Türkler Orta
Asya’dan göç ederken gittikleri yerlere geleneklerini de götürmüşlerdir.
Anadolu’ya yerleşen Türkler, eski beslenme alışkanlıklarını muhafaza etmekle
birlikte, yeni yemek kültürleriyle de karşılaşmış ve bunlardan
etkilenmişlerdir. Selçuklu ve Osmanlı devletlerinin imparatorluk
özelliklerinden dolayı pek çok farklı etnik ve dini grubu bünyesinde
bulundurmuş olmaları Türk Mutfağı’nın zenginliğini sağlayan önemli unsurlardır.
Yaygın görüşe göre Türk Mutfağı, dünyanın en iyi mutfaklarından birisidir. Sentez
bir özellik taşıyan modern Türk Mutfağı’nın beslendiği kaynakların
belirlenebilmesi için, Türkler’in Orta Asya’dan Anadolu’ya kadar uzanan
yolculuğunun aydınlatılması gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı Türk Mutfağı’nın
geçirdiği tarihsel süreçler üzerine yapılmış olan çalışmaları inceleyerek modern
Türk Mutfağı’nın daha iyi anlaşılabilmesine katkıda bulunmaktır. Ayrıca, bu
süreç içerisinde unutulan yemek kültürünün ortaya çıkarılarak kültürel belleğin
tazelenmesine katkıda bulunmak da çalışmanın bir diğer amacıdır. Çalışmanın
amaçlarını sağlayabilmek için konuyla ilgili yazın derinlemesine taranarak
incelenmiştir. Çalışmanın sonucunda modern Türk Mutfağı’nın beslendiği
kaynaklar incelenmiş olup, tarihsel süreç içerisinde zamanla tamamen veya
kısmen unutulmuş olan bazı yemek ve mutfak uygulamaları belirlenmiştir.
Unutulan yemek ve mutfak uygulamalarının yeniden canlandırılması ile Türk
Mutfağı’nın zenginliğinin daha iyi yansıtılacağı düşünülmektedir.
Orta Asya Türk Mutfağı Selçuklu Mutfağı Osmanlı Saray Mutfağı Türk Mutfağı
While the Turks emigrated from Central Asia, they also
took their traditions to wherever they go. After Turks settled in Anatolia,
they preserved their old eating habits and were also affected by new cuisine
cultures. The imperial characteristics of the Seljuk and Ottoman states, which
have many different ethnic and religious groups, are important elements of the richness
of the Turkish Cuisine. According to the popular belief, Turkish Cuisine is one
of the best cuisines in the world. In order to determine the sources that fed
the modern Turkish Cuisine, which has a synthesis characteristic, it is
necessary to illuminate the journey of Turks from Central Asia to Anatolia. The
aim of this study is to contribute to the better understanding of the modern
Turkish Cuisine by examining the studies on the historical processes of the
Turkish Cuisine. In addition, it is another purpose of the study to contribute to
the refreshing of the cultural memory by uncovering the forgotten food culture
during this process. In order to provide the objectives of the study, the
related literature has been examined in depth. As a result of the study, the
sources that feed modern Turkish Cuisine were examined and some food or
culinary applications which have been completely or partially forgotten in the
historical process were determined. It is thought that the richness of Turkish
Cuisine will be reflected better by the revitalization of forgotten food and
culinary applications.
Turkish Cuisine Ottoman Cuisine Seljukian Cuisine Central Asian Turkish Cuisine
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 5 Temmuz 2018 |
Gönderilme Tarihi | 19 Aralık 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 3 Sayı: 1 |