Araştırma Makalesi

Modern Yurttaşlığın Sinir Uçlarına Dokunmak: Enformel Yurttaşlık

Sayı: 15 15 Haziran 2021
PDF İndir
EN TR

Modern Yurttaşlığın Sinir Uçlarına Dokunmak: Enformel Yurttaşlık

Öz

Bu çalışmanın amacı “enformel yurttaşlık” kavramını Türkçe literatüre kazandırmaktır. “Enformel yurttaşlık” kavramı, günümüzde yaşanan birçok yurttaşlık sorununu hem ortaya koymak hem de çözümlemek için oldukça yerinde bir kavramlaştırmadır. Ancak kavramın (çözümleme potansiyeline karşın); Batı literatüründe çok sınırlı bir kullanıma sahip olduğu ve Türkçe literatürde ise kavrama yer verilmediği görülmüştür. Türkçe literatürdeki eksiği gidermek için öncelikle “enformel yurttaşlık” kavramının teorik altyapısı oluşturulmakta, kavram farklı bağlamlarda irdelenmekte, yurttaşlık ile enformellik arasında nasıl bir ilişki olabileceği tartışılmakta ve enformel yurttaş olarak görülebilecek gruplar ele alınmaktadır. Bu çerçevede; literatürde yer alan konuların karşılaştırmalı analizi yapılmakta, literatürde var olan boşluklar için öneriler sunulmakta ve “enformel yurttaşlık” için yeni bir tanım yapılmaktadır. Yeni tanım kapsamında, Batı yurttaşlık literatüründe “enformel yurttaşlığın özneleri” olarak görülen göçmenler ile kozmopolit topluluklar bir arada değerlendirilerek bu öznelere iki farklı grup (makbul olmayan yurttaşlar, diasporik gruplar) daha eklenmektedir. Böylece kavramın potansiyeli ortaya çıkarılmakta ve kavramın yurttaşlık tartışmaları için bir çözümleme aracı olarak nasıl kullanılabileceği gösterilmeye çalışılmaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Abadan-Unat, Nermin. Bitmeyen Göç: Konuk İşçilikten Ulus-Ötesi Yurttaşlığa. İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, 2002.
  2. Abdul Malek, Nazurah ve Mohd Nahar Mohd Arshad. “The Informal Economy: a Neglected Area in Islamıc Economıcs”. International Journal of Economics, Management and Accounting cilt 25, sayı 2, (2017): 285-314.
  3. Adıgüzel, Yusuf. Göç Sosyolojisi. Ankara: Nobel Yayınları, 2019.
  4. Akça, Haşim, İlter Ünlükaplan ve Volkan Yurdadoğ. “Kayıt Dışı Ekonomi, Yolsuzluk ve Kayıt Dışı Devlet”. Çukurova Üniversitesi İİBF Dergisi cilt 20, sayı 2 (2016): 211-227.
  5. Awojobi, Oladayo Nathaniel, Joyce Ayakpat ve Oladimeji David Adisa. “Rebased Nigerian Gross Domestic Product: The Role of The Informal Sector in The Development of the Nigerian Economy”. International Journal of Education and Research cilt 2, sayı 7, (2014): 301-316.
  6. Aydın, Nuri. “Facebook, Avustralya'da Kullanıcıların Haber Paylaşma Yasağını Kaldıracak”. Anadolu Ajansı [https://www.aa.com.tr/tr/dunya/facebook-avustralyada-kullanicilarin-haber-paylasma-yasagini-kaldiracak/2153779] Erişim: 23.02.2021.
  7. Bauder, Harald. “Citizenship as Capital: The Distinction of Migrant Labor”. Alternatives: Global, Local, Political cilt 1, sayış 3 (2008): 315-333.
  8. BBC. “Mesut Özil 'Erdoğan Fotoğrafına' Tepkileri Eleştirdi, Almanya Milli Takımı'nı Bıraktı”. BBC News Türkçe, 2018. [https://www.bbc.com/turkce/spor-44919776] Erişim: 21.02.2021.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Felsefe

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

15 Haziran 2021

Gönderilme Tarihi

26 Mart 2021

Kabul Tarihi

11 Mayıs 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Sayı: 15

Kaynak Göster

Chicago
Uçar, Metin. 2021. “Modern Yurttaşlığın Sinir Uçlarına Dokunmak: Enformel Yurttaşlık”. Temaşa Erciyes Üniversitesi Felsefe Bölümü Dergisi, sy 15: 140-58. https://izlik.org/JA35GZ82LU.