Kırsal Turizm Çekiciliği Olarak Lavanta ve Kastamonu’nun Lavanta Turizmi Potansiyeli
Yıl 2021,
Cilt: 6 Sayı: 1, 72 - 89, 28.06.2021
Sercan Aytuğar
,
Aydoğan Aydoğdu
Öz
Günümüzde kişilerin farklı bir turizm destinasyonu arayışları ve mevcut kitle turizmi dışında alternatif turizm türlerine yönelimleri gözlemlenmektedir. Bu doğrultuda kırsal turizm potansiyeline sahip bölgeler değer kazanarak bir destinasyon unsuru haline gelmiştir. Çalışma kapsamında sahip olduğu kırsal turizm potansiyeli, coğrafi özellikleri ve kültürel varlıkları ile Karadeniz bölgesinde bulunan Kastamonu ili seçilmiştir. Araştırma kapsamında bölgenin lavanta tarımına uygunluğu amacıyla topoğrafik, iklim ve coğrafi özellikleri değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular ile lavanta tarımı için son derece uygun coğrafi özellikler taşıdığı belirlenmiştir. Bu doğrultuda lavantanın turizm ile birleştirilmesi ile bölge için bir çekicilik unsuru olarak kullanılabilirliği araştırma konusunu oluşturmuştur. Bu amaç doğrultusunda nitel araştırma yöntemlerinden Tarama modeli işe koşulmuştur. çalışmada ilk olarak ilgili konu hakkında literatür bilgileri verilmiş ve kırsal turizm kavramları ele alınmıştır. Sonrasında Kastamonu ili Coğrafi özellikleri ve kırsal turizm potansiyeline ilişkin bilgilere değinilmiştir. Son olarak Kastamonu’nun lavanta turizmini bir çekicilik unsuru olarak kullanılabilirliği konusu ele alınmıştır.
Kaynakça
- Akça, H. (2004). Dünyada ve Türkiye’de Kırsal Turizm. Standart Dergisi, 65.
- Aslan, G. (2018). Kırsal Turizmde Girişimcilik: Isparta İli Örneği. Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Isparta.
- Aslancan, H., ve Sarıbaş, R. (2011). Lavanta Yetiştiriciliği. Meyvecilik Araştırma Enstitüsü, Müdürlüğü Yayın No: 41
- Aydın, O. (2012). AB'de Kırsal Turizmde İlk 5 Ülke ve Türkiye'de Kırsal Turizm. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 2012(2), 39-46.
- Aydoğdu, A. (2018). Kastamonu Örneğiyle Kırsal Turizm. Ankara: Detay Yayıncılık.
- Aydoğdu, A., Koç, Y. Z., ve Koç, D. E. (2018). Yerli Ziyaretçilerin Ilgaz Dağı Destinasyonunu Tekrar Ziyaret Etme Niyetleri Üzerine Bir Araştırma. Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 8(1), 207-226.
- Başaran, N. (2017). Bringing Lavander to Economy in Rural Development and Rural Tourism Scope. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, 10(1),47-49.
- Bilgiç, F., ve Şen Demir, Ş., & Büyük İşler, D. (2016). Alternatif Turizmde Yeni Bir Saha: Lavanta Bahçeleri. 17. Ulusal Turizm Kongresi Akademi Sektör Buluşması, 613-619. 20-23 Ekim, Muğla: Detay Yayıncılık.
- Bollukcu, P. (2014). Peyzaj Planlama ve Kırsal Kalkınma İlişkisi: Bartın-Arıt Çayı Havzası Örneği. Doktora Tezi, Bartın Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Bartın.
- Bozok, D. ve Karaman, R. (2018). Isparta Lavantasının Kırsal Turizm Kapsamında Swot Analizi Yöntemiyle Değerlendirilmesi: Kuyucak Köyü Örneği. International Journal of Social and Economic Sciences, 8(2), 27-33.
- Bramwell, B., ve Lane, B. (1994). Rural tourism and sustainable rural development. Proceedings of the Second International School in Rural Development, 28 June-9 July 1993, University College, Galway, Ireland. Journal of Sustainable Tourism (United Kingdom).
- Çeken H. (2003). Küreselleşme, Yabancı Sermaye ve Türkiye Turizmi. Sakarya: Değişim Yayıncılık.
- Çeken, H., Dalgın, T., ve Çakır, N. (2012). Bir Alternatif Turizm Türü Olarak Kırsal Turizmin Gelişimini Etkileyen Faktörler ve Kırsal Turizmin Etkileri. International Journal of Social and Economic Sciences, 2(2), 11-16.
- Çeken, H., Karadağ, L., ve Dalgın, T. (2007). Kırsal Kalkınmada Yeni Bir Yaklaşım Kırsal Turizm ve Türkiye’ye Yönelik Teorik Bir Çalışma. Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 8(1), 1-14.
- Esengül, K. (2005). Kırsal Kalkınmada Yeni Bir Yaklaşım Kırsal Turizm. T.C. Sivas Belediye Başkanlığı Sivas Kaplıcaları ve Turizm Potansiyeli Sempozyumu, 168-171.
- Greffe, X. (1994). Is rural tourism a lever for economic and social development?. Journal of Sustainable Tourism, 2(1-2), 22-40.
- İbret, Ü. B. (2018). Kastamonu İlinin Coğrafi Özellikleri- Geographical Features of Kastamonu (Turkey). 81 İlde Kültür ve Şehir-KASTAMONU, 16-25, Kastamonu Valiliği.
- Kara, N., ve Baydar, H. (2011). Türkiye’de Lavanta Üretim Merkezi Olan Isparta İli Kuyucak Yöresi Lavantalarının (Lavandula X İntermedia Emeric Ex Loisel.) Uçucu Yağ Özellikleri. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 25(4), 42-46.
- Karasar, N. (2005). Bilimsel Araştırma Metodu. Ankara: Hacettepe Taş Kitapçılık.
- Kastamonu Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 2018 Yılı Çalışma Raporu
- Kiper, T. (2006). Safranbolu Yörükköyü Peyzaj Potansiyelinin Kırsal Turizm Açısından Değerlendirilmesi. Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
- Kuter, N., ve Ünal, H. E. (2013). Kırsal Kalkınmada Kırsal Turizmin Önemi. Journal of Forestry Faculty of Kastamonu University, 13(2).
- Nilsson, P. A. (2002). Staying On Farms: An İdeological Background. Annals of Tourism Research, 29(1), 7-24.
- Oktay, K., İşlek, E., ve Yaşar, U. (2016). Kastamonu’da Doğa Turizmi Potansiyelinin Değerlendirilmesi. Turkish Journal of Scientific Reviews, 9(2), 47-54.
- Ongun, U. (2017). Değişen Turistik Eğilimlere Bir Cevap: Kırsal Turizm ve Türkiye Uygulamaları. Kesit Akademi Dergisi, 9(9), 131-143.
- Ongun, U., ve Türkoğlu, M. (2016). Isparta İli Turizm Potansiyelinin Değerlendirilmesine Yönelik Teorik Bir Çalışma. Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 6(1), 145-161.
- Ongun, U., Gövder, B., ve Kösekahyaoğlu, L. (2018). Kırsal Turizm Kapsamında Yerel Halkın Beklentileri: Isparta Kuyucak Lavanta Vadisi Örneği. Turar Turizm ve Araştırma Dergisi, 7(2), 43-58.
- Öztürk, A. S. (2010). Antalya Körfezi Batısında Kırsal Turizm: Potansiyel ve Geliştirme Stratejisi. Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.
- Pamukçu, H., Aydoğdu, A., Gemici, E., ve Samgar, B. (2015). Kırsal Turizm Etkinlikleri Tür ve Sınıflandırma. Doğu Karadeniz Bölgesi Sürdürülebilir Turizm Kongresi, 14-16.
- Polat, S., ve Batman, O. (2010). Efsanelerin Turistik Çekicilik Üzerine Etkileri: Profesyonel Turist Rehberlerine Yönelik Bir Araştırma. Social Sciences, 5(4) , 367-395.
- Soykan, F. (1999). Doğal Çevre ve Kırsal Kültürle Bütünleşen Bir Turizm Türü: Kırsal Turizm. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 10(1), 67-75.
- Soykan, F. (2002). Kırsal Turizmin Sosyo-Ekonomik Etkileri ve Türkiye. Türkiye Dağları I. Ulusal Sempozyumu, 25-27.
- Soykan, F. (2003). Kırsal Turizm ve Türkiye Turizmi İçin Önemi. Ege Coğrafya Dergisi, 12(1).
- Soykan, F. (2004). Kırsal Alanların Turizm Potansiyelinin Saptanması ve Şirince Köyü’ne (İzmir) Uygulanması. İzmir: Ege Üniversitesi Basımevi.
- Soykan, F. (2006). Avrupa’da Kırsal Turizme Bakış Kazanılan Deneyim, II. Balıkesir Ulusal Turizm Kongresi, 20-22.
- Şahin, K., ve Yılmaz, A. (2009). Samsun İlinde Doğal Kaynaklara Dayalı Turizm Arzı ve Planlanması. Journal of International Social Research, 2(7).
- Tarhan, Y. (2020). Kırsal Kalkınma Kapsamında Lavanta Tarımı-Ekoturizm İlişkisi: Isparta İli Kuyucak Köyü Örneği. Yüksek Lisans Tezi, Bartın Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Bartın.
- Tekli, C., ve Yılmaz, G. Ö. (2019). Gördes’ İn Kırsal Turizm Potansiyelinin Swot Analizi ile Değerlendirilmesi. C (IRTAD) E-ISSN: 2602-4462, 3(2), 41-47.
- Uçar, M., Çeken, H., ve Ökten, Ş. (2010). Kırsal turizm ve kırsal kalkınma: Fethiye örneği. Detay Yayınları.
- Ukav, İ. (2014). Adıyaman İlinde Kırsal Turizm Potansiyeli ve Geliştirme Fırsatları. Electronic Journal of Social Sciences, 13(51).
- Ulusal Kırsal Kalkınma Stratejisi, 2014-2020
- URL-1: kastamonu.ktb.gov.tr, erişim tarihi 19.12.2020
- URL-2: https://tr.climate-data.org/asya/tuerkiye/kastamonu/kastamonu-265, erişim tarihi 19.12.2020
- URL-3: (2020). http://www.tarimkutuphanesi.com/lavanta_yetistiriciligi__00314.html, Erişim Tarihi: 01.01.2021
- URL-4: Stoykova I. (2017). https://bntnews.bg/bg/a/triumfalnoto-zavrshchane-na-lavandulata-v-blgariya, Erişim Tarihi: 01.01.2021
- URL-5: Dünyayı Ele Geçiren Bulgar Lavanta (2019). https://www.webcafe.bg/id_1769139282, Erişim Tarihi: 01.01.2021
- URL-6: http://balkanitas.com/pages/lavender/, Erişim Tarihi: 03.01.2021
- URL-7: Lavantanın Tarihçesi (2019). http://www.turqiem.com/yurtdisiturlar/lavanta-zamani-guneyfransa-2018, Erişim Tarihi: 01.01.2021
- URL-8: https://gezzio.com/guney-fransa-lavanta-provence-koyleri/, Erişim Tarihi: 03.01.2021
- URL-9: Madrid'den Kaçış (2016). https://www.madridcoolblog.com/2016/07/escapada-desde-madrid-los-campos-de-lavanda-de-brihuega/, Erişim Tarihi: 01.01.2021
- URL-10: https://www.joseramos.com/portfolio-image/fleeting-beauty/, Erişim Tarihi: 03.01.2021
- URL-11: Isparta Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü (2016), https://isparta.tarimorman.gov.tr/, Erişim Tarihi:20.12.2020
- URL-12: https://isparta.ktb.gov.tr, erişim tarihi 01.01.2021
- Yıldırım C. (1966). Eğitimde Araştırma Metotları. Ankara: Akyıldız Matbaası.
- Zengin, B., Koç, D. E., ve Ulama, Ş. (2019). Kastamonu İlinin Doğa Turizmi Potansiyelinin Alternatif Turizm Kapsamında Değerlendirilmesi. Safran Kültür ve Turizm Araştırmaları Dergisi, 2(2), 251-274.