Araştırma Makalesi

Okul Öncesi Dönemdeki Çocukların Duygu Düzenleme ve Kişiler Arası Problem Çözme Becerilerinin İncelenmesi.

Cilt: 18 Sayı: 2 28 Aralık 2020
PDF İndir
TR EN

Okul Öncesi Dönemdeki Çocukların Duygu Düzenleme ve Kişiler Arası Problem Çözme Becerilerinin İncelenmesi.

Öz

Bu araştırmada okul öncesi dönemdeki çocukların duygu düzenleme ve kişiler arası problem çözme becerilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu araştırmanın çalışma grubu Konya il merkezinde bulunan Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı resmi anaokullarına, anasınıflarına, özel kreş ve gündüz bakım evlerine devam eden 6 yaş çocuklarından oluşmaktadır. Araştırmada genel tarama yöntemi kullanılmıştır. Araştırma verileri, Özdil ve Koruklu (2008) “Kişiler Arası Problem Çözme Ölçeği” ile Altan ve Yağmurlu (2010) “Duygu Düzenleme Becerileri Ölçeği” ve araştırmacıların oluşturduğu genel bilgi formu ile toplanmıştır. Araştırma sonucunda; okul öncesi dönemdeki çocukların duygu düzenleme ve kişiler arası problem çözme becerilerinde cinsiyet ve kardeş sayısı değişkeni açısından anlamlı farklılık gösterdiği bulunmuştur. Ayrıca okul öncesi dönemdeki çocukların duygu düzenleme düzeyleri ve kişiler arası problem çözme becerileri arasında pozitif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. Bu durumda duygu düzenleme düzeyleri arttıkça kişiler arası problem çözme becerileri de artmaktadır. Yapılan regresyon analizi sonucunda ise duygu düzenleme becerisinin kişiler arası problem çözme becerileri toplam varyansının %37’sini açıkladığı belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Anlıak Ş ve Dinçer Ç. (2005). The evaluation of the interpersonal problem solving skills of the children attending to the preschools applying different educational approaches. Ankara University, Journal of the Faculty of Educational Sciences. 38:149-66.
  2. Barthel, A., Hay A., Doan, S. ve Hofmann, S. (2018). Interpersonal emotion regulation: a review of social and developmental components. Behaviour Change Journals,35(4):203-216.
  3. Bedge, Z. ve Özyürek, A. (2016). Öğretmen ve anne-baba tutumlarının okul öncesi dönem çocuklarının problem çözme becerilerine etkisi. Amasya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 5(1): 204-232.
  4. Bierman, K.L. ve Erath, S.A. (2006). Promoting social competence in early childhood: Classroom curricula and social skills coaching programs. K. McCartney, D.A. Phillips (Eds.), Blackwell handbook of early childhood development, Guilford Press, New York, pp. 595-615.
  5. Bozkurt –Yükçü, Ş. (2017). Bağımsız anaokullarına devam eden çocukların duygu düzenleme ve sosyal problem çözme becerileri ile ebeveynlerinin duygusal okuryazarlık düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  6. Bozkurt-Yükçü Ş ve Demircioğlu H. (2017). Okul öncesi dönem çocuklarının duygu düzenleme becerilerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 44: 442-466.
  7. Brody, G. H.(1998). Sibling relationship quality : its causes and consequence. Annual Review of Psychology, 49: 1-24.
  8. Denham, S. A., Blair, K. A., Demulder, E., Levitas, J., Sawyer, K., Auerbach-Major, S. ve Queenan, P. (2003). Preschool emotional competence: pathway to social competence?. Child Development, 74(1): 238-256.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Eğitim Üzerine Çalışmalar

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

28 Aralık 2020

Gönderilme Tarihi

9 Nisan 2020

Kabul Tarihi

29 Ekim 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 18 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Apaydın Demirci, Z., Arslan, E., & Temel, M. (2020). Okul Öncesi Dönemdeki Çocukların Duygu Düzenleme ve Kişiler Arası Problem Çözme Becerilerinin İncelenmesi. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 18(2), 910-925. https://doi.org/10.37217/tebd.714803
AMA
1.Apaydın Demirci Z, Arslan E, Temel M. Okul Öncesi Dönemdeki Çocukların Duygu Düzenleme ve Kişiler Arası Problem Çözme Becerilerinin İncelenmesi. TEBD. 2020;18(2):910-925. doi:10.37217/tebd.714803
Chicago
Apaydın Demirci, Zeynep, Emel Arslan, ve Merve Temel. 2020. “Okul Öncesi Dönemdeki Çocukların Duygu Düzenleme ve Kişiler Arası Problem Çözme Becerilerinin İncelenmesi”. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi 18 (2): 910-25. https://doi.org/10.37217/tebd.714803.
EndNote
Apaydın Demirci Z, Arslan E, Temel M (01 Aralık 2020) Okul Öncesi Dönemdeki Çocukların Duygu Düzenleme ve Kişiler Arası Problem Çözme Becerilerinin İncelenmesi. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi 18 2 910–925.
IEEE
[1]Z. Apaydın Demirci, E. Arslan, ve M. Temel, “Okul Öncesi Dönemdeki Çocukların Duygu Düzenleme ve Kişiler Arası Problem Çözme Becerilerinin İncelenmesi”., TEBD, c. 18, sy 2, ss. 910–925, Ara. 2020, doi: 10.37217/tebd.714803.
ISNAD
Apaydın Demirci, Zeynep - Arslan, Emel - Temel, Merve. “Okul Öncesi Dönemdeki Çocukların Duygu Düzenleme ve Kişiler Arası Problem Çözme Becerilerinin İncelenmesi”. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi 18/2 (01 Aralık 2020): 910-925. https://doi.org/10.37217/tebd.714803.
JAMA
1.Apaydın Demirci Z, Arslan E, Temel M. Okul Öncesi Dönemdeki Çocukların Duygu Düzenleme ve Kişiler Arası Problem Çözme Becerilerinin İncelenmesi. TEBD. 2020;18:910–925.
MLA
Apaydın Demirci, Zeynep, vd. “Okul Öncesi Dönemdeki Çocukların Duygu Düzenleme ve Kişiler Arası Problem Çözme Becerilerinin İncelenmesi”. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, c. 18, sy 2, Aralık 2020, ss. 910-25, doi:10.37217/tebd.714803.
Vancouver
1.Zeynep Apaydın Demirci, Emel Arslan, Merve Temel. Okul Öncesi Dönemdeki Çocukların Duygu Düzenleme ve Kişiler Arası Problem Çözme Becerilerinin İncelenmesi. TEBD. 01 Aralık 2020;18(2):910-25. doi:10.37217/tebd.714803

Cited By

                                                                                                    Türk Eğitim Bilimleri Dergisi Gazi Üniversitesi Rektörlüğü tarafından yayınlanmaktadır.

                                                                                                                                      Creative Commons Lisansı