YAPILANDIRMACI ÖĞRENME ORTAMININ ÖĞRENCİLERİN AKADEMİK BAŞARILARINA VE KALICILIĞINA ETKİSİ

Cilt: 5 Sayı: 4 1 Aralık 2007
  • Mehmet Arif Özerbaş
PDF İndir
TR EN

YAPILANDIRMACI ÖĞRENME ORTAMININ ÖĞRENCİLERİN AKADEMİK BAŞARILARINA VE KALICILIĞINA ETKİSİ

Öz

Bu araştırmanın amacı, yapılandırmacı öğrenme ortamının öğrenci başarısı ve başarının kalıcılığına etkisini belirlemektir. Araştırma için gerekli olan veriler ön test – son test kontrol gruplu deneysel model kullanarak elde edilmiştir. Araştırma 2005-2006 öğretim yılı birinci yarıyılında özel bir ilköğretim okulunun yedinci sınıf öğrencileriyle ve matematik dersinde gerçekleştirilmiştir. Raslantısal olarak eşleştirilmiş iki grup üzerinde yürütülen araştırmada öğretim, kontrol grubunda (n=16) öğretmen merkezli yöntemle, deney grubunda (n=16) yapılandırmacı öğrenme ortamında bilgisayar destekli olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmada kullanılan testler, ünitenin işlenmesine başlamadan önce başarı ön testleri, ünitenin işlenmesi tamamlandıktan sonra başarı son testleri ve öğrenilen bilgilerin kalıcılığını belirlemek için de kalıcılık testi uygulanmıştır. Araştırmada kontrol ve deney grupları arasındaki farklılıkları belirlemek üzere veri analizinde ilişkisiz örneklemler t-testi (independent samples t-test), grupların kendi içindeki farkı belirlemek üzere de ilişkili örneklemler için t-testi (paired samples t-test) kullanılmıştır. Denencelerin test edilmesinde anlamlılık düzeyi .05 olarak alınmıştır. Aynı zamanda öğrenci görüşleri ve kişisel bilgilerin analizinde yüzdelik ve frekanstan yararlanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular sonucunda, yapılandırmacı öğrenme ortamında bilgisayar destekli öğretimin uygulandığı deney grubunun, geleneksel öğretim yönteminin uygulandığı kontrol grubundan daha başarılı olduğu görülmüştür. Ayrıca deneysel işlem sırasında öğrenilen bilgilerin kalıcılığı kontrol grubuna göre deney grubunda daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Alkan, C., Deryakulu, D. ve Şimşek, N. (1995). Eğitim teknolojisine giriş. Ankara: Önder Matbaacılık.
  2. Anderson, J.R. (Ed.). (1981). Cognition and their acquisition. Hillside, NJ:Lawrence Erlbaum Associates.
  3. Anderson, J. R. (1983). The architecture of cognition. Cambridge, MA: Harvard University Press.
  4. Aşkar, P. (1991). Bilgisayar destekli eğitimin yaygınlaştırılmasında temel stratejiler: Avrupa Ülkelerinde Son Durum. Eğitim teknolojileri ve Bilgisayar Destekli Eğitim 1. Sempozyumu. Eskişehir: Anadolu Ünv. 25-27 Eylül.
  5. Ataizi, M. (2000). Durumlu öğrenme. Ali Şimşek (ed), Sınıfta demokrasi. Ankara: Eğitim-Sen Yayınları.
  6. Balcı, A. (1995). Sosyal bilimlerde araştırma-yöntem, teknik ve ilkeler. Ankara: TDFO Yayıncılık.
  7. Baumbach, D., Brewer, S., and Bird, M. (2001). Using anchored instruction in inservice teacher education, (İnternet, Copernic Tarama Motoru).
  8. Bentley, T. (1999). Sharpen your team’s skills in motivating people to perform. McGraw-Hill international UK Ltd. All rights reserved.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Mehmet Arif Özerbaş Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Aralık 2007

Gönderilme Tarihi

1 Aralık 2007

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2007 Cilt: 5 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA
Özerbaş, M. A. (2007). YAPILANDIRMACI ÖĞRENME ORTAMININ ÖĞRENCİLERİN AKADEMİK BAŞARILARINA VE KALICILIĞINA ETKİSİ. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 5(4), 609-635. https://izlik.org/JA43ZF73RA
AMA
1.Özerbaş MA. YAPILANDIRMACI ÖĞRENME ORTAMININ ÖĞRENCİLERİN AKADEMİK BAŞARILARINA VE KALICILIĞINA ETKİSİ. TEBD. 2007;5(4):609-635. https://izlik.org/JA43ZF73RA
Chicago
Özerbaş, Mehmet Arif. 2007. “YAPILANDIRMACI ÖĞRENME ORTAMININ ÖĞRENCİLERİN AKADEMİK BAŞARILARINA VE KALICILIĞINA ETKİSİ”. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi 5 (4): 609-35. https://izlik.org/JA43ZF73RA.
EndNote
Özerbaş MA (01 Aralık 2007) YAPILANDIRMACI ÖĞRENME ORTAMININ ÖĞRENCİLERİN AKADEMİK BAŞARILARINA VE KALICILIĞINA ETKİSİ. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi 5 4 609–635.
IEEE
[1]M. A. Özerbaş, “YAPILANDIRMACI ÖĞRENME ORTAMININ ÖĞRENCİLERİN AKADEMİK BAŞARILARINA VE KALICILIĞINA ETKİSİ”, TEBD, c. 5, sy 4, ss. 609–635, Ara. 2007, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA43ZF73RA
ISNAD
Özerbaş, Mehmet Arif. “YAPILANDIRMACI ÖĞRENME ORTAMININ ÖĞRENCİLERİN AKADEMİK BAŞARILARINA VE KALICILIĞINA ETKİSİ”. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi 5/4 (01 Aralık 2007): 609-635. https://izlik.org/JA43ZF73RA.
JAMA
1.Özerbaş MA. YAPILANDIRMACI ÖĞRENME ORTAMININ ÖĞRENCİLERİN AKADEMİK BAŞARILARINA VE KALICILIĞINA ETKİSİ. TEBD. 2007;5:609–635.
MLA
Özerbaş, Mehmet Arif. “YAPILANDIRMACI ÖĞRENME ORTAMININ ÖĞRENCİLERİN AKADEMİK BAŞARILARINA VE KALICILIĞINA ETKİSİ”. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, c. 5, sy 4, Aralık 2007, ss. 609-35, https://izlik.org/JA43ZF73RA.
Vancouver
1.Mehmet Arif Özerbaş. YAPILANDIRMACI ÖĞRENME ORTAMININ ÖĞRENCİLERİN AKADEMİK BAŞARILARINA VE KALICILIĞINA ETKİSİ. TEBD [Internet]. 01 Aralık 2007;5(4):609-35. Erişim adresi: https://izlik.org/JA43ZF73RA

                                                                                                    Türk Eğitim Bilimleri Dergisi Gazi Üniversitesi Rektörlüğü tarafından yayınlanmaktadır.

                                                                                                                                      Creative Commons Lisansı