Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

Sürdürülebilir Tarımsal Uygulamalar ile Küresel Gıda Krizine Karşı Alternatif Çözümler

Yıl 2022, Cilt: 8 Sayı: 2, 182 - 194, 30.12.2022

Öz

Hızla artan dünya nüfusu ile birlikte temel gereksinimlerin başında gelen gıda ihtiyacının karşılanmasının önemi her geçen gün artmaktadır. Bunun için tarımsal üretimin artan nüfusa oranla artması gerekmektedir. Ancak mevcut arazi varlığının artmaması, hatalı tarımsal uygulamalar, tarım arazilerinin amaç dışı kullanımı ile sanayi tesislerinin verimli arazilere kurulması ve üretimde yoğun kimyasalların kullanılması sonucu toprakların zarar görmesi vb. etkenler bunu engellemektedir. Nüfus artışı aynı zamanda ekolojik dengenin bozulmasına da yol açarak tarım üretimini de sınırlandırmaktadır. Bu sınırlandırmanın önemli nedenlerinden bazıları ise sınırlı doğal kaynaklar, hava kirliliği, su kirliliği ve karbondioksit emisyonlarının artış göstermesi ile küresel ısınmanın baş göstermesidir. Tüm bunların sonucunda; küresel ısınmanın artması, su kaynaklarının yok olması ile birlikte yaşanan kuraklık ve yüksek ekonomik büyüme hedefleri sonucunda ülkeleri etkileyen küresel ölçekte bir gıda krizi yaşanmaktadır. Covid-19 pandemisi ile artan gıda krizi, tarımsal üretimin önemini giderek arttırmaktadır. Bu nedenle verimi artırıcı yönde ve küresel ısınma sonucunda gerçekleşen iklim değişikliğinin etkisini bertaraf edici uygulamaların yaygınlaşması gerekmektedir. Yapılan ve yapılacak olan bu uygulamaların ise sürdürülebilir nitelikte olması temel koşuldur. Bu çerçevede yapılan; hidroponik, aeroponik ve akuaponik tarım yetiştiriciliği, dikey tarım, topraksız tarım, sentetik et üretimi, fertigasyon vb. gibi çeşitli uygulamalar gıda krizine karşı alternatif çözümler arasında yer almaktadır. Bu çalışmada küresel gıda krizi ve ülkelere olan etkisi açıklandıktan sonra Covid-19 salgınının bu gıda krizi ve açlığı nasıl etkilediği ülkeler bazında değerlendirilmiştir. Daha sonra ise sürdürülebilir gıdayı sağlamak için alternatif çözüm önerileri sunulmuştur.

Kaynakça

  • Aksu, L. 1998. Dünya'da ve Türkiye'de Nüfus Analizleri. Sosyoloji Konferansları, (25): 219-311.
  • Anderson, Z. 2017. Method for Delivering Nutrients to The Plants in A Hydroponic System. U.S. Patent No. 9,572,310. Washington, DC: U.S. Patent and Trademark Office.
  • Anonim, 2021a. FAO Nedir? https://www.tarimorman.gov.tr/ABDGM/Menu/66/Bm-Gida-Ve-Tarim-Orgutu- (Erişim Tarihi: 21.01.2021)
  • Anonim, 2021b. Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı. http://www.mfa.gov.tr/birlesmis-milletler-dunya-gida-programi-_wfp_-.tr.mfa (Erişim Tarihi: 21.01.2021)
  • Anonim, 2021c. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı. http://www.mfa.gov.tr/birlesmis-milletler-kalkinma-programi-_undp_-.tr.mfa (Erişim Tarihi: 21.01.2021)
  • Anonim, 2021d. Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu. http://www.mfa.gov.tr/uluslararasi-tarimsal-kalkinma-fonu.tr.mfa (Erişim Tarihi: 21.01.2021)
  • Arshad, M. A., & Gill, K. S. 1997. Barley, Canola and Wheat Production Under Different Tillage-Fallow-Green Manure Combinations on A Clay Soil in a Cold, Semiarid Climate. Soil and Tillage Research. 43(3-4): 263-275.
  • Aykas, E., Yalçın, H., & Çakır, E. 2010. Koruyucu Toprak İşlemede Yöntemler, Örtü Bitkisi ve Ekim Nöbetinin Önemi. Tarım Makinaları Bilimi Dergisi, 6(4): 247-252.
  • Aytekin, B. B. 2012. Uluslararası Tarım Politikasına Yön Veren Kuruluşlar ve Türkiye Tarımı Üzerine Etkileri, Yüksek Lisans Tezi, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi.
  • Balabanlı, C., Türk, M. & Yüksel, O. 2005. Erozyon ve Çayır-Mera İlişkileri. Türkiye Ormancılık Dergisi, 6(2): 23-34.
  • Baydar, A., & Ünlü, M. 2020. Farklı Fertigasyon Teknikleri ve Su Kısıntısı Koşullarında Domates Bitkisinin Su Verim İlişkilerinin Belirlenmesi. Toprak Su Dergisi, 9(2): 116-121.
  • Berk, F. M. B. 2020. Göç Fenomeni: Tarihsel Perspektif Bağlamında İlk İnsan Göçleri. OANNES-Uluslararası Eskiçağ Tarihi Araştırmaları Dergisi, 2(2): 115-134.
  • Bhat, Z. F., Kumar, S., & Fayaz, H. 2015. In Vitro Meat Production: Challenges and Benefits Over Conventional Meat Production. Journal of Integrative Agriculture, 14(2): 241-248.
  • Biber, A. E. 2012. Tarımsal Ticaretin Serbestleşme Trendinin Dünya Tarım Piyasalarına ve Az Gelişmiş Ülkelere Olası Etkileri. Sakarya İktisat Dergisi, 1(4): 14-27.
  • Bingöl, B. 2019. Alternatif Tarım Yöntemleri; Aeroponik, Akuaponik, Hidroponik. Harman Time Dergisi, 7(82): 34-42.
  • Birkby, J. 2016. Vertical Farming. ATTRA Sustainable Agriculture, 1-12.
  • Black, Brian C. & Weisel, Gary J. 2010. Historical Guides to Controversial Issues in America: Global Warming,1st. Ed., California: Greenwood.
  • Cline, William R. 2007. Global Warming and Agriculture: Impact Estimates by Country, 1st Ed., Washington D.C.: Peterson Institute.
  • Çaşkurlu, S. 2012. Küresel Gıda Krizi: Üçüncü Gıda Rejimi, Küresel Sermaye ve Gelişmekte Olan Ülkeler. Ekonomik Yaklaşım, 23(Özel sayı): 161-194.
  • Çetiner, S. 2010. Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) Nedir? Sorular ve Yanıtlar. 1. Uluslararası Ekonomik Sorunlar Dergisi, 10(38), 40-54.
  • De Paulo Farias, D., & Dos Santos Gomes, M. G. 2020. COVID-19 Outbreak: What Should Be Done to Avoid Food Shortages?. Trends in Food Science & Technology.
  • Debata, B., Patnaik, P., & Mishra, A. 2020. Covid‐19 Pandemic! It's Impact on People, Economy and Environment. Journal of Public Affairs, 20(4), e2372.
  • Demeke, M., Pangrazio, G., & Maetz, M. 2008. Country Responses to the Food Security Crisis: Nature and Preliminary Implications of the Policies Pursued. Rome, Agricultural Policy Support Service, FAO.
  • FAO, 2020a. The State of Food Security and Nutrition in The World. http://www.fao.org/3/ca9692en/online/ca9692en.html (Erişim Tarihi: 12.03.2021)
  • FAO, 2020b. Sustainable Development Goal. http://www.fao.org/sdg-progress-report/en/#sdg-2 (Erişim Tarihi: 14.01.2021)
  • FAO, 2021. About FAO. http://www.fao.org/about/en/ (Erişim Tarihi: 21.01.2021)
  • FAO. 2019. Dünyada Gıda Güvenliği ve Beslenme Durumu. http://www.fao.org/3/ca5249tr/ca5249tr.pdf (Erişim Tarihi: 02.01.2021)
  • Gürlük, S., & Turan, Ö. 2008. Dünya Gıda Krizi: Nedenleri ve Etkileri. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 22(1): 63-74.
  • Haspolat, I. 2012. Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar ve Biyogüvenlik. Ankara Üniversitesi Vet Fak Derg, 59: 75-80.
  • Henry, R. 2020. Innovations in Agriculture and Food Supply in Response to the COVID-19 Pandemic. Molecular plant, 13(8): 1095-1097.
  • IPCC, 2007. Climate Change. Impacts, Adaptation and Vulnerability. Contribution of Working Group II to the Fourth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change, 1st Ed., Cambridge ve New York: Cambridge University Press.
  • Karaşahin, M., Dündar, Ö., & Samancı, A. 2018. The Way of Yield Increasing and Cost Reducing in Agriculture: Smart Irrigation and Fertigation. Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology, 6(10): 1370-1380.
  • Kargın, H., & Bilgüven, M. 2018. Akuakültürde Akuaponik Sistemler ve Önemi. Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 32(2): 159-173.
  • Kılıç, Ü. 2016. Hydroponic Systems in Forage Production. Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology, 4(9): 793-799.
  • Kıyak, S. 2004 Genetik Olarak Değiştirilmiş Gıdalar, Cartagena Biyogüvenlik Protokolü ve Türkiye’de Durum (1), Çevreye Genç Bakış, 4: 14-22.
  • Merken, Ö. 2016. Damla Sulama ile Gübreleme (Fertigasyon). Apelasyon Dergisi. Şubat. Sayı: 27.
  • Meseri, R. 2008. Beslenme ve Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO). TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni, 7(5): 455-460.
  • Mutlu, A. 2020. Organik Buğdayda Ekim Nöbetinin Önemi. Harran Üniversitesi Akçakale Meslek Yüksekokulu. 5 th International Anatolian Agriculture, Food, Environment and Biology Congress. Congress Book. 161-169.
  • OECD, 2020. Interim Economic Assessment Coronavirus: The World Economy et Risk. Mart 2020. https://www.oecd.org/economic-outlook/ (Erişim Tarihi: 09.01.2021)
  • Parfitt, J., Barthel, M., & Macnaughton, S. 2010. Food Waste within Food Supply Chains: Quantification and Potential for Change to 2050. Philosophical transactions of the royal society B: biological sciences, 365(1554): 3065-3081.
  • Paull, J., & Hennig, B. 2019. New World Map of Genetically Modified Organism (GMO) Agriculture: North and South America is 85%. Acres Australia, 101: 59-60.
  • Pulighe, G., & Lupia, F. 2020. Food first: Covid-19 Outbreak and Cities Lockdown A Booster for A Wider Vision on Urban Agriculture. Sustainability, 12(12): 5012.
  • Sans, P., & Combris, P. 2015. World Meat Consumption Patterns: An Overview of The Last Fifty Years (1961–2011). Meat Science, 109: 106-111.
  • Sevgican, A., Tüzel, Y., Gül, A. & Eltez, R. Z. 2000. Türkiye’de Örtüaltı Yetiştiriciliği. Ziraat Mühendisleri Odası. 679-707.
  • Siche, R. 2020. What İs The Impact of Covid-19 Disease on Agriculture?. Scientia Agropecuaria, 11(1): 3-6.
  • Sürek, E., & Uzun, P. 2020. Geleceğin Alternatif Protein Kaynağı: Yapay Et. Akademik Gıda, 18(2): 209-216.
  • Taşkın, A. 2019. Geleceğin Alternatif Gıda Kaynakları ve Gıda Teknolojileri. Yüksek Lisans Tezi, Namık Kemal Üniversitesi Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı.
  • Tubiello, F. N., & Fischer, G. 2007. Reducing Climate Change Impacts on Agriculture: Global and Regional Effects of Mitigation, 2000–2080. Technological Forecasting and Social Change, 74(7): 1030-1056.
  • Turhan, Ş. 2005. Tarımda Sürdürülebilirlik ve Organik Tarım. Tarım Ekonomisi Dergisi, 11(1 ve 2): 13-24.
  • Tüysüzoğlu, B. B. & Gülsaçan, M. 2004. Türkiye’de GDO. Bilim ve Teknik, 443: 36-43.
  • Tüzel, Y., Gül, A., Öztekin, G. B., Engindeniz, S., Boyacı, F., Duyar, H., Cebeci, E. & Durdu, T. 2020. Türkiye’de Örtüaltı Yetiştiriciliği ve Yeni Gelişmeler. Türkiye Ziraat Mühendisliği IX.Teknik Kongresi. 13-17 Ocak 2020. 725-750.
  • Uzogara, S. G. 2000. The Impact of Genetic Modification of Human Foods in The 21st Century, Biotechnology Advances, 18: 179-206.
  • Ürük, Z. F. 2020. Mekânların Sürdürülebilirlik Anlamında Yeniden İşlevlendirilmesi. International Journal of Social and Humanities Sciences (IJSHS), 4(2), 165- 186.
  • Yavuz, F. 2021. Tarımsal Kuraklık: Öngörüler, Önlemler, Öneriler. Kriter Dergi. Yıl: 5. Sayı: 53. https://kriterdergi.com/ekonomi/tarimsal-kuraklik-ongoruler-onlemler-oneriler (Erişim Tarihi: 02.01.2021)
  • Yılmaz, İ., & Yılmaz, E. 2012. GDO Yoksulluk İçin Çözüm mü? Sağlık İçin Tehdit mi?. 10. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi. 5-7 Eylül 2012. Konya. 499-508.
  • Zhang, S., Wang, S., Yuan, L., Liu, X. & Gong, B. 2020. The Impact of Epidemics on Agricultural Production and Forecast of Covid-19. China Agr. Economic Review, 12(3): 409-425.
  • Zülal, A. 2003. Gen Aktarımlı Tarım Ürünleri. Bilim ve Teknik. 426: 38-43.

Sustainable Agricultural Practices And Alternative Solutions Against Global Food Crisis

Yıl 2022, Cilt: 8 Sayı: 2, 182 - 194, 30.12.2022

Öz

The importance of meeting the food need, which is one of the main requirements of the rapidly growing world population, is increasing more and more. For this, agricultural production should increase in proportion to the increasing population. However, this is not possible due to various reasons such as not increasing the existing land assets, faulty agricultural practices, improper use of agricultural lands, the establishment of industrial facilities on fertile lands and damage to the soil as a result of the use of intense chemicals in production. Population growth also limits agricultural production by causing the deterioration of the ecological balance. The reason for this limitation is the depletion of natural resources, increase in air pollution, water pollution and carbon dioxide emissions, and global warming. As a result of all these; there is a global food crisis affecting countries as a result of the increase in global warming, the loss of water resources and the drought, and high economic growth targets. The food crisis, which has increased with the Covid-19 pandemic, gradually increases the importance of agricultural production. For this reason, practices that increase efficiency and eliminate the effects of climate change as a result of global warming should become widespread. The basic condition for these practices that have been done or will be done is sustainability. Made in this framework; hydroponic, aeroponic and aquaponic farming, vertical farming, soilless farming, synthetic meat production, fertigation, etc. are among the alternative solutions to the food crisis. In this study, after explaining the global food crisis and its impact on countries, how the Covid-19 epidemic affected this food crisis and hunger was evaluated on the basis of countries. Then, alternative solutions were offered to provide sustainable food.

Kaynakça

  • Aksu, L. 1998. Dünya'da ve Türkiye'de Nüfus Analizleri. Sosyoloji Konferansları, (25): 219-311.
  • Anderson, Z. 2017. Method for Delivering Nutrients to The Plants in A Hydroponic System. U.S. Patent No. 9,572,310. Washington, DC: U.S. Patent and Trademark Office.
  • Anonim, 2021a. FAO Nedir? https://www.tarimorman.gov.tr/ABDGM/Menu/66/Bm-Gida-Ve-Tarim-Orgutu- (Erişim Tarihi: 21.01.2021)
  • Anonim, 2021b. Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı. http://www.mfa.gov.tr/birlesmis-milletler-dunya-gida-programi-_wfp_-.tr.mfa (Erişim Tarihi: 21.01.2021)
  • Anonim, 2021c. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı. http://www.mfa.gov.tr/birlesmis-milletler-kalkinma-programi-_undp_-.tr.mfa (Erişim Tarihi: 21.01.2021)
  • Anonim, 2021d. Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu. http://www.mfa.gov.tr/uluslararasi-tarimsal-kalkinma-fonu.tr.mfa (Erişim Tarihi: 21.01.2021)
  • Arshad, M. A., & Gill, K. S. 1997. Barley, Canola and Wheat Production Under Different Tillage-Fallow-Green Manure Combinations on A Clay Soil in a Cold, Semiarid Climate. Soil and Tillage Research. 43(3-4): 263-275.
  • Aykas, E., Yalçın, H., & Çakır, E. 2010. Koruyucu Toprak İşlemede Yöntemler, Örtü Bitkisi ve Ekim Nöbetinin Önemi. Tarım Makinaları Bilimi Dergisi, 6(4): 247-252.
  • Aytekin, B. B. 2012. Uluslararası Tarım Politikasına Yön Veren Kuruluşlar ve Türkiye Tarımı Üzerine Etkileri, Yüksek Lisans Tezi, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi.
  • Balabanlı, C., Türk, M. & Yüksel, O. 2005. Erozyon ve Çayır-Mera İlişkileri. Türkiye Ormancılık Dergisi, 6(2): 23-34.
  • Baydar, A., & Ünlü, M. 2020. Farklı Fertigasyon Teknikleri ve Su Kısıntısı Koşullarında Domates Bitkisinin Su Verim İlişkilerinin Belirlenmesi. Toprak Su Dergisi, 9(2): 116-121.
  • Berk, F. M. B. 2020. Göç Fenomeni: Tarihsel Perspektif Bağlamında İlk İnsan Göçleri. OANNES-Uluslararası Eskiçağ Tarihi Araştırmaları Dergisi, 2(2): 115-134.
  • Bhat, Z. F., Kumar, S., & Fayaz, H. 2015. In Vitro Meat Production: Challenges and Benefits Over Conventional Meat Production. Journal of Integrative Agriculture, 14(2): 241-248.
  • Biber, A. E. 2012. Tarımsal Ticaretin Serbestleşme Trendinin Dünya Tarım Piyasalarına ve Az Gelişmiş Ülkelere Olası Etkileri. Sakarya İktisat Dergisi, 1(4): 14-27.
  • Bingöl, B. 2019. Alternatif Tarım Yöntemleri; Aeroponik, Akuaponik, Hidroponik. Harman Time Dergisi, 7(82): 34-42.
  • Birkby, J. 2016. Vertical Farming. ATTRA Sustainable Agriculture, 1-12.
  • Black, Brian C. & Weisel, Gary J. 2010. Historical Guides to Controversial Issues in America: Global Warming,1st. Ed., California: Greenwood.
  • Cline, William R. 2007. Global Warming and Agriculture: Impact Estimates by Country, 1st Ed., Washington D.C.: Peterson Institute.
  • Çaşkurlu, S. 2012. Küresel Gıda Krizi: Üçüncü Gıda Rejimi, Küresel Sermaye ve Gelişmekte Olan Ülkeler. Ekonomik Yaklaşım, 23(Özel sayı): 161-194.
  • Çetiner, S. 2010. Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) Nedir? Sorular ve Yanıtlar. 1. Uluslararası Ekonomik Sorunlar Dergisi, 10(38), 40-54.
  • De Paulo Farias, D., & Dos Santos Gomes, M. G. 2020. COVID-19 Outbreak: What Should Be Done to Avoid Food Shortages?. Trends in Food Science & Technology.
  • Debata, B., Patnaik, P., & Mishra, A. 2020. Covid‐19 Pandemic! It's Impact on People, Economy and Environment. Journal of Public Affairs, 20(4), e2372.
  • Demeke, M., Pangrazio, G., & Maetz, M. 2008. Country Responses to the Food Security Crisis: Nature and Preliminary Implications of the Policies Pursued. Rome, Agricultural Policy Support Service, FAO.
  • FAO, 2020a. The State of Food Security and Nutrition in The World. http://www.fao.org/3/ca9692en/online/ca9692en.html (Erişim Tarihi: 12.03.2021)
  • FAO, 2020b. Sustainable Development Goal. http://www.fao.org/sdg-progress-report/en/#sdg-2 (Erişim Tarihi: 14.01.2021)
  • FAO, 2021. About FAO. http://www.fao.org/about/en/ (Erişim Tarihi: 21.01.2021)
  • FAO. 2019. Dünyada Gıda Güvenliği ve Beslenme Durumu. http://www.fao.org/3/ca5249tr/ca5249tr.pdf (Erişim Tarihi: 02.01.2021)
  • Gürlük, S., & Turan, Ö. 2008. Dünya Gıda Krizi: Nedenleri ve Etkileri. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 22(1): 63-74.
  • Haspolat, I. 2012. Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar ve Biyogüvenlik. Ankara Üniversitesi Vet Fak Derg, 59: 75-80.
  • Henry, R. 2020. Innovations in Agriculture and Food Supply in Response to the COVID-19 Pandemic. Molecular plant, 13(8): 1095-1097.
  • IPCC, 2007. Climate Change. Impacts, Adaptation and Vulnerability. Contribution of Working Group II to the Fourth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change, 1st Ed., Cambridge ve New York: Cambridge University Press.
  • Karaşahin, M., Dündar, Ö., & Samancı, A. 2018. The Way of Yield Increasing and Cost Reducing in Agriculture: Smart Irrigation and Fertigation. Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology, 6(10): 1370-1380.
  • Kargın, H., & Bilgüven, M. 2018. Akuakültürde Akuaponik Sistemler ve Önemi. Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 32(2): 159-173.
  • Kılıç, Ü. 2016. Hydroponic Systems in Forage Production. Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology, 4(9): 793-799.
  • Kıyak, S. 2004 Genetik Olarak Değiştirilmiş Gıdalar, Cartagena Biyogüvenlik Protokolü ve Türkiye’de Durum (1), Çevreye Genç Bakış, 4: 14-22.
  • Merken, Ö. 2016. Damla Sulama ile Gübreleme (Fertigasyon). Apelasyon Dergisi. Şubat. Sayı: 27.
  • Meseri, R. 2008. Beslenme ve Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO). TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni, 7(5): 455-460.
  • Mutlu, A. 2020. Organik Buğdayda Ekim Nöbetinin Önemi. Harran Üniversitesi Akçakale Meslek Yüksekokulu. 5 th International Anatolian Agriculture, Food, Environment and Biology Congress. Congress Book. 161-169.
  • OECD, 2020. Interim Economic Assessment Coronavirus: The World Economy et Risk. Mart 2020. https://www.oecd.org/economic-outlook/ (Erişim Tarihi: 09.01.2021)
  • Parfitt, J., Barthel, M., & Macnaughton, S. 2010. Food Waste within Food Supply Chains: Quantification and Potential for Change to 2050. Philosophical transactions of the royal society B: biological sciences, 365(1554): 3065-3081.
  • Paull, J., & Hennig, B. 2019. New World Map of Genetically Modified Organism (GMO) Agriculture: North and South America is 85%. Acres Australia, 101: 59-60.
  • Pulighe, G., & Lupia, F. 2020. Food first: Covid-19 Outbreak and Cities Lockdown A Booster for A Wider Vision on Urban Agriculture. Sustainability, 12(12): 5012.
  • Sans, P., & Combris, P. 2015. World Meat Consumption Patterns: An Overview of The Last Fifty Years (1961–2011). Meat Science, 109: 106-111.
  • Sevgican, A., Tüzel, Y., Gül, A. & Eltez, R. Z. 2000. Türkiye’de Örtüaltı Yetiştiriciliği. Ziraat Mühendisleri Odası. 679-707.
  • Siche, R. 2020. What İs The Impact of Covid-19 Disease on Agriculture?. Scientia Agropecuaria, 11(1): 3-6.
  • Sürek, E., & Uzun, P. 2020. Geleceğin Alternatif Protein Kaynağı: Yapay Et. Akademik Gıda, 18(2): 209-216.
  • Taşkın, A. 2019. Geleceğin Alternatif Gıda Kaynakları ve Gıda Teknolojileri. Yüksek Lisans Tezi, Namık Kemal Üniversitesi Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı.
  • Tubiello, F. N., & Fischer, G. 2007. Reducing Climate Change Impacts on Agriculture: Global and Regional Effects of Mitigation, 2000–2080. Technological Forecasting and Social Change, 74(7): 1030-1056.
  • Turhan, Ş. 2005. Tarımda Sürdürülebilirlik ve Organik Tarım. Tarım Ekonomisi Dergisi, 11(1 ve 2): 13-24.
  • Tüysüzoğlu, B. B. & Gülsaçan, M. 2004. Türkiye’de GDO. Bilim ve Teknik, 443: 36-43.
  • Tüzel, Y., Gül, A., Öztekin, G. B., Engindeniz, S., Boyacı, F., Duyar, H., Cebeci, E. & Durdu, T. 2020. Türkiye’de Örtüaltı Yetiştiriciliği ve Yeni Gelişmeler. Türkiye Ziraat Mühendisliği IX.Teknik Kongresi. 13-17 Ocak 2020. 725-750.
  • Uzogara, S. G. 2000. The Impact of Genetic Modification of Human Foods in The 21st Century, Biotechnology Advances, 18: 179-206.
  • Ürük, Z. F. 2020. Mekânların Sürdürülebilirlik Anlamında Yeniden İşlevlendirilmesi. International Journal of Social and Humanities Sciences (IJSHS), 4(2), 165- 186.
  • Yavuz, F. 2021. Tarımsal Kuraklık: Öngörüler, Önlemler, Öneriler. Kriter Dergi. Yıl: 5. Sayı: 53. https://kriterdergi.com/ekonomi/tarimsal-kuraklik-ongoruler-onlemler-oneriler (Erişim Tarihi: 02.01.2021)
  • Yılmaz, İ., & Yılmaz, E. 2012. GDO Yoksulluk İçin Çözüm mü? Sağlık İçin Tehdit mi?. 10. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi. 5-7 Eylül 2012. Konya. 499-508.
  • Zhang, S., Wang, S., Yuan, L., Liu, X. & Gong, B. 2020. The Impact of Epidemics on Agricultural Production and Forecast of Covid-19. China Agr. Economic Review, 12(3): 409-425.
  • Zülal, A. 2003. Gen Aktarımlı Tarım Ürünleri. Bilim ve Teknik. 426: 38-43.
Toplam 57 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Tarım Politikaları
Bölüm Derleme Makale
Yazarlar

Merve Mürüvvet Dağ 0000-0003-0809-4761

Cuma Akbay 0000-0001-7673-7584

Erken Görünüm Tarihi 28 Aralık 2022
Yayımlanma Tarihi 30 Aralık 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 8 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Dağ, M. M., & Akbay, C. (2022). Sürdürülebilir Tarımsal Uygulamalar ile Küresel Gıda Krizine Karşı Alternatif Çözümler. Tarım Ekonomisi Araştırmaları Dergisi, 8(2), 182-194.