"Karşımda Zihni Boş Bir Çocuk Var": İletişim Sektöründe Yapay Zekâ Deneyimine Yönelik Nitel Bir Araştırma
Öz
Yapay zekâ teknolojileri, içerik üretiminden karar destek süreçlerine kadar iletişim sektörünün hemen her aşamasına nüfuz etmekte ve çalışanların mesleki algılarını derinden dönüştürmektedir. Bu araştırma, iletişim sektöründe üst düzey yönetici konumundaki profesyonellerin yapay zekâ teknolojilerine ilişkin deneyimlerini, algılarını ve beklentilerini nitel bir yaklaşımla derinlemesine incelemeyi amaçlamaktadır. Bu doğrultuda, telekomünikasyon, medya ve yayıncılık, basın-yayın ve gazetecilik, reklam ve halkla ilişkiler, dijital iletişim ve sosyal medya ile kurumsal iletişim alanlarında görev yapan 13 üst düzey yöneticiyle yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar amaçlı örnekleme ve kartopu örnekleme teknikleriyle belirlenmiştir. Elde edilen veriler MAXQDA 24 programı aracılığıyla tematik analiz yöntemiyle çözümlenmiş; dokuz ana tema ve otuz üç alt tema altında toplanmıştır. Bulgular, yapay zekânın iletişim sektöründe hız, verimlilik ve içerik çeşitliliği sağlayan tamamlayıcı bir araç olarak konumlandığını; ancak kurumsal düzeyde prosedür, denetim ve eğitim eksikliğinin bireysel deneme-yanılma süreçlerini öne çıkardığını göstermektedir. Katılımcılar; gizlilik, veri güvenliği, doğruluk ve yaratıcılık gibi alanlarda yapay zekânın belirgin sınırlılıklar taşıdığını, insan sezgisi, empati ve bağlamsal yargının hâlâ vazgeçilmez olduğunu vurgulamaktadır. Araştırma, çalışanların yapay zekâya yönelik algısının bir “tehdit”ten çok, rol paylaşımına dayalı evrilen bir ortaklık biçiminde şekillendiğini; buna karşın istihdam politikaları ve etik denetim bakımından kurumsal olgunluğun henüz yeterli düzeye ulaşmadığını ortaya koymaktadır. Bulgular, iletişim fakültelerinde yapay zekâ okuryazarlığına yönelik müfredat geliştirilmesi ve sektörel etik rehberlerin oluşturulması gerekliliğine işaret etmektedir.
Anahtar Kelimeler
Etik Beyan
Kaynakça
- Acemoglu, D., & Restrepo, P. (2018). Artificial intelligence, automation, and work. In The economics of artificial intelligence: An agenda (pp. 197-236). University of Chicago Press.
- Ağca, G., ve Kozbekçi Ayranpınar, S. (2021). Moda sektöründe artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik. Yedi: Sanat, Tasarım ve Bilim Dergisi, 25, 1-15.
- Aithal, P.S. (2019). Information communication & computation technology (ICCT) as a strategic tool for industry sectors. International Journal of Applied Engineering and Management Letters (IJAEML), 3(2), 65-80.
- Aksakal, N.Y., ve Ülgen, B. (2021). Yapay zekâ ve geleceğin meslekleri. TRT Akademi, 6(13), 834-853.
- Aladağ, M.T.E. (2024). Kurumsal yönetişim ve yapay zekâ: Potansiyel fırsatlar ve zorluklar. Denetişim, (31), 18-32.
- Al-Ghamdi, L.M. (2021). Towards adopting AI techniques for monitoring social media activities. Sustainable Engineering and Innovation, 3(1), 15-22.
- Argan, M., Dinc, H., Kaya, S., & Argan, M.T. (2022). Artificial Intelligence (AI) in advertising: Understanding and schematizing the behaviors of social media users. ADCAIJ: Advances in Distributed Computing and Artificial Intelligence Journal, 11(3), 331-348.
- Aşkun, V. (2024). Yapay zekâ ve otomasyon çağında eşitlik ve refah: Daron Acemoğlu'nun görüşlerine dayalı bir inceleme. Bozok Sosyal Bilimler Dergisi, 3(2), 137-160.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
İletişim Teknolojisi ve Dijital Medya Çalışmaları, Yeni İletişim Teknolojileri
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Ramazan Bilge
*
0000-0003-4515-6917
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
28 Eylül 2026
Gönderilme Tarihi
2 Ağustos 2026
Kabul Tarihi
27 Eylül 2026
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2026 Sayı: 1