Bu çalışmada, Kahramanmaraş ilinde
dondurma sanayisinin üretim ve işgücü yapıları, pazarlama, gıda güvenliği ve
işletmelerin genel ve çevresel yapılarıyla ilgili konumları araştırılmıştır.
Araştırma bulgularına göre, incelenen dondurma işletmelerinin %50’sinin son 10
yıldır faaliyette oldukları, işletmelerin kapasite kullanım oranının %35 olduğu
belirlenmiştir. İşletme yöneticilerinin %70’inin gıda güvenliği konusunda
herhangi bir eğitim hizmetinden yararlanmadıkları, işletmelerin %70’inde
çalışanların portör muayenesinin düzenli bir şekilde yapıldığı ve işletmelerin
%50’sinin bir laboratuvara sahip olduğu tespit edilmiştir. Süt temininde
karşılaşılan en önemli problemlerin; sütün işletmeye ulaşıncaya kadar bozulması
ve süte hile (süte su katılması, soda katılması, sahlep katılması v.b.)
karıştırılması olduğu belirlenmiştir. İşletmelerin pazarlama konusunda başta
piyasada haksız rekabet olmak üzere, iyi bir pazarlama faaliyetinin olmaması,
tahsilâtın zamanında yapılamaması ve marka bilinirliklerinin yeterli olmaması
gibi sorunlarla karşılaştıkları belirlenmiştir. Dondurma sektöründe, incelenen
işletmeler arasında rekabetin yoğun olduğu ve bu rekabetin de ağırlıklı olarak
fiyatta yoğunlaştığı ve pazarlamanın da etkili olduğu belirlenmiştir.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 2 Sayı: 2 |