Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Samsun İli Atakum İlçesindeki Hanehalklarının Kestane Satın Alma ve Tüketim Davranışları

Yıl 2022, Cilt: 8 Sayı: 1, 38 - 43, 28.06.2022

Öz

Kestane, dünyanın birçok bölgesinde yetiştiriciliği yapılan ve insan sağlığına birçok faydası bulunan önemli bir bitkidir. Çalışmanın amacı, hanehalklarının kestane satın alma ve tüketim davranışlarının ortaya konulmasıdır. Araştırmanın birincil verileri, Samsun ili Atakum ilçesindeki hanehalkları arasından gayeli örnekleme yöntemine göre rastgele seçilen 138 kişi ile yapılan yüz yüze anketlerden elde edilmiştir. Araştırmada hanehalklarının kestane satın alırken öncelikli olarak tazeliğine, lezzetine, hijyenik ortamlarda satılmasına ve kabuğunun kolay soyulmasına önem verdikleri tespit edilmiştir. Hanehalklarının yıllık ortalama kestane tüketimleri 3.23 kg olup, kestane harcaması hanehalklarının toplam gıda harcamalarının yalnızca %0.46’sını oluşturmaktadır. Araştırmada kestane tüketimi ile hanehalkı temsilcilerinin yaşı ve cinsiyeti arasında istatistiki olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Daha yaşlı olanlar gençlere göre, erkek hanehalkı temsilcileri ise kadınlara göre daha fazla kestane tüketmektedirler. Kestaneyle ilgili en önemli problemler ise kestane iç çürüklüğü, kurt ve böcek zararlarıdır. Kestane tüketimini artırmak için tüketicilerin kestane talebinde dikkat ettikleri hususlara göre üretim ve pazarlama süreci yürütülmelidir.

Kaynakça

  • Akilli, S., Katircioğlu, Y. Z. ve Maden, S. (2011). Biological control of chestnut canker, caused by Cryphonectria parasitica, by antagonistic organisms and hypovirulent isolates. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 35(5), 515-523.
  • Atasoy, E. ve Altingoz, U.Y. (2011). The importance of chestnut and production in Turkey and world. Journal of Geography, 1(22), 1-13.
  • Başer, U. ve Bozoğlu, M. (2020). Chestnut blight and technical efficiency in chestnut production: Case study of Aydin Province, Turkey. Scientia Horticulturae, 263, 109048.
  • Bozoglu, M., Baser, U., Eroglu, N. A. ve Topuz, B. K. (2020). Comparative analysis of cost and profitability in the irrigated and non-irrigated chestnut farming: Case of Aydin Province, Turkey. Erwerbs-Obstbau, 62(1), 21-27.
  • Başer, U., Bozoğlu, M., Eroğlu, N.A. ve Topuz, B.K. (2018). Forecasting chestnut production and export of Turkey using ARIMA model. Turkish Journal of Forecasting, 2(2), 27-33.
  • Bozoğlu M, Başer U, Alhas Eroğlu N ve Kılıç Topuz B. (2018). Developments in the chestnut market of Turkey. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, 22(1): 19-25
  • Cernusca M. M., Aguilar X.F. and Gold, M.A. (2012) Post-purchase evaluation of U.S. consumers’ preferences for chestnuts. Agroforest Syst, 86:355–364.
  • Erdoğan, G. İ. (2019). Kestaneli süt üretimi ve kestaneli sütün özelliklerinin araştırılması. Bursa Teknik Üniversitesi. Gıda Mühendisliği, Yüksek Lisans Tezi, Bursa.
  • Fang, M., Lizotte, E. and Malone, T. (2019). A hard nut to crack: identifying factors relevant to chestnut consumption. Journal of Food Distribution Research, 50(856-2020-135), 27-47.
  • Freitas, T. R., Santos, J. A., Silva, A. P. and Fraga, H. (2021). Influence of climate change on chestnut trees: A review. Plants, 10 (7), 1463.
  • IndexBox, (2018). World Chestnut Market Report. Analysis and forecast to 2025. Publisher IndexBox, Inc.
  • İnkaya, A. N. (2008). Bisküvi üretiminde kestane kullanım olanaklarının araştırılması, Uludağ Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Bursa.
  • Massantini, R., Moscetti, R. and Frangipane, M. T. (2021). Evaluating progress of chestnut quality: A review of recent developments. Trends in Food Science & Technology, 113, 245-254.
  • Ribeiro, M. I., Fernandes, A. and Cabo, P. (2019). Portuguese consumer: attitude and behavior towards consumption of chestnuts. XII Congreso de Economía Agraria (527-529).
  • Rigling, D. and Prospero, S. (2018). Cryphonectria parasitica, the causal agent of chestnut blight: invasion history, population biology and disease control. Molecular Plant Pathology, 19(1), 7-20.
  • Serdar, Ü., Akyüz, B., Ceyhan, V., Hazneci, K., Mert, C., Er, E. ve Uylaşer, V. (2018). Horticultural characteristics of chestnut growing in turkey. Erwerbs-Obstbau, 60(3), 239-245.
  • Soylu, A. (2009). The development of chestnut industry of Turkey in the last half century. I. European Congress on Chestnut-Castanea (505-510).
  • Tziros, G. T., Nakopoulou, Z. G. and Diamandis, S. (2015). Cryphonectria parasitica, the chestnut blight fungus, causes cankers on quercus frainetto in Greece. Australasian Plant Disease Notes, 10(1), 1-4.

Households’ Chestnut Purchase and Consumption Behaviors in Atakum District of Samsun Province

Yıl 2022, Cilt: 8 Sayı: 1, 38 - 43, 28.06.2022

Öz

Chestnut is an important crop grown in many countries of the world and has many benefits for human health. The aim of the study was to reveal the households’ chestnut purchase and consumption behaviors. The primary data of the research were obtained from face-to-face surveys conducted with 138 household representatives randomly selected in the Atakum district of Samsun province. In the research, households pay attention to the freshness, taste, sale of chestnuts in hygienic environments and easy peeling of chestnuts. The average annual chestnut consumption of the households was 3.23 kg and their chestnut spending constituted only 0.46% of the total food expenditures of households. There was a statistically significant relationship between the households’ chestnut consumption and the age and gender of household representatives. The older householders consume more chestnuts than the younger one, and male household representatives consume more chestnuts than women household representatives. The most important problems for chestnuts were determined as chestnut internal rot, worm and insect damage. To increase the chestnut consumption, the production and marketing process should be carried out according to the consumers' attention to the chestnut demand.

Kaynakça

  • Akilli, S., Katircioğlu, Y. Z. ve Maden, S. (2011). Biological control of chestnut canker, caused by Cryphonectria parasitica, by antagonistic organisms and hypovirulent isolates. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 35(5), 515-523.
  • Atasoy, E. ve Altingoz, U.Y. (2011). The importance of chestnut and production in Turkey and world. Journal of Geography, 1(22), 1-13.
  • Başer, U. ve Bozoğlu, M. (2020). Chestnut blight and technical efficiency in chestnut production: Case study of Aydin Province, Turkey. Scientia Horticulturae, 263, 109048.
  • Bozoglu, M., Baser, U., Eroglu, N. A. ve Topuz, B. K. (2020). Comparative analysis of cost and profitability in the irrigated and non-irrigated chestnut farming: Case of Aydin Province, Turkey. Erwerbs-Obstbau, 62(1), 21-27.
  • Başer, U., Bozoğlu, M., Eroğlu, N.A. ve Topuz, B.K. (2018). Forecasting chestnut production and export of Turkey using ARIMA model. Turkish Journal of Forecasting, 2(2), 27-33.
  • Bozoğlu M, Başer U, Alhas Eroğlu N ve Kılıç Topuz B. (2018). Developments in the chestnut market of Turkey. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, 22(1): 19-25
  • Cernusca M. M., Aguilar X.F. and Gold, M.A. (2012) Post-purchase evaluation of U.S. consumers’ preferences for chestnuts. Agroforest Syst, 86:355–364.
  • Erdoğan, G. İ. (2019). Kestaneli süt üretimi ve kestaneli sütün özelliklerinin araştırılması. Bursa Teknik Üniversitesi. Gıda Mühendisliği, Yüksek Lisans Tezi, Bursa.
  • Fang, M., Lizotte, E. and Malone, T. (2019). A hard nut to crack: identifying factors relevant to chestnut consumption. Journal of Food Distribution Research, 50(856-2020-135), 27-47.
  • Freitas, T. R., Santos, J. A., Silva, A. P. and Fraga, H. (2021). Influence of climate change on chestnut trees: A review. Plants, 10 (7), 1463.
  • IndexBox, (2018). World Chestnut Market Report. Analysis and forecast to 2025. Publisher IndexBox, Inc.
  • İnkaya, A. N. (2008). Bisküvi üretiminde kestane kullanım olanaklarının araştırılması, Uludağ Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Bursa.
  • Massantini, R., Moscetti, R. and Frangipane, M. T. (2021). Evaluating progress of chestnut quality: A review of recent developments. Trends in Food Science & Technology, 113, 245-254.
  • Ribeiro, M. I., Fernandes, A. and Cabo, P. (2019). Portuguese consumer: attitude and behavior towards consumption of chestnuts. XII Congreso de Economía Agraria (527-529).
  • Rigling, D. and Prospero, S. (2018). Cryphonectria parasitica, the causal agent of chestnut blight: invasion history, population biology and disease control. Molecular Plant Pathology, 19(1), 7-20.
  • Serdar, Ü., Akyüz, B., Ceyhan, V., Hazneci, K., Mert, C., Er, E. ve Uylaşer, V. (2018). Horticultural characteristics of chestnut growing in turkey. Erwerbs-Obstbau, 60(3), 239-245.
  • Soylu, A. (2009). The development of chestnut industry of Turkey in the last half century. I. European Congress on Chestnut-Castanea (505-510).
  • Tziros, G. T., Nakopoulou, Z. G. and Diamandis, S. (2015). Cryphonectria parasitica, the chestnut blight fungus, causes cankers on quercus frainetto in Greece. Australasian Plant Disease Notes, 10(1), 1-4.
Toplam 18 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Tarım Politikaları
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Gamze Bal Bu kişi benim 0000-0003-2453-3146

Uğur Başer Bu kişi benim 0000-0003-4961-2764

Mehmet Bozoğlu Bu kişi benim 0000-0001-8333-1865

Yayımlanma Tarihi 28 Haziran 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 8 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Bal, G., Başer, U., & Bozoğlu, M. (2022). Samsun İli Atakum İlçesindeki Hanehalklarının Kestane Satın Alma ve Tüketim Davranışları. Tarım Ekonomisi Araştırmaları Dergisi, 8(1), 38-43.