Araştırma Makalesi

GELENEKSEL GİYSİLERDE VE TARİHÎ YAPILARDA SÜSLEME MOTİFLERİ: ESKİŞEHİR ÖRNEĞİ

Cilt: 7 Sayı: 4 15 Aralık 2018
  • Hicran Hanım Halaç
  • Handan Baran
PDF İndir
TR

GELENEKSEL GİYSİLERDE VE TARİHÎ YAPILARDA SÜSLEME MOTİFLERİ: ESKİŞEHİR ÖRNEĞİ

Öz

Günümüzde mimari ve moda tasarımı alanları birbirlerinin esin kaynağı olmaya devam etmektedir. Bunun yanında geçmişteki tarihî yapılar ve geleneksel giysiler arasında da bu etkileşimin olduğu açıktır. Bu çalışmada geçmişten günümüze birbirinden etkilenen geleneksel giyim ve tarihî yapı alanlarındaki süsleme ve motif çeşitliliği, yapılan alan araştırmaları ve tarama çalışmalarıyla ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Çalışma Eskişehir’de bulunan random sistemiyle seçilmiş 9 tarihî yapı ve 8 adet geleneksel giysi parçası süslemesi ile sınırlıdır.

Çalışma sonunda, Eskişehir ili geleneksel giyim ve tarihî yapılarında süsleme ve motiflerinde benzer motiflere rastlanmış, aynı zamanda geçmiş yaşamın izlerini taşıyan bu motifler kullanıldığı dönemin yaşayış biçimini, gelenek ve göreneklerini, sosyoekonomik düzeyini, inanç ve inanışlarını bir sembol diliyle açıklar niteliktedir.

Kullanılan motif ve desenlerde genel olarak inançlarla ilgili semboller işlenerek, bereket, nazardan korunma, aile hayatı, üreme ve çoğalma anlamları üzerinde durulmuş olup, geleneksel giysiler ve tarihî yapı desen ve motifleri arasında benzerlik vardır denilebilir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Ağaç, S. ve Sakarya, M. (2015). Hayat ağacı sembolizmi.International Journal of CulturalandSocialStudies, CulturalStudies,1, 1-14.
  2. Altun, I. (2008). Türk kültüründe elma.International PeriodicalfortheLanguages, Literatür andHistory of TurkishorTurkic, 3(5), 262-281.
  3. Aktepe, Ş. (2009). Günümüz tekstil desenlerinde klasik Osmanlı saray kumaşlarının etkisi(16.yy.).Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  4. Akpınarlı, H.F veÇatalkaya Gök, E. (2012). 16-18. yüzyıllarda İstanbul’da üretilen kumaşlarda bitkisel bezemelerin incelenmesi.Motif Akademi Halk Bilimi Dergisi,Balkan Özel Sayısı:1, 179-209.
  5. Aksel, M. (1971). Sanat ve folklor. İstanbul: MEB Kitapları.
  6. Aslanpa, O. (1984) Türk sanatı.İstanbul: Remzi Kitapevi.
  7. Baran, H., Koca, E. ve Koç, F. (2014). Eskişehir’de yaşatılmaya çalışılan kültürel bir miras: Sarka.VIII. Uluslararası Türk Kültürü, Sanatı ve Kültürel Mirası Koruma Sempozyumu/ Sanat Etkinlikleri, 15-16-17 Mayıs, Konya.
  8. Baran, H. ve Koca, E. (2014). Eskişehir ili geleneksel şalvarları.Arış Dergisi, 10, 26-33.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Hicran Hanım Halaç Bu kişi benim
Türkiye

Handan Baran Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

15 Aralık 2018

Gönderilme Tarihi

10 Ocak 2019

Kabul Tarihi

10 Ocak 2019

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2018 Cilt: 7 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA
Halaç, H. H., & Baran, H. (2018). GELENEKSEL GİYSİLERDE VE TARİHÎ YAPILARDA SÜSLEME MOTİFLERİ: ESKİŞEHİR ÖRNEĞİ. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi, 7(4), 2813-2832. https://izlik.org/JA24XN39KN
AMA
1.Halaç HH, Baran H. GELENEKSEL GİYSİLERDE VE TARİHÎ YAPILARDA SÜSLEME MOTİFLERİ: ESKİŞEHİR ÖRNEĞİ. TEKE. 2018;7(4):2813-2832. https://izlik.org/JA24XN39KN
Chicago
Halaç, Hicran Hanım, ve Handan Baran. 2018. “GELENEKSEL GİYSİLERDE VE TARİHÎ YAPILARDA SÜSLEME MOTİFLERİ: ESKİŞEHİR ÖRNEĞİ”. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi 7 (4): 2813-32. https://izlik.org/JA24XN39KN.
EndNote
Halaç HH, Baran H (01 Aralık 2018) GELENEKSEL GİYSİLERDE VE TARİHÎ YAPILARDA SÜSLEME MOTİFLERİ: ESKİŞEHİR ÖRNEĞİ. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi 7 4 2813–2832.
IEEE
[1]H. H. Halaç ve H. Baran, “GELENEKSEL GİYSİLERDE VE TARİHÎ YAPILARDA SÜSLEME MOTİFLERİ: ESKİŞEHİR ÖRNEĞİ”, TEKE, c. 7, sy 4, ss. 2813–2832, Ara. 2018, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA24XN39KN
ISNAD
Halaç, Hicran Hanım - Baran, Handan. “GELENEKSEL GİYSİLERDE VE TARİHÎ YAPILARDA SÜSLEME MOTİFLERİ: ESKİŞEHİR ÖRNEĞİ”. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi 7/4 (01 Aralık 2018): 2813-2832. https://izlik.org/JA24XN39KN.
JAMA
1.Halaç HH, Baran H. GELENEKSEL GİYSİLERDE VE TARİHÎ YAPILARDA SÜSLEME MOTİFLERİ: ESKİŞEHİR ÖRNEĞİ. TEKE. 2018;7:2813–2832.
MLA
Halaç, Hicran Hanım, ve Handan Baran. “GELENEKSEL GİYSİLERDE VE TARİHÎ YAPILARDA SÜSLEME MOTİFLERİ: ESKİŞEHİR ÖRNEĞİ”. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi, c. 7, sy 4, Aralık 2018, ss. 2813-32, https://izlik.org/JA24XN39KN.
Vancouver
1.Hicran Hanım Halaç, Handan Baran. GELENEKSEL GİYSİLERDE VE TARİHÎ YAPILARDA SÜSLEME MOTİFLERİ: ESKİŞEHİR ÖRNEĞİ. TEKE [Internet]. 01 Aralık 2018;7(4):2813-32. Erişim adresi: https://izlik.org/JA24XN39KN

27712  27714 27715