Beslenme,
canlılar için vazgeçilmez olan eylemlerden biridir. İnsan ise ateşi
keşfetmesiyle çeşitli et, sebze ve meyveleri pişirerek beslenme alışkanlığını
kazanmıştır. Bu eylem; zamanla coğrafyalar ekseninde değişkenlik gösteren bir
ritüel ya da tören hâline gelmiş; giderek sosyal ve kültürel kimliğin de
simgesi olmuştur. İletişim ve kültürel etkileşim şekli olan bu törenler,
ailenin gücünün ve statüsünün göstergesi, siyasal güç vb. rolleri üstlenen; dostluk, paylaşma, eğlence ve toplumsallaştırma
aracı olma gibi işlevleri olan bir araştırma konusudur.
Çalışmada,
Türk ailesindeki sofra ve sofra adabından hareketle Denizli yöresi ailesinin
yemek yeme törenlerindeki sofra adabı kuralları tespit edilecektir. Çalışmada,
söz konusu sofrayla ilgili olan davranış kalıplarının simge ya da sembollerle
nasıl bir iletişim oluşturduğu, ailenin sofradaki iç disiplinini nasıl sağladığı,
kır yaşantısındaki sofra adabı ile kent yaşantısındaki sofra adabı arasındaki
uygulama farklılıklarının neler olduğu tespite çalışılırken sofra adabının
sosyokültürel işlevleri çeşitli kaynaklardan ve saha araştırmasından elde
edilen verilerden hareketle tartışılacaktır.
Sofra adabı yemek törenleri Denizli iletişim sosyokültürel işlev
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Mart 2019 |
Gönderilme Tarihi | 1 Nisan 2019 |
Kabul Tarihi | 2 Nisan 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 8 Sayı: 1 |