In this study, the effects of yarn type, yarn feeding systems and relaxation processes on spirality of single jersey circular knitted fabrics were experimentally investigated. With this aim, open-end (OE), combed Z twisted, combed S twisted and carded Z twisted 100% cotton yarns of 30/1 Ne were knitted into single jersey fabrics of 100 g/m² on the knitting machines of each having 15" diameter, 28E gauge with 48 systems but have the only difference in the yarn feeding system as one of the knitting machines has single and the other has double layered yarn feeding systems. After dry, wet and washing relaxations, spirality of all knitted fabric samples were measured by the clothing illustration method. After each relaxation stage, the knitted fabrics manufactured of open-end yarn were found to have the lowest spirality degree, followed by the fabrics of combed S twisted, carded Z twisted and combed Z twisted cotton yarns.Among the relaxation processes, the highest spirality was observed after washing relaxation process. It was also observed that single layered yarn feeding systems (furnisor) resulted in lower spirality.
Bu araştırmada süprem yuvarlak örme kumaşlarda may dönmesine iplik sevk elemanları (furnisör), iplik cinsi ve relakse işlemleri faktörlerinin etkileri deneysel olarak incelenmiştir. Bu amaçla 15" 28E 48 sistemli, yalnız iplik sevk elemanları tek ve çift sıralı olmak üzere farklı olan iki ayrı yuvarlak örme makinesinde; %100 pamuk 30 Ne open-end (OE), karde Z büküm, penye S büküm ve penye Z büküm iplikler kullanılarak 100 g/m² ağırlıkta süprem kumaşlar üretilmiştir. Kumaş numunelerinin kuru relakse, yaş relakse ve yıkama relaksesi aşamalarında göstermiş oldukları may dönmesi değerleri giysi örnekleme yöntemine göre incelenmiştir. Araştırmanın sonucunda kullanılan iplikler arasında yapılan ölçümler sonucunda may dönmesi küçükten büyüğe doğru open-end, penye S büküm, karde Z büküm ve penye Z büküm şeklindedir. Tek furnisör sırasına sahip makinelerde üretim yapmanın may dönmesini üretim esnasında azalttığı ve en yüksek may dönmesi değerleri ise yıkama relaksesi esnasında oluştuğu bulunmuştur.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2011 Cilt: 18 Sayı: 83 |