Cilt: 6 Sayı: 1, 30.04.2023

Yıl: 2023

Araştırma Makalesi

Gözden Geçirme Makaleleri

Olgu Sunumları

Türk Odyoloji ve İşitme Araştırmaları Dergisi (Turkish Journal of Audiology and Hearing Research -TJAHR), Türkiye Odyologlar ve Konuşma Bozuklukları Uzmanları Derneği’nin yayın organıdır. Dört ayda bir yayımlanır (Nisan, Ağustos, Aralık), her yılın üç sayısı bir cilt oluşturur. Turkish Journal of Audiology and Hearing Research Dergisi, hakemli bir dergidir. Dergide; odyoloji ve işitmeyle ilişkili bilim alanlarında yapılan derleme, nicel, nitel ve karma yöntemi kullanan araştırmalara yer verilmektedir. Derginin hedef kitlesi işitme, denge ve ses alanlarında çalışan veya bu alanlara ilgi duyan odyolog ve araştırmacılardır.

Derginin editöryal ve yayın süreçleri International Committee of Medical Journal Editors (ICMJE), World Association of Medical Editors (WAME), Council of Science Editors (CSE), Committee on Publication Ethics (COPE), European Association of Science Editors (EASE) ve National Information Standards Organization (NISO) kurumlarının kılavuzlarına uygun olarak biçimlendirilir. Turkish Journal of Audiology and Hearing Research (TJAHR), Principles of Transparency and Best Practice in Scholarly Publishing (doaj.org/bestpractice) ilkelerini benimsemiştir.

 

Tüm makaleler online makale değerlendirme sistemi kullanılarak dergiye gönderilmelidir. Derginin yazım kurallarına, gerekli formlara ve dergiyle ilgili diğer bilgilere web sayfasından erişilebilir.

 

Derginin tüm masrafları Türkiye Odyologlar ve Konuşma Bozuklukları Uzmanları Derneği tarafından karşılanmaktadır. Dergide tıbbi ilaç, malzeme ve cihaz üreticilerinin reklamları yayımlanabilir. Reklam vermek isteyenlerin Editoryal Ofis ile iletişime geçmeleri gerekmektedir. Reklam görselleri sadece Editör onayı ile yayımlanmaktadır. Dergide yayımlanan makalelerde ifade edilen bilgi, fikir ve görüşler Türkiye Odyologlar ve Konuşma Bozuklukları Uzmanları Derneği, Baş Editör, Editörler, Yayın Kurulu ve Yayıncı’nın değil, yazarların bilgi ve görüşlerini yansıtır. Editörler, Yayın Kurulu ve Yayıncı, yazarlara ait bilgi ve görüşler için hiçbir sorumluluk ya da yükümlülük kabul etmemektedir.

Dergide yayımlanan içeriğin tüm telif hakları Türkiye Odyologlar ve Konuşma Bozuklukları Uzmanları Derneği’ne aittir.

Yazım Kuralları


HAKEM RAPORLARI


Dergide araştırma, derleme ve tek denekli makalelere ilişkin hakem değerlendirme formları bulunmaktadır. Hakemler bu değerlendirme formları doğrultusunda Başlık, Türkçe ve İngilizce Özet, Giriş, Yöntem, Bulgular, Tartışma ve Öneriler bölümlerini değerlendirmekte, ayrıca çalışmanın Biçim ve Anlatım özelliklerini inceleyerek çalışma hakkında Genel Değerlendirme yapmaktadırlar. Hakem değerlendirmeleri genel olarak çalışmaların; özgünlüğünü, kullanılan yöntemlerin ve araştırmanın etik kurallara uygunluğunu, bulguların ve sonuçların tutarlı bir şekilde sunumunu ve literatür açısından incelenmesini içermektedir.


Derginin yayımına ilişkin süreç aşağıda verilen işlem basamaklarına göre yürütülür:


Derginin editöryal ve yayın süreçleri International Committee of Medical Journal Editors (ICMJE), World Association of Medical Editors (WAME), Council of Science Editors (CSE), Committee on Publication Ethics (COPE), European Association of Science Editors (EASE) ve National Information Standards Organization (NISO) kurumlarının kılavuzlarına uygun olarak biçimlendirilmiştir. Ayrıca bu süreçler, Principles of Transparency and Best Practice in Scholarly Publishing (doaj.org/bestpractice) ilkelerine uygun olarak yürütülmektedir. İçerik, yayın sürecinin tamamlanmasını takiben derginin internet sayfasında ücretsiz erişime açık “Open Access” hale getirilir.


1. Çalışmalar, Word formatında hazırlanıp https://dergipark.org.tr/tr/pub/tjaudiologyandhear adresine gönderilir.
2. Turkish Journal of Audiology and Hearing Research Dergisi Editörler Kurulu, değerlendirilmek için gönderilen çalışmaları ön incelemeden geçirir ve ön inceleme sürecinde; Makale Şablonuna uygun olarak hazırlanmayan çalışmalar değerlendirmeye alınmaz. Makale önerilerinin derginin yazım kurallarına uygun hazırlanabilmesi için yazım kuralları önceden incelenmelidir. Yazım kuralları ve biçim yönünden uygun olmayan makaleler değerlendirmeye alınmaz ve yeniden düzenleme için yazar(lar)a iade edilir. Yazım kuralları ve biçim yönünden uygun olan makaleler daha sonraki aşamada intihal denetiminden geçirilir. İntihal denetimi Turnitin’in iThenticate® programı aracılığıyla gerçekleştirilir. Editörler Kurulu her çalışmanın intihal denetim raporu ışığında, çalışma hakkında nihai kararını verdikten sonra bu raporu ve kararı gerektiğinde yazar(lar) ile paylaşır. Raporda yer alan hataların yazar(lar) tarafından düzeltilmesi istenebilir veya çalışma yazarlara iade edilebilir.
3. Editörler Kurulu’nca ön incelemesi yapılan çalışmalar, içerik açısından değerlendirilmek üzere alan uzmanı üç hakeme gönderilir. Hakemler tarafından düzeltme istendiğinde, yazar(lar) en geç 15 gün içerisinde düzeltmelerini yaparak çalışmalarını aynı sistem üzerinden dergiye iletir(ler). Düzeltilmiş olan çalışma, gerektiğinde değişiklik ya da düzeltme isteyen hakemlerce tekrar değerlendirilir. Çalışmaların yayımlanmasına, alınan hakem görüşleri doğrultusunda Editörler Kurulu’nca karar verilir. Hakem görüşlerinde uyumsuzluk olması durumunda Editörler Kurulu gerekli görürse çalışmayı farklı bir hakeme daha gönderebilir.
4. Yayımlanmasına karar verilen çalışmalar gönderim tarihlerine göre Editörler Kurulu Sekreterliği’nce sıraya konur ve son okuma sürecine alınır. Bu süreçte yayıma kabul edilen makaleler, hakem önerileri ve yayım kuralları göz önünde bulundurularak incelenir.
5. Yayımlanmasına karar verilen makaleler için ücret ödenmez.
6. Çalışmalarda savunulan görüşlerden ve kaynakların doğruluğundan yazar(lar) sorumludur.
7. İletişimden sorumlu yazar, makalenin sunum aşamasından basımına kadar olan süreçlerde her türlü yazışmayı gerçekleştiren yazardır.


Yazar olarak listelenen herkesin, ICMJE tarafından önerilen yazarlık kriterlerini karşılaması gerekmektedir. ICMJE, yazarların aşağıdaki dört kriteri karşılamasını önermektedir (bkz: http://www.icmje.org/recommendations/browse/roles-and-responsibilities/defining-the-role-of-authors-and-contributors.html)


1. Çalışmanın konseptine/tasarımına; ya da çalışma için verilerin toplanmasına, analiz edilmesine ve yorumlanmasına önemli katkı sağlamış olmak,
2. Yazı taslağını hazırlamış ya da önemli fikirsel içeriğin eleştirel incelemelerini yapmış olmak,
3. Yazının yayından önceki son halini gözden geçirmiş ve onaylamış olmak,
4. Çalışmanın herhangi bir bölümünün geçerliliği ve doğruluğuna ilişkin soruların uygun şekilde soruşturulduğunun ve çözümlendiğinin garantisini vermek amacıyla çalışmanın her yönünden sorumlu olmayı kabul etmek.
Yayımlanmak üzere gönderilen yazıların araştırma ve yayın etiğine uygun olmaları gereklidir. Yazarlar, basılı ya da elektronik formatta kullandıkları yazı ve görsellerin özgün olduğunu kabul ederler. Bu konulardaki yasal, mali ve cezai sorumluluk bütünüyle yazarlara aittir.
Yazar, makalenin ne türde bir eser (araştırma, derleme vb.) olduğunu belirtmelidir. Araştırma makalesinde Doktora veya Yüksek Lisans tezinin tamamı ya da bir kısmı verilecekse, başvuru sırasında bu durum mutlaka belirtilmelidir. Yayımlanmasına karar verilen makaleler üzerinde ekleme ve/veya çıkarma yapılamaz.


MAKALE HAZIRLANMASI



Sayfa Yapısı
    Metin, A4 boyutlarındaki kağıda üstten, alttan ve yanlardan 2,5 cm boşluk bırakılarak, iki yana yaslı şekilde, tirelemesiz ve tek sütun olarak hazırlanmalıdır.


Yazı Tipi
    Bütün metinde 10 punto-Times New Roman yazı karakteri kullanılmalıdır.


Paragraf Yapısı
    Paragraf satır başlarına 1,25 cm girinti verilmeli. Paragraf öncesi boşluk 0,6 cm, sonrası ise 0 olacak şekilde düzenlenmeli ve metin için tek satır aralığı seçilmelidir.


Başlık Sayfası
    Makalenin başlığı kısa fakat içeriği tanımlayıcı ve amaçla uyumlu olmalıdır. Başlıkta kısaltma kullanılmamalıdır. Makale başlığı Türkçe ve İngilizce yazılmalıdır.  Başlık 16 punto-Times New Roman yazı karakterinde, satır aralığı tek olacak şekilde kalın karakterlerle yazılmalı ve sayfaya ortalanmalıdır. Ayrıca yazının 12 sözcükten az, kısa bir başlığı da Türkçe ve İngilizce olarak başlık sayfasında belirtilmelidir. Başlık sayfası sisteme ayrı bir şekilde yüklenmelidir. Makale içerisinde kişi ve kurum bilgilerini ifade eden herhangi bir bilgi bulunmamalıdır.


    Tüm yazarların açık adları, soyadları ve akademik unvanları, çalıştıkları kurum, iletişim bilgileri, çalışmanın yapıldığı klinik, bölüm, enstitü, hastane veya üniversitenin açık adı ve adresi belirtilmeli ve her yazar için üst numaralandırma kullanılmalıdır. İletişimden sorumlu yazarın iletişim bilgileri ayrıca belirtilmelidir. Her yazarın iletişim bilgileri, adres, güncel e-posta adresi, iş telefonu ve cep telefonu numaralarını içermelidir. Her yazarın başlık sayfasında isimlerinin yanında ORCID numarası belirtilmelidir. Yazı özet ve/veya bildiri şeklinde daha önce sunulmuş ise, sunulduğu bilimsel toplantı, sunum yeri, tarihi ve basılmışsa basımı yapılan yayın organına ilişkin bilgiler bu sayfada belirtilmelidir. Ayrıca, dergiye gönderilen makaledeki çalışmayı destekleyen kuruluş varsa, bu kuruluş ve desteğin kapsamı başlık sayfasında belirtilmelidir.


ÇALIŞMA BÖLÜMLERİ



Başlık
    Başlık 16 punto-Times New Roman yazı karakterinde, satır aralığı tek olacak şekilde kalın karakterlerle yazılmalı ve sayfaya ortalanmalıdır. 


Yazarların İsimleri
    Yazarların isim ve soy isimleri ilk harfleri büyük, 12 punto-Times New Roman yazı karakterinde ve aralarına virgül konularak verilmelidir. İsim ve soy isimlerinin altında 10 punto-Times New Roman yazı karakterinde kurumlarının isimleri verilmelidir.


Türkçe Özet ve İngilizce Abstract
    Her makalenin başında Türkçe, İngilizce veya makale başka bir dilde yazılmışsa, yazıldığı dilde öz bulunmalıdır. Özet, 10 punto büyüklüğünde, iki yana yaslı ve 100-150 sözcüğü geçmeyecek şekilde yazılmalıdır. Özette atıf bulunmamalıdır.


    Makalelerinin özetinde veya İngilizce abstract’ta aşağıdaki içerik yer almalıdır:


• Problem durumu, araştırmanın amacı,
• Araştırmadaki katılımcılar ve onlarla ilgili yaş, cinsiyet ve uyruk gibi demografik özelliklerine ilişkin bilgiler,
• Araştırmanın yöntemi/tasarımı (eğer varsa özellikle yöntemsel özgünlüğü),
• İstatistiksel anlamlılık düzeyi, etki büyüklüğü ve güven aralığı gibi değerleri de içerecek şekilde temel bulgular,
• Sonuçlar, olası etkileri veya uygulamaya yansımaları.


Anahtar Sözcükler
    Anahtar sözcükler en az üç, en fazla yedi adet olacak şekilde, sadece küçük harflerle aralarına virgül konularak verilmelidir.


Ana Metin
    Nicel ve nitel çalışmalar Giriş, Yöntem, Bulgular, Tartışma ve Sonuç bölümlerini içermelidir. Ana metinde herhangi bir kurum ve kişi isimlerinin yazılmamasına dikkat edilmelidir. 


Yazar Katkıları ve Etik Kurul Onayı
    Aşağıda '?' ile gösterilen alanların doldurulup, 'kaynaklar' başlığından önce ingilizce ve türkçe olarak makeleye eklenmesi gerekir. İlgili alana katkı sağlayan yazar isminin ve soyisminin baş harfleri ile belirtilmelidir. Örneğin 'A.K'


Etik Kurul Onayı: Bu çalışma için ? karar numarası ile onay alınmıştır. Hakem Değerlendirmesi: Dış Bağımsız. Yazar Katkıları: Fikir –?; Tasarım – ?; Denetleme – ?; Kaynaklar –?; Veri Toplanması ve/ veya İşlemesi – ?; Analiz ve/veya Yorum – ?; Literatür Taraması – ?; Yazıyı Yazan – ?.


Ethics Committee Approval: ? Peer-review: Externally peer-reviewed. Author Contributions: Concept – ?; Design – ?; Supervision –?; Resources– ?; Data Collection and/or Processing – ?; Analysis and/or Interpretation – ?; Literature Search – ?; Writing Manuscript – ?.


Kaynaklar
    Belgenin sonunda verilen Kaynakça yazımına yeni bir sayfadan başlanmalıdır. Hem metin içinde hem de kaynakçada Amerikan Psikologlar Birliği tarafından yayımlanan Publication Manual of American Psychological Association (APA) (6. baskı) adlı kitapta belirtilen yazım kuralları uygulanmalıdır (http://apastyle.org/index.aspx bakınız).

Metin İçinde Kaynak Verilmesi
    (Berlin, C. I., 2003) veya (Berlin, C. I. ve ark., 2003).

Metin Sonunda Kaynak Verilmesi
    Dergiden alınan makale için örnek
Rance, G., Beer, D. E., Cone-Wesson, B., Shepherd, R. K., Dowell, R. C., King, A. M., … Clark, G. M. (1999). Clinical findings for a group of infants and young children with auditory neuropathy. Ear and Hearing, 20(3): 238–252.
Emiroglu, F. N. I., Kurul, S., Akay, A., Miral, S., Dirik, E. (2004). Assessment of child neurology outpatients with headache, dizziness, and fainting. J Child Neurol, 19: 332-336.

Kitaptan alınan makale için örnek
Cushing, S. L., Levi, J. R., O’Reilly, R. C. (2013). History and Physical Examination of the Child with a Balance Disorder. O’Reilly, R. C., Morlet, T., Cushing, S. L. (Eds.), Manual of Pediatric Balance Disorders (pp.35-47). United Kingdom: Plural Publishing.
Rine, R. M. (2007). Management of the pediatric patient with vestibular hipofunction. Herdman, S. J. (Ed.), Vestibular Rehabilitation. (3rd ed., pp.360-375). Philadelphia: FA Davis Company.


Tablolar ve Şekiller
    Tablolar yeni bir sayfadan başlanarak verilmelidir ve her bir tablo ayrı bir sayfada olmalıdır. Tablo numarası ve tablo başlığı tablonun üstünde kelimelerin baş harfleri büyük olarak yer almalıdır. Gönderilecek olan tablolar mutlaka Word programının “Tablo” seçeneği kullanılarak hazırlanmalıdır.
    Şekiller yeni bir sayfadan başlamalı ve her biri ayrı sayfalarda verilmelidir. Şekil, grafik, fotoğraf ve benzerleri “Şekil”, sayısal değerler ise “Tablo” olarak belirtilmeli ve metin içerisinde ardışık numaralandırılmalıdır. Bir şeklin numarası ve başlığı, kelimelerin baş harfleri büyük olarak, şeklin altında verilmelidir. Şekil boyutları 10x10 cm ve 300 dpi çözünürlükte jpg veya tiff formatında olmalıdır. Özel baskı gerektiren şekil ve fotoğrafların masrafı yazardan alınır. En fazla 5 tablo ve en fazla 5 şeklin gönderilmesine özen gösterilmelidir.


Kısaltmalar ve/veya Semboller
    Eğer kullanılmaları zorunlu ise, kısaltma ve semboller metin içinde ilk kez kullanıldığı yerde parantez içinde açıklanmalıdır. Uluslararası geçerliliği olan ve yerleşik kısaltmalar tercih edilmelidir. Birimler, Uluslararası Birimler Sistemi (SI: International System of Units)’e göre verilmelidir.


TELİF HAKKI DEVİR FORMU VE ÇIKAR ÇATIŞMASI FORMU
İletişimden sorumlu yazar, makaleyi dergiye “Telif Hakkı Devir Formu” ve “Çıkar Çatışması Formu”nu tamamlayarak göndermelidir. Aksi takdirde makalenin incelemeye alınması mümkün değildir.

Turkish Journal of Audiology and Hearing Research Dergisi (TJAHR), Nisan, Ağustos ve Aralık aylarında olmak üzere yılda üç kez yayımlanan hakemli bir dergidir. Dergide; odyoloji ve işitmeyle ilişkili bilim alanlarında yapılan derleme, nicel, nitel ve karma yöntemi kullanan araştırmalara yer verilmektedir. TJAHR, Derginin editöryal ve yayın süreçleri International Committee of Medical Journal Editors (ICMJE), World Association of Medical Editors (WAME), Council of Science Editors (CSE), Committee on Publication Ethics (COPE), European Association of Science Editors (EASE) ve National Information Standards Organization (NISO) kurumlarının kılavuzlarına uygun olarak biçimlendirilir. Turkish Journal of Audiology and Hearing Research (TJAHR), Principles of Transparency and Best Practice in Scholarly Publishing (doaj.org/bestpractice) ilkelerini benimsemiştir. Etik görev ve sorumluluklar dergi paydaşlarına göre aşağıda belirtilmiştir.


Editör Görev ve Sorumlulukları
Baş editör veya yardımcı editörler, dergiye yüklenen ve teknik editörler tarafından dergi yazım kuralları ve politikalarına uygunluğu onaylanan yayınları, ön değerlendirme sürecine alarak karar aşamasına yönelik ilerleme kaydederler. Baş editör tarafından yayınlar ya reddedilir ya da ilgili bölüm editörlerine yönlendirilir. Bölüm editörleri, yayını reddetme, yayına hakem davet etme ya da çıkar çatışması bildirerek baş editöre bilgi vermekle yetkilidir. Editörler, hakem ve yazarlar süreci COPE standartlarına göre yürütür. Editörler, kabul ya da red kararlarını; çalışmaların önemi, özgün değeri, geçerliliği, anlatımın açıklığı ve derginin amaç ve hedeflerine dayanarak belirtmelidir. Editörler, “Çift Kör Hakemlik ve Değerlendirme Sürecine” bağlı kalmalıdır. Bu bağlamda yazarların tanımlayıcı bilgileri gizli tutulmalıdır. Bilimsel çerçevenin dışına çıkan yorumlar engellenmeli, yazarlara karşı açıklayıcı ve anlaşılır bilgiler verilmelidir. Editörler, hakemler ile yazarlar arasında çıkar çatışması olmamasına önem göstermelidir. Editörler, hakem çeşitliliğini arttırmayı ve hakemleri motive edici kararlar almayı ilke edinmelidir.
TJAHR’de, editör ve yayıncı arasındaki ilişki tam bağımsızdır. Bu nedenle, editörlerin alacağı tüm kararlar, yayıncı ve dergi sahibinden etkilenmez.


Hakem Görev ve Sorumlulukları
Hakemler, yazarlar ile doğrudan iletişime geçemeyeceği gibi yazarların kişisel ve kurumsal bilgilerine de ulaşamazlar. Hakemlere sunulan değerlendirme formları ve metin üzerindeki görüşler editör aracılığıyla hakem bilgileri gizli tutularak iletilir. Hakemler yorumlarında nazik ve açıklayıcı bir dil kullanmalıdır. Değerlendirilmesi kabul edilen yayının zamanında gönderilmesi beklenir. Hakem ihtiyaç duyduğu durumda değerlendirme süresinde esneklik tanınabilir. Hakemlerden ilgili yayını değerlendirmeden önce, dergi amaç, kapsam ve yazım kurallarını okuyarak, benimsemesi beklenir.


Yazar Görev ve Sorumlulukları
Dergide yayımlanan makalelerde ifade edilen bilgi, fikir ve görüşler Türkiye Odyologlar ve Konuşma Bozuklukları Uzmanları Derneği, Baş Editör, Editörler, Yayın Kurulu ve Yayıncı’nın değil, yazarların bilgi ve görüşlerini yansıtır. Yazarların gönderdikleri çalışmaların özgün ve etik ilkelere uygun olması beklenmektedir. Yazarların başka çalışmalardan yararlanmaları durumunda ilgili yayına atıfta bulunmaları ve/veya alıntı yapmaları gereklidir. Yazarlar, yayınları ile ilgili belgelerin yanı sıra mutlaka “Telif Hakkı Devir Formununu” ıslak ya da e-imzalı olacak şekilde sunmalıdır. Etik kurul alınması zorunlu yayınların, ilgili kurumlardan alınmış onay bilgileri ana metine eklenmelidir. Editörler uygun gördükleri taktirde onaylı etik kurul raporlarını isteme hakkına sahiptir. Daha önce yayınlanmış resim, tablo, şekil gibi görseller mevcutsa, yazarlar gerekli izinleri almakla yükümlüdür. Yazarlar, çalışmalarını birden fazla dergiye aynı anda gönderemez. Editörler gerekli gördükleri durumlarda yazarlardan ham veri talep edebilir. “Hayvan” öğesi kullanılan çalışmlarda yazar(lar), makalenin “Yöntem” bölümünde Guide for the Care and Use of Laboratory Animals (http://www.nap.edu/catalog/5140.html) prensipleri doğrultusunda çalışmalarında hayvan haklarını koruduklarını belirtmek zorundadır.
Yazar ekleme, yazar sırası değiştirme, yazar çıkartma gibi isteklerde, sorumlu yazar açıklayıcı bir dilekçe ile başvuruda bulunmak durumundadır. Yazar çıkarılması sürecinde, ilgili yazar tarafından, neden çalışmadan çıkmak istediğini belirttiği açıklayıcı bir dilekçe editöre iletilmelidir. Yayın sürecinde yazar ekleme ve çıkarma isteklerine ilgili editör, olumlu ya da olumsuz yönde karar verebilir.

Alan editörlerine, hakemlere ve yazarlara yönelik dergipark kullanım süreçleri için bilgilendirmeye 'https://dergipark.org.tr/tr/pub/page/dergipark-yeni-surec-rehberi' adresinden ulaşabilirsiniz.

Makale gönderim ve süreç işlemleri ücretsizdir.