalı ürünler olan çıtır bowl ve çikolatalı mousse olduğu ortaya konulmuştur. Aynı zamanda seçilen pastanedeki temizlik için ne kadar su kullanıldığı tespit edilmiş ve işletmelere su tasarrufuna yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sürdürülebilir Turizm |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 25 Aralık 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 28 Aralık 2023 |
Gönderilme Tarihi | 21 Eylül 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 |