AMERİKAN GÖNÜLLÜ KURULUŞLARI: BARIŞ GÖNÜLLÜLERİNİN DÜNYADA VE TÜRKİYE'DEKİ ÇALIŞMALARI

Cilt: 4 Sayı: 1 1 Mart 2006
  • Oktay Akbaş
PDF İndir
TR EN

AMERİKAN GÖNÜLLÜ KURULUŞLARI: BARIŞ GÖNÜLLÜLERİNİN DÜNYADA VE TÜRKİYE'DEKİ ÇALIŞMALARI

Öz

Barış Gönüllüleri Örgütü 1961 yılında kurulmuştur. Barış Gönüllülerinin amacı diğer milletleri yakından tanımak, Amerikalıları diğer milletlere tanıtmak ve gelişmekte olan ülkelere kalkınmaları hususunda becerili işgücü ile yardımcı olmaktır. Barış Gönüllüleri 1962-1970 yılları arasında Türkiye’de bulunmuşlardır. Ülkemize gelen gönüllü sayısı 1201’dir. Barış Gönüllülerinin dörtte birinden fazlası Ankara’da görev yapmıştır. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine gönderilmeyeceği belirtilmesine rağmen gönüllülerin yaklaşık onda biri bu bölgelere gönderilmiştir. Gelen Barış Gönüllülerinin yüzde 67’si İngilizce öğretiminde, yüzde 14’ü toplum kalkınmasında, yüzde 6’sı ise çocuk bakımı programında çalışmıştır. Bu gönüllülerin ağırlıklı olarak eğitim sektöründe çalıştıkları görülmektedir. Barış Gönüllüleri ülkemizden gideli 36 yıl olmuştur. Ancak yayınları ile ülkemizin ABD’de tanıtımına olumlu veya olumsuz etkileri devam etmektedir. Türkiye’de Barış Gönüllüsü olarak bulunanlar tarafından internet üzerinde www.arkadaslar.info isimli site oluşturulmuştur. Sitenin amacı, Türkiye’de gönüllü olarak bulunan kişileri bir araya toplamaktır. Sitede hatıralar, kitaplar ve fotoğraflar vardır. Bu çalışmada genel olarak, Amerikan gönüllü örgütleri tanıtılmış, barış gönüllülerinin dünyadaki ve Türkiye’deki çalışmalarına yer verilmiştir. Bu tür gönüllü kuruluşların eğitim boyutu incelenmiştir. Ayrıca bu çalışmanın, ülkemizde gönüllü gençlik organizasyonlarının tanıtılmasına ve kurulmasına katkı sağlayacağı umulmaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Amin, J. (1999). The Peace Corps And The Sruggle for African American Equality. Journal of Black Studies, vol.29, No. 6 s.809.
  2. Association of Returned Peace Corps Volunteers From Turkey. www.arkadaslar.info.
  3. Brosnahan, T. (2001). Thomas F.Brosnahan interview. =nternet’ten May s 2001’de elde edilmi tir. www.peacecorpswriters.org.
  4. Ça r , E. (2003). ABD’nin Orta Asya Politikas ve 11 Eylül Sonras Yeni Aç l mlar. Internet’ten Mart 2005’de elde edilmi tir. http://www.stradigma.com/turkce/kasim2003/ vizyon_sayi_10.pdf
  5. Cilac , O. (2000). Millî ve Dinî Bütünlü ümüz Aç s ndan Türkiye’deki Misyonerlik Faaliyetleri. =nternet’ten May s 2001’de elde edilmi tir. www.diyanet.gov.tr./D=YANET/ekim00/gündem7.html
  6. Cunnigham, R. (1996). CIA Out Of Bounds When It Uses Us As Spies Or “Cover”. Quill, vol. 84, No.3 s.14.
  7. Comission of the European Communities. (1995). White Paper On Education And Training, Teaching And Learning, Towards The Learning Society. com (95) 590 final, Brussels.
  8. Corporation For National & Community Service. www.americorps.org.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Oktay Akbaş Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Mart 2006

Gönderilme Tarihi

1 Mart 2006

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2006 Cilt: 4 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Akbaş, O. (2006). AMERİKAN GÖNÜLLÜ KURULUŞLARI: BARIŞ GÖNÜLLÜLERİNİN DÜNYADA VE TÜRKİYE’DEKİ ÇALIŞMALARI. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 4(1), 85-99. https://izlik.org/JA94KD65SE
AMA
1.Akbaş O. AMERİKAN GÖNÜLLÜ KURULUŞLARI: BARIŞ GÖNÜLLÜLERİNİN DÜNYADA VE TÜRKİYE’DEKİ ÇALIŞMALARI. TEBD. 2006;4(1):85-99. https://izlik.org/JA94KD65SE
Chicago
Akbaş, Oktay. 2006. “AMERİKAN GÖNÜLLÜ KURULUŞLARI: BARIŞ GÖNÜLLÜLERİNİN DÜNYADA VE TÜRKİYE’DEKİ ÇALIŞMALARI”. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi 4 (1): 85-99. https://izlik.org/JA94KD65SE.
EndNote
Akbaş O (01 Mart 2006) AMERİKAN GÖNÜLLÜ KURULUŞLARI: BARIŞ GÖNÜLLÜLERİNİN DÜNYADA VE TÜRKİYE’DEKİ ÇALIŞMALARI. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi 4 1 85–99.
IEEE
[1]O. Akbaş, “AMERİKAN GÖNÜLLÜ KURULUŞLARI: BARIŞ GÖNÜLLÜLERİNİN DÜNYADA VE TÜRKİYE’DEKİ ÇALIŞMALARI”, TEBD, c. 4, sy 1, ss. 85–99, Mar. 2006, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA94KD65SE
ISNAD
Akbaş, Oktay. “AMERİKAN GÖNÜLLÜ KURULUŞLARI: BARIŞ GÖNÜLLÜLERİNİN DÜNYADA VE TÜRKİYE’DEKİ ÇALIŞMALARI”. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi 4/1 (01 Mart 2006): 85-99. https://izlik.org/JA94KD65SE.
JAMA
1.Akbaş O. AMERİKAN GÖNÜLLÜ KURULUŞLARI: BARIŞ GÖNÜLLÜLERİNİN DÜNYADA VE TÜRKİYE’DEKİ ÇALIŞMALARI. TEBD. 2006;4:85–99.
MLA
Akbaş, Oktay. “AMERİKAN GÖNÜLLÜ KURULUŞLARI: BARIŞ GÖNÜLLÜLERİNİN DÜNYADA VE TÜRKİYE’DEKİ ÇALIŞMALARI”. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, c. 4, sy 1, Mart 2006, ss. 85-99, https://izlik.org/JA94KD65SE.
Vancouver
1.Oktay Akbaş. AMERİKAN GÖNÜLLÜ KURULUŞLARI: BARIŞ GÖNÜLLÜLERİNİN DÜNYADA VE TÜRKİYE’DEKİ ÇALIŞMALARI. TEBD [Internet]. 01 Mart 2006;4(1):85-99. Erişim adresi: https://izlik.org/JA94KD65SE

                                                                                                    Türk Eğitim Bilimleri Dergisi Gazi Üniversitesi Rektörlüğü tarafından yayınlanmaktadır.

                                                                                                                                      Creative Commons Lisansı